
Meillä onnistuu opiskelu ja huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen!
Urheilijoiden ammatillinen koulutus mahdollistaa huippu-urheilun yhdistämisen opintoihin. Urheiluvalmennus sisältyy ammatillisen perustutkinnon opintoihin.
Koulutuskeskus Salpaus on Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon kuuluva oppilaitos, jossa tuetaan urheilevaa opiskelijaa kokonaisvaltaisesti. Opetusministeriö on määrännyt Koulutuskeskus Salpaukselle erityistehtävän urheilijoiden ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi. Oppilaitoksia on tällä hetkellä maassamme 15.
Kilpaurheilun ollessa osa elämää, ammattiopintojen ja huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen on looginen, pitkälle tähtäävä ratkaisu. Samalla kun hankit ammatin ja parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi, kehität myös itseäsi urheilijana kokonaisvaltaisesti.
Urheilijat opiskelevat ryhmissä, joissa harjoittelua tuetaan joustavilla opetusjärjestelyillä. Urheilijoiden koulutus on tarkoitettu ikäluokassaan urheiluun ja opiskeluun motivoituneille vähintään SM-tasoa oleville kilpaurheilijoille.
"Mä hain urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen, koska mä halusin menestyä urheilussa ja opiskella samaan aikaan."
Hakeminen
Jos olet kiinnostunut urheilijoiden ammatillisesta koulutuksesta, voit ilmoittaa siitä yhteishaun hakulomakkeella. Urheilijaopiskelijaksi voi hakea Salpauksen kaikissa perustutkinnoissa.
- Täytä ammatillisen koulutuksen hakulomake www.opintopolku.fi –palvelussa (yhteishaku tai jatkuva haku)
- Tulosta hakulomake urheiluoppilaitokseen 2019 ja täytä itse sivu 1 sekä toimita sivu 2 urheiluseuran / valmentajan täytettäväksi. Lähetä täytetty lisätietolomake (molemmat sivut) hakuaikana osoitteeseen:
Koulutuskeskus Salpaus
Opiskelijavalinta, urheilijan koulutus
PL 170, 15141 LAHTI
Opiskelijavalinta
Valintaperusteet ovat
- opiskelupaikka ammatillisessa koulutuksessa (yhteis-/ jatkuva haku)
- lajiliittopisteet vähintään 2,1 (max 5 pistettä)
- hakijan haastattelu ja mahdolliset testitulokset
Urheilulliset tasovaatimukset muodostuvat Suomen Olympiakomitean valtakunnallisen linjauksen mukaan.
Lajiliittopisteiden perusteella vähintään 2,1 lajiliittopistettä saaneet (max 5 pistettä) hakijat kutsutaan haastatteluun ja testeihin.
Valintatesteissä olleista ja haastatelluista hakijoista valitaan Salpauksesta opiskelupaikan saaneet opiskelijat urheiluvalmennusryhmään.
Koulutuksen sisältö
Urheilupainotteisessa ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa on mahdollisuus sisällyttää 180 osaamispisteen tutkintoon maksimissaan 37 osaamispistettä urheiluvalmennusta. Pääsääntöisesti urheilijoiden koulutus on keskittynyt Lahden toimipisteisiin, mutta on mahdollista myös muiden kuntien toimipisteissä urheilulajista ja valmennuksesta riippuen. Urheilijoiden koulutuksen toteutusmuoto vaihtelee koulutusaloittain johtuen tutkintojen erilaisista opiskeluvaatimuksista ja toimipisteiden sijainnista sekä urheilulajista.
Urheilevaa opiskelijaa tuetaan
Urheilun ja opintojen yhdistämisessä auttavat päätoiminen urheilukoordinaattori, koulutusalan opinto-ohjaaja ja vastuuohjaaja.
Tärkeimpiä tukimuotoja ovat
- henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS), jota seurataan jaksoittain ja johon tehdään tarvittaessa muutoksia
- päivittäistuki opiskelijan arjessa
- oppilaitoksen organisoima aamuvalmennus
- Päijät-Hämeen urheiluakatemian urheilijan statuksen mukaiset palvelut
- urheilumyönteinen ilmapiiri.
Aamuvalmennus
Urheilijoille järjestetty aamuvalmennus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Lahden lyseon urheilulinjan ja Päijät-Hämeen urheiluakatemian kanssa. Oppilaitosten yhteiset lajikohtaiset valmennusryhmät (jääkiekko, jalkapallo, salibandy, koripallo, maastohiihto, yleisurheilu, nyrkkeily) harjoittelevat yhdessä kolmena aamuna viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, klo 8-9.30. Opiskelut jatkuvat aamuvalmennuksen jälkeen normaalisti toimipisteissä. Muiden kuin edellä mainittujen lajien urheilijoilla on myös samaan aikaan aamuharjoitukset ja he toteuttavat oman valmentajansa laatimaa harjoitusohjelmaa ja harjoittelevat myös oppilaitosten järjestämissä ominaisuusharjoituksissa.