Yhteishaussa oppilaitos voi valita opiskelijoita pistejärjestyksestä poiketen käyttämällä harkintaan perustuvaa valintaa. Poikkeuksena tästä ovat ne koulutusalat, joissa on pääsykoe.
Koulutuksen järjestäjä tekee harkinnanvaraisen valinnan päätökset opiskelijaksi ottamisesta. Koulutuksen järjestäjä voi opiskelijan henkilöön liittyvän erityisen syyn perusteella ottaa enintään 30 % kuhunkin hakukohteeseen otettavista opiskelijoista opiskelijan saamasta valintapistemäärästä riippumatta.
Opiskelijan henkilöön liittyviä erityisiä syitä ovat oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt, koulutodistusten puuttuminen tai koulutodistusten vertailuvaikeudet sekä tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito. Valintapäätöksiä tehtäessä otetaan huomioon hakijan koulutustarve sekä hänen mahdollisuutensa selviytyä haun kohteena olevista opinnoista oppilaitoksen tarjoamien tukitoimien avulla. Koulutuksen järjestäjällä ei ole velvoitetta puoltaa hakijoita harkintaan perustuvassa haussa.
Ulkomaisella todistuksella hakevat sekä oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäneet voivat tulla valituksi vain harkintaan perustuvassa valinnassa, koska heillä ei ole vertailukelpoista todistusta.
Hakija, joka on opiskellut perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan yksilöllistetyn oppimäärän mukaisia opintoja matematiikassa ja äidinkielessä, ja hänellä on perusopetuksen päättötodistuksessa tästä merkintä edellä mainituissa oppiaineissa, voi tulla valituksi vain harkintaan perustuvassa valinnassa (OKM asetus 837/2021). Muut harkinnanvaraisesti hakeneet voivat tulla valituksi myös pistevalinnassa.
Kaikki hakijat kutsutaan huhtikuun aikana haastatteluun (alle 18-vuotiaan hakijan huoltaja voi myös osallistua haastattelutilanteeseen) ja lähtötasokartoitukseen.
Mikäli hakukohteeseen liittyy pääsy- ja soveltuvuuskokeita, harkintaan perustuvan valinnan kautta hakevien tulee osallistua myös niihin. Hakija kutsutaan tarvittaessa kielikokeeseen.
Liitteiden puuttuminen on peruste hylätyksi tulemiselle harkintaan perustuvassa valinnassa.
Valinnan pisteytysperusteet
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun ja lähtötasokartoitukseen, jotka pisteytetään seuraavasti (0-9 pistettä):
- Asenne ja motivaatio 0-3 pistettä
- Edellytykset opiskelulle 0-3 pistettä
- Alalle soveltuvuus 0-2 pistettä
- Koulutuksen tarve 0-1 pistettä
Tullakseen valituksi on hakijan saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään yksi (1) piste.
Hakijaa, joka ei osallistu haastatteluun ja lähtötasokartoitukseen, ei voida valita opiskelijaksi.
Opintojen alettua tarkistetaan valintapäätökseen vaikuttaneiden tietojen oikeellisuus alkuperäisistä todistuksista.
Valintojen tulokset tulevat hakijalle tiedoksi yhteishaun kautta.
Kun opiskelija tulee valituksi oppilaitokseen pistevalinnan kautta, hänet on voitu kuitenkin hylätä harkintaan perustuvassa valinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilaitoksen tukitoimet eivät tule riittämään eikä opintojen eteneminen mahdollistu. Koulutuskeskus Salpauksessa ei ole opetuksessa pienryhmiä.
Harkintaan perustuvan valinnan syyt
Oppimisvaikeudet
Hakijalla on todettuja oppimisvaikeuksia, jotka ovat vaikuttaneet opintomenestykseen perusopetuksessa.
Hakijalla on oppimisvaikeuksistaan huolimatta mahdollisuus oppilaitoksen tarjoamien tukitoimien avulla selviytyä haettavan tutkinnon opinnoista, esimerkiksi saanut perusopetuksessa yleistä ja tehostettua tukea. Salpauksessa ei järjestetä vaativaa erityistä tukea eli perusopetuksessa annettavaa erityistä tukea, kuten pienryhmäopetusta.
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin, erityisopettajan, psykologin tai muun asiantuntijan lausunto, jossa kuvataan hakijan oppimisvaikeudet. Lausunnosta tulee ilmetä, miten oppimisvaikeus näkyy konkreettisesti hakijan opinnosta selviytymisessä ja minkälaista tukea hän on saanut.
Hakukeväänä peruskoulun päättävän tulee lisätä liitteisiin myös viimeisin opiskeluarviointi/välitodistus.
Sosiaaliset syyt
Hakijalla on henkilökohtaiseen elämään tai terveyteen liittyviä erityisiä syitä, jotka ovat heikentäneet aiempaa koulumenestystä tai vaikeuttaneet sosiaalista vuorovaikutusta. Esimerkiksi lastensuojelutoimet, koulukiusaaminen tai hakijan/hänen perheen jäsenten pitkäaikaiset sairaudet tai kuoleman tapaus perheessä.
Hakemukseen on liitettävä asiantuntijan lausunto (esim. psykologi, koulukuraattori, sosiaalitoimi), josta käy ilmi, miten kyseinen asia on vaikuttanut hakijan suoriutumiseen aikaisemmista opinnoista.
Hakukeväänä peruskoulun päättävän tulee lisätä liitteisiin myös viimeisin opiskeluarviointi/ välitodistus.
Koulutodistusten puuttuminen
Hakija on keskeyttänyt oppivelvollisuuden suorittamisen, eikä hänellä ole peruskoulun tai lukion päättötodistusta. Hakija ohjataan ensisijaisesti Aikuisten perusopetukseen, jotta saavutetaan perusopetuksen osaamistaso.
Koulutodistusten vertailuvaikeudet
Hakija on suorittanut perusopetuksen tai vastaavan oppimäärän ulkomailla. Mikäli osaaminen ei vastaa suomalaisen perusopetuksen oppimäärää, ohjataan hakija Aikuisten perusopetukseen.
Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, valinnan edellytyksenä on hyväksytty kielitesti, ellei hakijalla ole virallista todistusta riittävästä suomen kielen taidosta, kuten Yleisen kielitutkinnon todistusta (YKI 3).
Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito
Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, koulutuksen järjestäjä arvioi hakijan kielitaidon riittävyyden kielitestillä. Jos kielitaito ei ole riittävä, opiskelija voidaan ohjata tutkintokoulutuksen valmentavaan koulutukseen (TUVA) tai Opiskeluvalmiuksia tukeviin opintoihin (OPVA).
Jos haet ulkomailla suoritetulla peruskoulun tai lukion todistuksella, toimita hakemuksen liitteenä:
- kopiot alkuperäisistä todistuksista (HUOM! Englannin- ja ruotsinkielisiä alkuperäisiä todistuksia EI tarvitse käännättää) ja
- virallisen kielenkääntäjän todistamat suomenkieliset käännökset todistuksista.
Jos haluat tulla huomioiduksi harkintaan perustuvassa valinnassa, toimi seuraavasti
Täytä yhteishaun sähköinen hakulomake osoitteessa www.opintopolku.fi, johon merkitset toiveen. Kirjoita hakutoiveesi kohdalle myös perustelut. Mikäli olet hakukeväänä peruskoulun päättävä, lisää liitteisiin
- viimeisin opiskeluarviointi (välitodistus tai jaksoarviointi) sekä
- www-sivuilta löytyvä Harkintaan perustuvan valinnan lomake.
Jos haet oppimisvaikeuksien tai sosiaalisten syiden perusteella harkintaan perustuvassa valinnassa, liitä lisäksi erityisopettajan, psykologin, lääkärin, kuraattorin tai muun tahon arvio siitä, onko sinulla mahdollisuus suoriutua kyseisestä koulutuksesta.
Lähetä harkinnanvaraisen haun liitteet hakuajan päättymiseen mennessä osoitteeseen:
Liitteet voi toimittaa sähköisesti Salpauksen turvapostilla tai
Koulutuskeskus Salpaus
Opiskelijavalinta
PL 170
15141 LAHTI
1 kpl/liite riittää, vaikka hakisit useampaan hakukohteeseen harkinnanvaraisesti Salpauksessa. Opintopolun hakemusta ei tarvitse lähettää. Älä nido liitteitä.