Koulutuksen järjestämistä ohjaavat lait ja asetukset, tutkintojen perusteet, koulutuksen järjestämislupa, koulutuksen järjestäjän strategia, opetussuunnitelmat, toteutussuunnitelmat ja muu ohjeistus. Koulutuskeskus Salpauksen toimintajärjestelmä sisältää toiminnan suunnittelun, resursoinnin, toteutuksen, seurannan, arvioinnin ja kehittämisen kuvaukset kaikissa koulutustehtävissä ja koulutuksen järjestämismuodoissa. Salpauksen toimintajärjestelmä pohjautuu PDCA-laatuympyrän mukaiselle jatkuvan parantamisen periaatteelle.
Tavoitteet
Toimintajärjestelmä ohjaa ja tukee jokaista työntekijää hänen omassa työssään osana Salpauksen perustehtävää ja toimintakokonaisuutta. Toimintaa kehitetään sovituilla malleilla ja tavoilla asetettuja tavoitteita kohti opiskelijoiden, työelämän ja muiden sidosryhmien tarpeiden pohjalta.
Toimintajärjestelmän perustana ovat Salpauksen arvot ja toimintakulttuuri.
Laadunhallinnan menettelytavat ovat keskeinen osa Salpauksen toimintajärjestelmää. Salpauksessa laadunhallinnalla tarkoitetaan niitä toimintatapoja ja -malleja, joiden avulla arvioidaan ja kehitetään toimintajärjestelmää ja varmistetaan sen mukainen toiminta jokaisen salpauslaisen arjessa. Laadun varmistaminen ja kehittäminen ovat osa jokaisen salpauslaisen työtä.
Koulutuskeskus Salpauksen arviointisuunnitelmassa määritellään vuosittain toteutettavat arvioinnit. Keskeisimpiä arviointi- ja palautemenettelyjä ovat vuosittainen tulosanalyysi ja opiskelijapalautteet. Lisäksi hyödynnetään mm. vertaisarviointia sekä osallistutaan kansallisiin arviointeihin.
Ulkoinen arviointi
Kansallinen koulutuksen arviointineuvosto (Karvi) toteutti keväällä 2015 koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien ulkoisen arvioinnin. Arviointi perustui koulutuksen järjestäjän tekemiin itsearviointeihin ja otantana tehtäviin arviointikäynteihin. Salpaus valikoitui yhdeksi ulkoisen arviointikäynnin kohteeksi. Arviointi muodostui opiskelijoiden, opetus- ja muun henkilöstön, johdon, työelämän asiantuntijoiden ja sidosryhmien haastatteluista sekä perehtymisestä Salpauksen toimintajärjestelmään.
Ajankohtaista
Oppimistuloksia seurataan ja kootaan opetuksen ja ohjauksen kehittämiseksi.
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) kokoaa ja julkaisee ammatillisten perustutkintojen oppimistulostietoja. Tiedot kootaan ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden oppimistuloksista ja ammattiosaamisen näytöistä tutkinnoittain kolmelta opiskeluvuodelta.
Arvioitavat tutkinnot Salpauksessa
Vuoden 2017 aikana kootaan syksyllä 2015 aloittaneiden opiskelijoiden oppimistuloksia kolmesta perustutkinnosta: hevostalouden, kauneudenhoidon sekä tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnoista. Lisäksi Salpauksessa on tehty matkailualan ja talotekniikan perustutkintojen itsearvioinnit, joihin osallistuivat opiskelijat ja työelämän edustajat.
Kansallisten oppimistulosten arviointi aloitettiin 2007. Mukana tuolloin Salpauksesta olivat hotelli- ja ravintola-alan, kone- ja metallialan, logistiikan sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnot. Sen jälkeen arviointiin on Salpauksesta osallistunut kaikkiaan 19 perustutkintoa.
Tietojen hyödyntäminen
Oppimistuloksista ja ammattiosaamisen näytöistä saatavaa tietoa hyödynnetään mm. opiskelijoiden oppimisprosessissa, opetuksen toteutussuunnitelmien laadinnassa ja päivittämisessä. Tieto oppimistuloksista saadaan tutkinnon osittain. Saadut tiedot voivat nostaa esille sellaisia kohteita, joissa tutkinnon osan opetusta on tarpeen kehittää. Lisäksi saatuja oppimistulostietoja voidaan verrata kaikkien koulutuksen järjestäjien tuloksiin.
Salpauksessa on sovittu toimintatavat oppimistulosten tutkintokohtaisten arviointien tulosten käsittelystä yhdessä henkilöstön, opiskelijoiden ja työelämän kanssa.
Julkaistavat oppimistulostiedot
Vuonna 2017 on julkaistu nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen sekä audiovisuaalisen viestinnän oppilaitoskohtainen yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosilta 2013-2016. Myös arvioinnin loppuraportti julkaistaan 2017. Tiedot Salpauksen oppimistuloksista löytyvät henkilökunnan intrasta.
Ammatillisen koulutuksen osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys ja toiminnan tehokkuus –itsearviointi
Itsearviointi toteutettiin syksyllä 2016 ja keväällä 2017 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimeksiannosta. Arvioinnin tavoitteena oli tuottaa tietoa osaamisperusteisuuden toteutumisesta ja hyvistä käytännöistä. Lisäksi arvioinnin avulla tuotettiin tietoa ammatillisen koulutuksen reformin päätöksenteon tueksi ja ammatillisen koulutuksen osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden kehittämiseksi.
Arviointi toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa tehtiin itsearviointi, johon osallistuivat opiskelijat, työelämän, opetushenkilöstön ja koulutuksen järjestäjän edustajat. Toisessa vaiheessa itsearvioinneista toteutettiin synteesiarviointi, jossa laadittiin koulutuksen järjestäjän SWOT.
Itsearvioinnin tuloksia hyödynnetään laadittaessa Salpauksen strategian kehitysohjelmia ja toimintakulttuurin vahvistamisen tavoitteita.
Raportti arvioinnin tuloksista julkaistaan vuoden 2017 loppuun mennessä.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpanon arviointi
Arvioinnin tehtävänä oli selvittää 1.8.2014 voimaantulleen oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) vaikutuksia opiskeluhuollon vaikuttavuuteen, tehostumiseen, palvelujen saatavuuteen ja henkilöstön riittävyyteen. Arvioinnin toimeksiantajana oli OKM.
Arviointiin kuului koulutuksen järjestäjän itsearviointi opiskeluhuollon toteutumisesta ja opiskelijoiden kysely.
Raportti arvioinnista julkaistaan 2018.
Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa –arviointi
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteuttaa arviointihankkeen vuosina 2017-2018. Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen yrittäjyys- ja innovaatiotoiminnan tilasta ja vaikuttavuudesta sekä kehittää ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen yrittäjyyskasvatusta ja innovaatiotoimintaa edelleen.
Oppimisvalmiuskokeen seurantatutkimus
Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus tekee seurantatutkimuksen adaptiivisia oppimisvalmiuksia mittaavasta kokeesta. Nyt käynnistyvä seurantatutkimus selvittää, miten kokeeseen vuonna 2015 osallistuneet hakijat ovat sijoittuneet ja pysyneet ammatillisissa opinnoissaan ja miten koesuoritukset ennustavat heidän opintomenestystään.
Seurantatutkimus toteutetaan syksyllä 2017.