Elintarvikealan yrittäjä Jari Simola on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan valmistanut perinteistä, useimpien suomalaisten tuntemaa Apteekin salmiakkia Haganol-yrityksessään Hollolassa. Oppinsa salmiakin valmistamiseen hän on saanut yrityksen edelliseltä omistajalta, ja käytännön työ on opettanut lisää.
Kun Simola viime kesänä huomasi uutisen uudesta elintarvikkeiden valmistajan koulutuksesta Etelä-Suomen Sanomissa, hän innostui heti.
– Koulutus vaikutti mielenkiintoiselta, joten kysyin siitä enemmän tietoja. Kun selvisi, että opiskelu onnistuu työn ohessa, laitoin hakemuksen ja tulin valituksi mukaan, hän kertoo.
Myös elintarvikealan konkari saa uutta tietoa ja ideoita koulutuksesta
Vaikka Simolalla on pitkä kokemus elintarvikealalta, hän on tuntenut saavansa koulutuksesta hyödyllistä tietoa ja uusia näkemyksiä.
–Kun on pitkään tehnyt samaa, ei välttämättä näe kaikkia mahdollisuuksia eikä huomaa, että asioita voisi tehdä toisellakin tavalla. Yrittäjänkin on hyvä välillä päivittää tietojaan, hän sanoo.
Koulutuksessa voi valita itseään kiinnostavia tutkinnon osia tukemaan osaamistaan. Simola on kiinnostunut erityisesti leipomoalan osaamisesta.
– Apteekin salmiakin valmistaminen muistuttaa paljon leipomista, koska molemmissa käytetään samanlaisia laitteita. Olen pohtinut, löytyisikö leipomopuolelta muutakin, minkä avulla voisin kehittää omaa tuotantoprosessiani.
Hän odottaa saavansa koulutuksesta perustietoa esimerkiksi raaka-aineista ja tekniikoista, ja tietysti myös uusia ideoita oman liiketoiminnan kehittämiseen.
– Toivon löytäväni koulutuksesta uusia menetelmiä ja ideoita uusiin tuotteisiin. Haluan tietää, miten erilaisia raaka-aineita voi yhdistää ja millaisia työvälineitä kannattaa käyttää missäkin tilanteessa. Odotan myös vierailuja toisiin yrityksiin, sillä ne herättävät usein uusia ideoita, hän kertoo.
Hän kertoo saaneensa koulutuksen alussa paljon tietoa elintarvikealan lainsäädännöstä. Oman yrityksensä omavalvontaan Simola on jo tehnyt muutoksia koulutuksen myötä.
– Elintarvikealalle tulee koko ajan lisää säädöksiä ja terveysvalvonta tehostuu, niin myös omavalvontaa kannattaa kehittää sen mukaan, hän kuvailee.
– Minulla on kova halu kehittää ja kasvattaa liiketoimintaani. Kun yhtiökumppanini jossakin vaiheessa jää yrityksemme toiminnasta pois, voi edessä olla myös työntekijän palkkaaminen. Siinäkin uskon olevan hyötyä siitä, että tiedän mitä alan opinnoissa on käyty läpi.
Simolan tavoitteena on opiskella elintarvikealan perustutkinto kokonaisuudessaan. Opintojen alussa opiskelua on ollut kolmena päivänä viikossa. Kahtena päivänä Simola on työskennellyt omassa yrityksessään. Harkinnassa on myöhemmin opiskelumuodon vaihtaminen oppisopimukseen, joka sopii myös yrittäjälle.
Jari suosittelee elintarvikkeiden valmistajan koulutusta alalla toimiville
Simola suosittelee elintarvikkeiden valmistajan koulutusta kaikille elintarvikealalla toimiville, joilla ei vielä ole alalta koulutusta.
– Vaikka olen ollut elintarvikealalla jo 20 vuotta, olen oppinut uutta. Tästä koulutuksesta saa hyvää tietoa elintarvikealasta, lainsäädännöstä ja vaatimuksista.
– Opiskelu on ollut myös kivaa. Täällä on rento meininki, hyvät ruuat ja aamupuuro ekstrahyvänä lisänä. Opettajat ovat päteviä ja rennon asiallisia, hän kuvailee.
Elintarvikkeiden valmistajan koulutuksesta valmistuu osaajia kasvavalle alalle
Perinteinen käsityöammatti ja nykyaikainen teknologia yhdistyvät elintarvikkeiden valmistajan koulutuksessa. Elintarvikeala kasvaa Päijät-Hämeessä ja Suomessa kohisten, ja tästä koulutuksesta valmistuu osaajia kasvavalle alalle.
Elintarvikkeiden valmistajan koulutuksessa perehdytään erilaisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja niiden valmistamiseen. Tärkeässä roolissa ovat myös työssä käytettävät laitteet ja koneet. Suuntautua voi esimerkiksi juomien, suklaatuotteiden tai jäätelötuotteiden valmistajaksi tai työntekijäksi myllyyn tai herkkukeittiöön.
Koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa tai yhteishaussa. Koulutusta järjestetään myös työvoimakoulutuksena. Opiskella voi myös oppisopimuksella.
Katso video elintarvikkeiden valmistajan koulutuksesta
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: