
Huom. Korona-virustilanteesta johtuen Salpauksen kansainvälisille liikkuvuusjaksoille ei voi lähteä toistaiseksi. Alustavan hakemuksen voi tehdä kevääksi 2021, mutta vielä ei voida taata, että kv-liikkuvuusjakso voisi toteutua keväällä 2021.
Ilmoitamme täällä lisää sitä mukaan kuin Suomen hallitus ja Salpauksen johto tekee uusia päätöksiä kansainvälistä liikkuvuutta koskien.
Kansainvälinen työelämä
Tulevaisuudessa pääset käyttämään kansainvälistä osaamistasi työssäsi mm.
- kun työkaverisi ja asiakkaasi ovat ulkomaalaisia
- kun koneiden ja laitteiden käyttöönotossa ohjeet ja perehdytys on vieraalla kielellä
- kun sinulle tarjoutuu mahdollisuus lähteä työkeikalle ulkomaille
- kun haluat seurata oman alasi kansainvälistä kehitystä
Salpauksessa voit kehittää kv-osaamistasi 1) kv-liikkuvuusjaksolla ulkomailla 2) kotimaassa kansainvälisessä työympäristössä työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa tai kotikampuksella opiskellen vaihto-opiskelijoiden kanssa samoissa ryhmissä tai 3) kv-tutorina. Voit myös kehittää kansainvälisiä yhteistyötaitoja 4) virtuaalisessa kv-oppimisympäristössä tai 5) osallistumalla kansainvälisiin taito -kilpailuihin.
Kansainvälinen osaaminen
Työskentely- tai opiskelu kansainvälisessä oppimisympäristössä kehittää:
- ongelmanratkaisukykyä
- epävarmuuden sietokykyä ja sitkeyttä
- joustavuutta ja sopeutumiskykyä
- uteliaisuutta
- yhteistyö- ja kommunikointitaitoja
- itsetuntemusta ja itseluottamusta
- kyky toimia eri kulttuurien kesken
- ymmärrystä ammattialasta ulkomailla
Käy katsomassa, mitä opiskelijat sanovat!
Kansainväliset liikkuvuusjaksot
Salpauksen jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua kansainväliselle jaksolle, mikäli täyttää tietyt peruskriteerit:
-
Olet hoitanut kaikki koulutyöt asiallisesti – ei nollia, ei rästejä
- Osaat ainakin englantia, vaikket osaisikaan kohdemaan kieltä, ja käytät kieltä rohkeasti
- Kohdemaan kielen perusteet ovat eduksi valintatilanteessa
- Terveytesi kestää kohdemaan olosuhteet
- Et ole päihdeongelmainen
- Opintosi etenevät
- Kiinnostus kotikansainvälistymistä kohtaan eduksi
Suurin osa jaksoista on työpaikalla järjestettävän koulutuksen jaksoja. Siksi kv-liikkuvuusjaksoa suositellaan opintojen puolivälin jälkeen tai opintojen loppuvaiheessa, kun sinulle on karttunut riittävästi ammatillista osaamista. Kv-liikkuvuusjaksoihin kuuluu myös usein paikallisen yhteistyökoulun opetukseen ja opiskelijoihin tutustumista.
Salpaus tarjoaa myös joitakin lyhyitä opintomatkoja ulkomaisiin partnerikouluihin, jolloin ammattitaitovaatimukset ovat löyhemmät.
Huomaa, että opintosi eivät pitene kv-liikkuvuusjakson takia, vaan suoritat aina osan tutkinnostasi ulkomailla ja sille on asetettu ammatilliset tavoitteet. Voit siis kv-liikkuvuusjakson aikana tehdä näyttöjä samaan tapaan kuin kotimaassakin. Kansainvälisellä jaksolla voi hankkia osaamista ammatillisten tutkinnonosien ja yhteisten tutkinnonosien suorittamisella.
HUOM. Kv-liikkuvuusjaksolle lähtevät opiskelijat voivat valita kaikille yhteisen valinnaisen, paikallisesti tarjottavan tutkinnon osan suorittamisen: Ammatissa ulkomailla, 15 osp.
Salpauksesta lähtee vuosittain n. 100 opiskelijaa kv-liikkuvuusjaksolle ja jaksojen pituudet mitoitetaan opiskelijan valmiuksien ja vastaanottavan tahon mahdollisuuksien mukaan.
Miten kansainvälinen liikkuvuusjakso rahoitetaan?
Kansainvälinen jakso rahoitetaan pääsääntöisesti apurahalla. Apurahan on tarkoitus kattaa vähintään matka- ja asumiskustannukset kohdemaassa sekä työpäivän aikaiset ruokailut.
EU-maiden kv-liikkuvuusjaksoille saat tukea Erasmus+ -ohjelmasta (kts. lisätietoa kv-liikkuvuusjaksot EU-maihin)
Joillekin aloille on tarjolla kv-liikkuvuusjaksoja EU:n ulkopuolisiin maihin Opetushallituksen rahoituksella (v. 2019-2020 Japani, Etelä-Korea, Venäjä, Intia, Nepal)
Salpaus myöntää omia apurahoja tiettyihin kohteisiin.
Kts. lisätietoa kv-liikkuvuusjaksoista EU-maihin ja EU:n ulkopuolisiin maihin. Hakuohjeet ja hakulomake kv-liikkuvuusjaksolle löytyvät Hakuprosessi kv-liikkuvuusjaksolle-laatikosta