Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö
Opiskelijalle parhaat ratkaisut opinnoissa etenemiseen, löytyvät yhdessä kotiväen kanssa toimien.
Jokainen opiskelija on oman elämänsä tähti. Yhdessä toimimalla luomme nuorelle hyvän kasvupohjan kohti tulevaa.
Tervetuloa tutustumaan nuoren amislaisen arkeen Salpauksessa.
Tärkeää ja hyödyllistä tietoa opiskelijan arjesta huoltajalle
Koulutuskeskus Salpaus haluaa olla tukena huoltajien arjessa. Huoltajana pidät yhteyttä vastuuohjaajaan ja tarvittaessa muihin nuoren/oppivelvollisen opintojen tukena olevaan henkilöstöön. Opiskeluhuollon palveluissa opiskelijan tukena ovat myös terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi.
Huoltajat ovat tervetulleita erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Tapahtumissa opiskelijat pääsevät näyttämään opittuja taitojaan ja esittelemään opintojaan. Kotiväki pääsee osalliseksi nuoren opintoihin ja tulee enemmän tutuksi henkilöstön kanssa. Kutsut tapahtumiin ja tilaisuuksiin julkaistaan Huoltaja Wilmassa.
Kotiväenpäivässä huoltajilla on mahdollisuus tutustua ammatillisen koulutuksen arkeen ja oppimisympäristöihin nuorenne opastamana. Päivässä on mahdollista tavata myös Salpauksen opetus-, ohjaus- ja tukihenkilöstöä. Kotiväenpäivä järjestetään n. 2–4 viikon aikana opintojen aloituksesta.
Kotiväenilta tarjoaa huoltajalle tilaisuuden kuulla ja keskustella opiskelusta sekä tutustua Salpauksen oppimisympäristöön, opetus-, ohjaus- ja tukihenkilöstöön. Kotiväenilta järjestetään opiskelijan opintojen eri vaiheissa.
Huoltajan Wilma on ensisijainen yhteydenpitokanava kodin ja Salpauksen välillä. On erittäin tärkeää, että virallinen huoltaja aktivoi käyttäjätunnuksen ja seuraa aktiivisesti Huoltajan Wilmaa. Huoltajan Wilmasta näet Salpauksen tiedotteet ja huoltajana vastaanotat viestejä opettajilta ja ohjaushenkilöstöltä. Lisäksi huoltajana voi itse lähettää henkilökohtaisia viestejä vastuuohjaajalle sekä ohjaus- ja tukihenkilöstölle.
Koulutuskeskus Salpauksessa opiskelun aloittavan alaikäisen opiskelijan huoltaja luo oman henkilökohtaisen Wilma-tunnuksen suomi.fi palvelussa. Huoltaja voi luoda tunnuksen vasta opiskelijan ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen.
Opinnoissa onnistuminen ja sen haasteet
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS keskustelu, pidetään opiskelijalle opintojen alussa, aikana ja päättövaiheessa. Keskusteluun kutsutaan myös huoltajat. Näiden kutsujen lisäksi vastuuohjaaja on tarvittaessa yhteydessä huoltajaan opiskelijan koko opiskelujen ajan eri tavoin, kuten soitot, viestit tai kirjeet.
Jos opiskelijan opiskelusuunnitelmaan on tarpeen tehdä muutoksia, käydään keskustelua erilaisista vaihtoehdoista oman vastuuohjaajan ja/tai opinto-ohjaajan kanssa. Opintoihin voidaan tarvittaessa hakea myös keskeytystä määräajaksi.
Tukea oppimiseen ja koulutuksen suorittamiseen
Nuoren huoltajan tai muun laillisen edustajan vastuulla on pitää huolta siitä, että opiskelija suorittaa oppivelvollisuutta. Oppilaitoksella on vastuu opiskelijan ohjauksesta, tarjota mahdollisesti tukea ja valvoa että opiskelut etenevät.
Tukea oppimiseen ja erityisen tuen suunnitelma
Joskus opinnot eivät etene suunnitelman mukaisesti, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus lisäohjaukseen ja tukeen. Usein lisäopetus ja lisäohjaus ovat riittävä tuki eteenpäin pääsemiseksi. Toisinaan tuen tarve on säännöllistä esimerkiksi oppimisvaikeuksien, vamman tai sairauden vuoksi, ja silloin laaditaan erityisen tuen suunnitelma.
Opiskeluvalmiuksia tukevat OPVA-opinnot
Opva-opintojen avulla opiskelija vahvistaa valmiuksiaan onnistua ammatillisissa ja yhteisissä tutkinnon osissa. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot suunnitellaan yksilöllisesti opiskelijoiden tarpeiden mukaisesti. Opinnoista ei kerry osaamispisteitä, eikä niitä sellaisenaan voi sisällyttää osaksi suoritettavaa tutkintoa.
S2 kielipainotteinen OPVA toteutus, suomi toisena kielenä
Vieraskieliset opiskelijat, joiden suomen kielen taito ei riitä koko tutkinnon suorittamiseen, voivat hakeutua S2-kielipainotteiseen OPVA-toteutukseen. Nämä ammattialakohtaiset opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot ovat laajuudessaan enintään kuuden kuukauden mittaiset. Tavoitteena on, että opiskelijoilla on OPVA-jakson päätteeksi riittävät valmiudet vähintään yhden tutkinnon osan suorittamiseen.
- Lue Salpauksen Tukea oppimiseen sivulta, tietoa lisäopetuksesta ja -ohjauksesta
- Erityisen tuen suunnitelmasta kerromme lisää Erityinen tuki Salpauksessa sivulla
- Löydä lisätietoa OPVA-opinnoista ja tutustu asiaan tarkemmin OPVA-opinnot sivulla
Koulupäivät, lukujärjestykset, poissaolot ja keskeytykset
Vastuuohjaaja on huoltajaan yhteydessä, jos poissaoloja kertyy runsaasti tai opinnot eivät muutoin edisty henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Myös huoltaja voi milloin vain ottaa yhteyttä vastuuohjaajaan tai opinto-ohjaajaan, jos ilmenee vastoinkäymisiä opinnoissa.
Opintojen keskeytys määräajaksi on mahdollista esim. raskauden, pitkäaikaisen sairauden tai vamman tai muun painavan syyn vuoksi. Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäminen on mahdollista myös toistaiseksi, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä. Päätöksen opintojen keskeyttämisestä tekee oppilaitos, saamansa hakemuksen perustella. Oppivelvollinen opiskelija voidaan katsoa eronneeksi, mikäli hänellä on uusi opiskelupaikka.
- Salpauksen sivulla koulupäivät ja lukujärjestykset kerromme näistä lisää
- OPH:n verkkosivulla Kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta, ajan tasaista tietoa huoltajalle
- Oppivelvollisuuden laajentamisen
- Oppivelvollisuuslaki
Hetkinen, tutkitaanpa vielä - löytyisikö uusi suunta opintojen suorittamiseen
Jos oppivelvollinen opiskelija on keskeyttämässä opintojaan, koulutuksen järjestäjän on selvitettävä yhdessä oppivelvollisen ja huoltajan kanssa mahdollisuudet hakeutua muuhun koulutukseen tai suorittaa opintoja muussa oppilaitoksessa.
Salpauksen koulutusalojen opinto-ohjaajat tukevat opiskelijaa kaikissa opiskelun vaiheissa, ja kertovat tarkemmin koulutusalojen opinnoista. Ohjauspiste Suunnan opinto-ohjaajilta saa hakemiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa, sekä ajantasaista tietoa koulutustarjonnasta, niin Salpauksen kuin toisten oppilaitosten.
- Koulutusalojen opinto-ohjaajien yhteystiedot
- Ohjauspiste suunnan yhteystiedot
- Tutustu Salpauksen koulutustarjontaan, etusivun koulutushaun avulla
- Opintopolku.fi palvelusta löydät muiden oppilaitosten koulutustarjonnan
- Tietoa tutkintokoulutukseen valmentavasta TUVA-koulutuksesta
- Ammattiin ja ylioppilaaksi yhdellä kertaa
- Opiskelijatarina - Sanni opiskelee samaan aikaan ammattiin ja ylioppilaaksi
Opiskeluhuollon palvelut
Opiskeluhuollon keskeinen tehtävä on edistää välittämisen kulttuuria, oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä. Salpauksen tutorit edistävät opiskelijoiden yhteishenkeä ja hyvinvointia sekä vahvistavat opiskelijoiden osallisuutta oppilaitoksen yhteisön jäseninä. Oppilaitosnuorisotyöntekijämme tukevat opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia, arjen hallintaa sekä opiskeluun kiinnittymistä. Kampuksillamme toimii myös kampusohjaajia, jotka opiskelevat nuoriso- ja yhteisöohjaajiksi ja tekevät nuorisotyötä ohjattuna opiskelijoiden parissa. Heidän työskentelyssään keskeisintä on läsnäolo ja aika opiskelijoille.
Yksilökohtaista tukea opiskelijoillemme tarjoavat terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit. Myös Salpauksen palveluohjaajat neuvovat haastavissa elämäntilanteissa.
- Lisätietoa sekä yhteystiedot löydät Opiskeluhuollon palvelut sivulta.
- Opiskelija-, tutor- ja vaikuttamistoiminta
- Salpauksen oppilaitosnuorisotyöntekijät esittäytyvät
- Salpauksen kampusohjaajat
- Säännöt ja ohjeet sivulla kerromme Salpauksen toimintatavoista
- Ohjeita käytännön tilanteisiin huoltajalle, löydät sivulta Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
- Käytännön asioista Salpauksessa opiskeleville kootusti Opiskelija sivustolla