
Valinnaisia osa-alueita tulee valita yhteensä 9 osp. Voit valita valinnaiset vapaasti yhdestä tai useammasta tutkinnon osasta. Yksi valinnaisainekurssi on aina 3 osp, joten voit valita 3 eri kurssia.
Valinnaisiin opintoihin ilmoittaudutaan Wilman tarjottimen kautta. Kulloinkin tarjolla olevat valinnaiset kurssit löydät Elsasta.
Voit käydä tutustumassa ePerusteiden toteutussuunnitelmiin tästä linkistä.
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Ammatillisia tilanteita ilmaisutaidon keinoin
- Jännitätkö erilaisia esiintymistilanteita? Haluaisitko varmuutta asiakaspalvelutaitoihisi? Haluatko vahvistaa ammatti-identiteettiäsi?
- Kurssilla tähdätään erilaisten harjoitteiden avulla siihen, että saisit kokemusta ja itsevarmuutta sosiaalisiin ja työelämän tilanteisiin (esim. oman työn esittely, asiakaspalvelu, markkinointi).
- Kurssi sisältää rentoutumisharjoituksia, tunneskaala- ja mielikuvaharjoituksia sekä esitystekniikkaa kuten ryhti, äänenkäyttö, hengitys, artikulaatio ja tauotus.
Blogikirjoittaminen
- Kurssin aluksi tutustutaan erilaisiin verkkoteksteihin ja oman alan blogeihin. Opit luomaan ammatillisen blogin ja muokkaamaan sen ulkoasua, sekä kirjoittamaan/kuvaamaan blogipäivityksiä. Opit, että voit käyttää blogia monessa eri tarkoituksessa: työnhaussa, portfoliona, harrastusten esittelyssä, verkostoitumisessa jne. Kurssilla käydään läpi tekijänoikeuksia ja verkkokäyttäytymistä.
- Kurssi sopii hyvin työssäoppimisjaksolle ja muutenkin ammatillisten aineiden integrointiin.
Iloa ja rohkeutta kirjoittamiseen
- Kurssilla keskustellaan kirjoittamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Saat tietoa siitä, miten pääset alkuun tekstin laatimisessa. Tekstejä harjoitellaan monilla erilaisilla tavoilla, kuten luova kirjoittaminen (esim. runot, tarinat, kuvaukset), prosessikirjoittaminen, pari- ja ryhmäkirjoittaminen sekä vaikuttava kirjoittaminen (esim. mielipidetekstit, kolumni). Saat kirjoittamiseen vertaistukea ja kannustusta.
Työtehtävien dokumentointi
- Kurssilla perehdytään alakohtaiseen kuvamateriaaliin miettien, mikä on hyvää ja mikä huonoa.
- Kurssilla kuvataan oman suunnitelman mukaisesti video ja/tai valokuvia erilaisista työtehtävistä (esim. ohjaus, perehdyttäminen, harjoittelu, tuotteen korjaus, työturvallisuus). Videon/kuvaselostuksen aiheita voivat esim. olla turvallisuusohjeet, ohjelman asentaminen, aterian valmistaminen, piirakan leipominen, ergonominen työskentely, kampauksen tekeminen jne.
- Kurssi sopii hyvin työssäoppimisjaksolle ja muutenkin ammatillisten aineiden integrointiin.
Matkalla ammattikorkeakouluun, äidinkieli
- Kurssilla harjoitellaan sellaisia lukemisen ja kirjoittamisen taitoja, joista on hyötyä jatko-opinnoissa.
- Kurssi koostuu kolmesta osasta. Kahdessa ensimmäisessä osassa harjoittelet kirjoittamiseen ja lähteiden käyttöön liittyviä asioita. Kolmannessa osassa otat harjoittelemasi taidot käyttöön ja kirjoitat asiatekstin valitsemastasi aiheesta.
Kohti lukudiplomia
- Hankit osaamista suorittamalla Kohti lukudiplomia -osa-alueen Salpauksen Elsa Moodlen verkko-oppimisympäristössä, josta löydät myös ohjeet osa-alueen suorittamiseen.
- Opettaja ohjaa sinua opiskelusuunnitelman laatimisessa ja antaa palautetta osaamisesi kehittymisestä. Opiskelusi etenee hyväksytyn opiskelusuunnitelman mukaisesti itsenäisenä työskentelynä.
- Opintojen aikana luet suunnitelmasi mukaista kirjallisuutta. Etsit sinua kiinnostavaa kirjallisuutta luettavaksi, valitset kirjoihin sopivat tehtävät ja suunnittelet omaa aikatauluasi. Analysoit ja arvioit kirjallisuutta sekä kirjoitat tai kerrot omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi oppimistehtävien avulla.
Portfolio suomeksi 3 osp (vain S2-opiskelijoille)
- Kurssilla tuotat omia tekstejä sinua lähellä olevista aiheista.
- Vahvistat suomen kielen muotorakenteita (asiakielisyys, lause- ja kappalejaot).
- Työstät omia tekstejä vaiheittain (prosessikirjoittaminen).
- Annat ja saat palautetta.
Suomenkielen tekstit ja rakenne (huom! 1 osp)
- Tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame tai
- joiden tausta on siten monikielinen, ettei heillä ole riittäviä kielellisiä valmiuksia opiskella Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi 1 osp pakollisten osaamistavoitteiden mukaisesti tai
- jotka ovat perusopetuksessa saaneet vapautuksen (toinen kotimainen kieli, ruotsi).
Sosiaalinen media
- Kurssilla tutustutaan erilaisiin somekanaviin, perustetaan oma somekanava ja tuotetaan sisältöä omalle kanavalle.
- Lisäksi kurssilla perehdytään tekijänoikeuksiin.
- Kurssilla pääset myös tekemään vertaisarviointia ja itsearviointia.
Taidetta kokeillen
- Kurssilla tutustut ja perehdyt erilaisiin kulttuurikohteisiin ja etsit niistä lisää tietoa.
- Suunnittelet ja kokeilet teoksen, tuotteen tai palvelun toteuttamista luovan ilmaisun keinoin.
Hur kan jag hjälpa till?
- Kurssilla perehdytään erityisesti asiakaspalvelutilanteisiin, opastamiseen ja neuvomiseen eri tilanteissa.
- Käydään läpi puhelinkieltä ja kassatilanteita sekä erilaisia ongelmatilanteita ammattilaisen näkökulmasta.
Portfjölj på svenska
- Kurssilla harjoitellaan ruotsinkielistä viestintää.
- Käydään läpi oman alan tekstejä ja sanastoa erilaisten harjoitusten avulla ja haetaan tietoa eri lähteistä.
- Kurssi voidaan suorittaa etäopiskeluna esim. työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana.
Portfolio in English
- Kurssilla laajennetaan ja syvennetään englanninkielistä viestintää.
- Kurssilla laaditaan oman alan tekstejä englanniksi ja esitellään ne eri tavoin.
- Kurssin voi suorittaa etäopiskeluna esim. työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana.
How can I help you?
- Kurssilla perehdytään alakohtaisiin asiakaspalvelutilanteisiin.
- Harjoitellaan erilaisia puhetilanteita, kuten opastamista, neuvomista, kassatilanteita sekä erilaisia ongelmatilanteita ammattilaisen näkökulmasta.
Matkalla ammattikorkeakouluun, englanti
- Kurssilla kerrataan sanastoa ja kielioppia. Valmennusta ammattikorkeakouluopintoihin!
Tech English
- Kurssilla syvennetään teknisen alan englannin kieltä ja käydään läpi tekniikan englannin erityispiirteitä.
- Opetellaan hahmottamaan olennainen asia ammattialan teksteistä.
Espanjan alkeet – Por favor
- Espanjan kielen alkeiskurssi, jossa käydään läpi tavanomaisia vuorovaikutustilanteita: tervehtiminen, hyvästely, esittäytyminen, kohteliaisuudet, itsestä kertominen ja yksinkertaisia arkipäivään liittyviä viestejä.
- Kurssilla harjoitellaan ääntämistä ja kielen perusrakenteita.
- Tutustutaan myös espanjalaisen kielialueen kulttuuriin.
Ranskan alkeet – Bonjour
- Ranskan kielen alkeiskurssi, jossa käydään läpi tavanomaisia vuorovaikutustilanteita: tervehtiminen, hyvästely, esittäytyminen, kohteliaisuudet, itsestä kertominen ja yksinkertaisia arkipäivään liittyviä viestejä.
- Kurssilla harjoitellaan ääntämistä ja kielen perusrakenteita.
- Tutustutaan myös ranskalaisen kielialueen kulttuuriin.
Venäjän alkeet - Pozhalujsta
Tämän opinnon voi suorittaa opiskelija, jonka äidinkieli ei ole venäjä ja joka ei myöskään suorita ”Viestintä- ja vuorovaikutus vieraalla kielellä 3 osp, pakollinen” -osa-aluetta venäjän kielellä.
Kurssin oppimistavoitteet ovat: tavanomaiset vuorovaikutustilanteet ja työtehtävät, ääntäminen ja kielen perusrakenteet, kyrillisiin kirjaimiin tutustuminen ja venäläisen kielialueen kulttuuri.
Kuinka voin palvella vieraalla kielellä (espanjan, ranskan, saksan ja venäjän kieli)
- ¿Puedo ayudarle? (espanja)
- Puis-je vous aider? (ranska)
- Was kann ich für Sie tun? (saksa)
- Chem ya mogu vam pomoch? (venäjä)
- Kurssilla opit sanastoa ja sanontoja erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa.
- Opit toimimaan erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa.
- Ymmärrät kulttuuritietoisuus asiakaspalvelutilanteissa
- Harjoitat suullista kielitaitoa.
Kuvankäsittely ja media
- Kurssilla tutustutaan kuvaamiseen, kuvankäsittelyyn ja muokkaamiseen, erilaisten tallennusmuotojen eroihin ja mahdollisuuksien mukaan kuvien käyttöön osana animaatiota verkkosivuja tai muita julkaisuja.
- Kurssin aiheita: valokuvien käsittely kuvankäsittelyohjelmalla ja animaation tekemisen perusteet, valokuvien värien ja virheiden korjaaminen.
- Kuvien rajaaminen ja liittäminen toisiinsa, valokuvien tallennusmuodot ja käyttö mediassa.
- 2D-animaation perusperiaatteet mahdollisuuksien mukaan.
Mastertyping ja muut ATK-perusohjelmistot
- Kurssilla harjoitellaan tietokoneen käyttöä ja mietitään oman toiminnan kehittämistä. Tutustutaan yleisimpiin toimisto-ohjelmiin ja niiden käyttöön.
- Käsiteltäviä aiheita: ergonominen työskentely tietokoneella, kymmensormijärjestelmä ja tehokas kirjoittaminen, tietokoneen peruskäyttötaidot, tekstinkäsittelyn perusteet, esitysgrafiikkaohjelmien perusteet ja taulukkolaskennan perusteet.
Taulukkolaskenta
- Opiskelet taulukkolaskentaa harjoittelemalla taulukkolaskentaohjelman eri ominaisuuksien käyttöä erilaisissa työtehtäviin liittyvissä numeerista tiedon käsittelyä vaativissa tehtävissä. Opit myös lajittelemaan aineistoja ja tuottamaan käsiteltävästä tiedosta digitaalisia aineistoja esim. erilaisia diagrammeja.
- Tekstin ja taulukon ulkoasun muotoilu, summalausekkeen käyttäminen, monimutkaisempia laskutoimenpiteiden tekeminen, suoran viittauksen käyttäminen laskukaavoissa, tiedon lajittelu haluttuun muotoon ja erilaisten kaavioiden tekeminen tiedostosta.
Kulttuurien tuntemus (myös kielituettu S2 toteutus)
- Perehdyt suomalaiseen kulttuuriin ja monikulttuurisuuteen sekä tutustut maailman eri alueiden ominaiskulttuureihin ja uskontoihin. Teet vapaavalintaisen esityksen jonkin kulttuurialueen musiikista, ruoasta, urheilusta, teatterista, kuvataiteesta, kirjallisuudesta jne.
- Suomalaisen kulttuurin ominaispiirteiden tunnistaminen ja monikulttuurisuuden merkityksen ymmärtäminen. Erilaisten kulttuuripiirien tunnistaminen ja niiden vertailu keskenään. Eri kulttuurien juhlapyhiin ja niiden viettotapoihin tutustuminen. Eri kulttuurien pukeutumis- ja käyttäytymisnormeihin perehtyminen. Jonkin kulttuuripiirin ilmenemismuotoihin perehtyminen.
Taidetta kokeillen (myös kielituettu S2 toteutus)
- Tutustut ja perehdyt erilaisiin kulttuurikohteisiin ja etsit niistä lisää tietoa.
- Suunnittelet ja kokeilet teoksen, tuotteen tai palvelun toteuttamista luovan ilmaisun keinoin.
SAKUstars-kilpailutoiminta
- Osallistut SAKUstars-kulttuurikilpailuihin yksilönä tai osana ryhmää. Suunnittelet ja harjoittelet kilpailutehtävää ja osallistut vähintään yhteen musiikin, kuvataiteen, kirjallisuuden, näyttämötaiteen, tanssin tai Talent-sarjaan SAKUstars-kulttuurikilpailussa. Myös muihin kilpailunjärjestäjän vuosittain vaihtuviin sarjoihin harjoittelu ja osallistuminen voidaan katsoa soveltuvaksi suoritukseksi.
- Saat kilpailutehtävän suunnitteluun ja harjoitteluun (esim. musiikkiesitys) ohjausta ja opetusta opettajalta. Opettaja valmentaa sinua opinnoissasi, seuraa ja antaa palautetta osaamisesi kehittymisestä.
- Toteutat teoksen, tuotteen tai palvelun luovan ilmaisun keinoin tehtävänannon mukaisesti.
- Sovit vaadittavan suorituksen (kilpailutehtävän) laajuudesta etukäteen opettajan kanssa.
- Perehdyt kilpailun ohjeistuksiin, osallistut kilpailuinfoihin, laadit harjoittelusuunnitelman kilpailuesityksellesi sekä raportoit kilpailun jälkeen harjoittelun edistymisestä ja kilpailukokemuksista. Kilpailujen aikana havainnoit monipuolisesti eri lajien kilpailuesityksiä.
- Lisätietoa: www.sakustars.fi sekä opiskelijatoiminnan koordinaattori piritta.malkavaara(at)salpaus.fi tai opettaja tuisku.marttinen(at)salpaus.fi
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Käytännön matematiikkaa
- Kurssilla perehdytään ammattialan tarvitsemiin laskuihin ja matemaattisiin taitoihin.
- Huomio on alan soveltavissa laskuissa, eikä enää peruslaskujen kertaamisessa.
- Koulutusalasta riippuen päähuomio voi olla prosenteissa, geometriassa, yhtälöissä tai tilastomatematiikassa.
Matkalla ammattikorkeakouluun, matematiikka
- Kurssilla kerrataan matemaattisia taitoja ja lasketaan vanhoja pääsykoetehtäviä.
- Tavoitteena on tutustua pääsykokeita vastaaviin tehtäviin ja niihin tarvittaviin ratkaisutapoihin ja -malleihin.
Matkalla ammattikorkeakouluun, fysiikan ja kemian laskut
- Opiskellaan keskeiset mekaniikan käsitteet. Syvennetään tietoa laskutoimitusten avulla.
- Kurssi sisältää lämpöön liittyviä asioita ja sovelluksia.
- Kurssilla on myös sähköoppia, magnetismia sekä perustietoja jaksollisesta järjestelmästä järjestelmä, reaktioista ja liukenemisesta ja liuoksista.
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi
- Opiskelija tunnistaa yhteiskunnalliset vaikutusmahdollisuudet ja lainsäädännön.
- Tunnistaa keskeiset yhteiskunnalliset toimijat.
- Yhteiskunnallinen keskustelu/media yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Vapaaehtoistoiminta
- Opiskelija toimii vapaaehtoistyössä osana yhteisöä erilaisissa vuorovaikutus- ja ryhmätilanteissa. Yhteisö voi olla järjestö, yhdistys tai jokin muu organisoitu auttamis- tai tukitoiminta.
- Hankit osaamista osallistumalla vapaaehtoistyöhön. Suoritat osana yhteisön toimintaa erilaisia digitaalisia osaamismerkkejä (Open Badge). Vapaaehtoistyösi ohjaaja tai opettaja ohjaa sinua vapaaehtoistoiminnassa. Työskentelet itsenäisesti ja ryhmässä. Opiskelussasi hyödynnät erilaisia materiaaleja kuten yhdistyksen tai järjestön tuottamia verkkoaineistoja ja painettuja aineistoja.
- Suoritettavat digitaaliset osaamismerkit ovat seuraavat: osaamista vapaaehtoistyöstä -merkki / Suomen partiolaiset ja yhteistyötaito -merkki sekä monikulttuurisuustaito -merkki / Opintokeskus Sivis.
Yrittäjän arki
- Kurssilla opiskelija oppii kartoittamaan oman alan alkavan pienyritystoiminnan kehittämistarpeita ja selvittämään oman toiminnan vaikutuksia yritystoiminnan tuloksellisuuteen.
- Opiskelija löytää kehittämisehdotuksia uusista toimintatavoista ja suunnittelee omaa toimintaansa ja ajankäyttöään.
- Opiskelija tutustuu yrittäjän arkeen kuuluviin paperitöihin.
- Opiskelija voi suorittaa kurssia myös pyörittäen NY-yritystä tai omaa, oikeaa rekisteröityä yritystä.
Työhyvinvointi haltuun
- Opiskelija ymmärtää omaa hyvinvointiaan edistäviä tekijöitä ja soveltaa niitä hyvinvoinnin tukemiseen.
- Tunnistaa hyvinvointiin liittyviä omia voimavarojaan, vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan.
- Laatii oman hyvinvointisuunnitelman, jossa ottaa huomioon seuraavat hyvinvointia edistävät tekijät: psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi.
- Tämän kurssin ja koko tutkinnon suoritettuasi, olet suorittanut valtakunnallisen Ammattiosaajan työkykypassin. Tästä tulee merkintä tutkintotodistukseesi ja saa suorituksestasi myös erillisen todistuksen.
- Kurssin osallistujalla tulee olla suoritettuna pakollinen Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen 2osp kurssi sekä mielellään myös ammatillisia tutkinnon osia. Kurssin suositeltu suoritusaika on toisena opiskeluvuotena.
- Ilmoittaudu kurssille lähettämällä sähköpostiviesti oman kampuksen opettajalle. Saat paluuviestinä kurssiavaimen ja tarvittavat ohjeet. Vipusen tai Heinolan opiskelija: arttu.okkonen (at)salpaus.fi. Keskustan, Asikkalan tai Jokimaan opiskelija: paivi.varis(at)salpaus.fi
Kunto- ja harrasteliikunta
- Kurssin sisältö rakennetaan yhteistyössä opiskelijoiden kanssa siten, että kurssi sisältää tarvittavat lähtökartoitukset kestävyydessä, voimassa, nopeudessa, ja taito-ominaisuuksissa ja näiden ominaisuuksien kehittämiseen tarvittavat liikuntamuodot.
- Käsittää kaikki kouluolosuhteissa ja lähiympäristössä mahdolliset liikuntamuodot ja näiden eri kehittelymuodot sekä ominaisuusharjoittelun.
Lihakset kuntoon
- Kurssin sisältö rakennetaan yhteistyössä opiskelijoiden kanssa siten, että kurssi sisältää tarvittavat lähtökartoitukset, henkilökohtaisen harjoitusohjelman, sekä erilaisiin lihaskuntoharjoitusmuotoihin tutustumista, lihaskuntoharjoittelun teoriaa sekä ravintotietoutta.
- Kuntosaliharjoittelu, Crossfit, funktionaalinen harjoittelu, Gymstick, kahvakuulaharjoittelu yms.
Pallo haltuun
- Kurssi muotoutuu kehon hallintaa (liikekoordinaatio, liikkuvuus ja tasapaino) sekä taito- ja tarkkuusominaisuuksia kehittävistä yksilölajeista ja joukkuepeleistä. Kurssin sisällön suunnittelussa huomioidaan eri vuodenajat, kulloisetkin tilamahdollisuudet sekä ryhmän toiveet.
Tanssi - Bodyfit
- Tanssin etiketti, kurssin sisältöön kuuluu myös oman tanssin suunnittelu (ryhmässä) ja erikseen.
- Käydään läpi erilaiset jumppamuodot (esim. voimatanko, käsipaino, Gymstick, keppijumppa, step-jumppa, fitball, core).
- Kurssin sisältö muotoutuu opiskelijoiden toiveiden ja kiinnostusten pohjalta ja mahdollisuuksien mukaan pyritään tutustumaan myös uusiin tanssilajeihin (esim. pole-tankotanssi, dancehall, vogue tms.) ja jumppamuotoihin (esim. crossfit).