
Tältä sivulta löydät tietoa opiskelijavalinnasta. Valintaperusteet ovat erilaisia eri koulutuksissa. Myös hakutapa vaikuttaa valintaperusteisiin.
Kutsut valinta- ja ohjauspäivään sekä ennakkotehtävät lähetetään siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka ilmoitit hakemuksessa.
Jatkuva haku
Jokaisessa tutkinnossa on omat valintaperusteet. Voit tutustua valintaperusteisiin koulutuksen sivulla.
Monella alalla on valinta- ja ohjauspäiviä. Päivien aikana hakijat haastatellaan ja lisäksi voi olla pääsy- ja soveltuvuuskoe tai kielikoe. Lisäksi alalla voi olla ennakkotehtävä.
Sinua ei valita, jos et osallistu valinta- ja ohjauspäivään, kielikokeeseen tai palauta ennakkotehtävää.
Lue lisää jatkuvan haun valintaperusteista.
Sinun on osallistuttava kielikokeeseen, jos äidinkielesi ei ole suomi. Lue lisää kielikokeesta ja kielitaitovaatimuksista.
Joissakin tutkinnoissa on erityisiä vaatimuksia terveydentilalle tai toimintakyvylle. Lue lisää terveydellisistä edellytyksistä.
Voit hakea perustutkintoon, jos sinulla ei ole aiempaa osaamista tai koulutusta alalta. Ammattitutkinnoissa valintatilaisuuden lisäksi tutkinnon suorittaminen edellyttää alan aikaisempaa osaamista. Erikoisammattitutkinnoissa edellytetään pidempää kokemusta alalta ja alan työpaikkaa tutkinnon suorittamiseen.
Saat tuloksen opiskelijavalinnasta sähköpostiisi. Sähköposti lähetetään siihen osoitteeseen, jonka ilmoitit hakulomakkeella.
Tutustu jatkuvassa haussa oleviin koulutuksiin ja hakujaksoihin.
Yhteishaku
Opiskelijavalinta tapahtuu hakijan valintapistemäärän perusteella, joka muodostuu hakemuksen tiedoista ja/tai mahdollisesta pääsy- ja soveltuvuuskokeesta.
Lue lisää yhteishaun valintaperusteista Opintopolusta.
Joihinkin tutkintoihin on pääsy- ja soveltuvuuskoe. Kaikki hakijat kutsutaan kokeeseen. Saat kutsun sähköpostiisi. Sähköposti lähetetään siihen osoitteeseen, jonka ilmoitit hakemuksessa.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta voit saada 0–10 pistettä. Sinua ei valita koulutukseen, jos et osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.
Tutkinnot kevään 2024 yhteishaussa, joissa on pääsy- ja soveltuvuuskoe.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeet pidetään toukokuussa 2024.
- Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto (varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala, lastenohjaaja)
Valinta koulutodistuksen sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Voit saada 1-10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeista. Kokeista saadut pisteet ovat lisäpisteitä valinnassa. Jos saat 0 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeessa sinua ei voida valita koulutukseen. Tutkintoon on erityiset terveydentilavaatimukset (ns. SORA-tutkinto).
- Taideteollisuusalan perustutkinto, sisustusalan osaamisala
Valinta pelkän pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Voit saada hyväksytystä kokeesta 1-10 pistettä. Hylätty koetulos on esteenä opiskelijaksi valinnalle (0 pistettä tai ei osallistunut kokeeseen).
- Taideteollisuusalan perustutkinto, verhoilualan osaamisala
Valinta pelkän pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Voit saada hyväksytystä kokeesta 1-10 pistettä. Hylätty koetulos on esteenä opiskelijaksi valinnalle (0 pistettä tai ei osallistunut kokeeseen).
- Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
Valinta koulutodistuksen sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Voit saada 0-10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeista. Kokeista saadut pisteet ovat lisäpisteitä valinnassa, joten vaikka saat 0 pistettä kokeesta, voit silti tulla valituksi koulutukseen jos valintapisteesi muuten riittävät valintaan. Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos et ole osallistunut pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen.
- Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
Valinta koulutodistuksen sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Voit saada 0-10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeista. Kokeista saadut pisteet ovat lisäpisteitä valinnassa, joten vaikka saat 0 pistettä kokeesta, voit silti tulla valituksi koulutukseen jos valintapisteesi muuten riittävät valintaan. Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos et ole osallistunut pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen.
Lisäksi hakijoille joiden äidinkieli on muu kuin suomi, järjestetään kielikoe, ellei hakijalla ole todistusta riittävästä suomenkielen taidosta tai perusopetuksen päättötodistusta.
Kielikoepäivät huhtikuussa 2024.
Joissakin tutkinnoissa on terveydentilan tai toimintakyvyn suhteen erityisiä vaatimuksia. Lue lisää terveydellisistä edellytyksistä.
Sinut voidaan valita opiskelijaksi erityisestä syystä, vaikka valintapisteesi eivät riittäisi valintaan. Tätä kutsutaan harkintaan perustuvaksi valinnaksi. Lue lisää harkintaan perustuvasta valinnasta.
Saat valinnan tuloksen sähköpostiosoitteeseen, jonka ilmoitit hakulomakkeella. Opetushallitus lähettää sähköpostin.
Saat myös Salpauksesta valintakirjeen sähköpostiosoitteeseen, jonka ilmoitit hakulomakkeella.
Emme julkaise yhteishaussa valittujen nimiä Salpauksen verkkosivuilla.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksessa voit yhdistää opiskelun ja työnteon. Sinulla täytyy olla työpaikka, että voit aloittaa oppisopimuskoulutuksen. Voit myös työskennellä päätoimisena yrittäjänä.
Lue lisää opiskelemisesta oppisopimuksella.
Opiskelijavalinta työvoimakoulutukseen
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille yli 20-vuotiaille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa. Järjestämme työvoimakoulutuksia yhteistyössä Hämeen TE-toimiston kanssa. TE-toimisto valitsee opiskelijat työvoimakoulutukseen.
Lue lisää työvoimakoulutuksesta.
Yhdistelmätutkinto
Kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi perustutkintoon, voit hakea suorittamaan ylioppilastutkintoon valmentavia opintoja samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon kanssa. Lue lisää Ammattiin ja ylioppilaaksi yhdellä kertaa -sivulta.
Urheilijoiden ammatillinen koulutus
Kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi perustutkintoon, voit yhdistää huippu-urheilun opintoihisi. Lue lisää Urheiluamis – yhdistä kilpaurheilu ja ammattiin opiskelu.
Oleskelulupa maahanmuuttajilta
Hakijalla ei tarvitse olla voimassa olevaa oleskelulupaa Suomeen hakiessaan koulutukseen. Lisätietoa oleskeluvasta: Maahanmuuttovirasto.
Valinnan ehdollisuus
Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes olemme tarkistaneet koulu- ja työtodistuksesi sekä mahdollisen lääkärintodistuksen ja muut antamasi tiedot. Vasta sitten valintasi on varma.