
Taitaja-kilpailu on nykypäivän ammattitaidon näyteikkuna! Taitaja-kilpailutoiminta kehittää suomalaista ammattitaitoa.
Suomalaista huippuosaamista edistetään valtakunnallisen kilpailutoiminnan avulla. Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja, yhdeksäsluokkalaisille suunnattu Taitaja9 ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-kisa muodostavat yhdessä suurtapahtuman, jonka paikkakunta vaihtuu vuosittain. Järjestämisoikeudet myöntää suomalaisen ammattitaitokilpailutoiminnan kattojärjestö Skills Finland ry.
Lahjakkailla nuorilla huippuosaajilla on lisäksi mahdollisuus edetä Euroopan mestaruuskilpailuihin eli EuroSkillsiin sekä maailmanmestaruuskilpailuihin eli WorldSkillsiin.
Lue lisää Taitaja-kilpailuista
- edistää ammatillista huippuosaamista ja sen arvostusta
- parantaa ammattikoulutuksen laatua ja edistää oppimistuloksia ja niiden vertailua
- kannustaa nuoria oman ammattiosaamisensa jatkuvaan kehittämiseen ja yrittäjyyteen
- lisätä ammattikoulutuksen tunnettuutta ja vetovoimaa
- toimia ammattikoulutuksen näyteikkunana ja tukea nuorten ammatti- ja uravalintoja
- edistää ammattikoulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä ja luoda uudenlaisia verkostoja ammattiosaamisen kehittämiseksi
- tuoda nuorten osaamista yritysten ja muun työelämän tietoisuuteen ja lievittää rekrytointiongelmia
- nostaa esille ikäluokkansa parhaat nuoret ammattiosaajat
ja kannustaa heitä kansainväliseen kilpailutoimintaan.
TaitajaPLUS
TaitajaPLUS-kilpailut ovat ammattitaitokilpailut erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Ne järjestetään osana vuotuista ammattitaidon SM-mittelöä eli Taitaja-kilpailua. TaitajaPLUS-kilpailuihin voivat osallistua kaikki ne, joille on oppilaitoksessa tehty henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS).
TaitajaPLUS-kilpailuihin osallistumisessa ei ole yläikärajaa. Finaaliin pääsee tarpeen mukaan järjestettävien semifinaalien pisteiden perusteella, yksilölajeihin 3–8 parasta kilpailijaa tai parikilpailuihin 3–6 parasta paria. TaitajaPLUS-lajit ja niiden määrä voivat vaihdella vuosittain. Tavoitteena kuitenkin on, että vuosien mittaan mahdollisimman moni ammatillinen koulutusohjelma eli kilpailulaji esiintyisi TaitajaPLUS:ssa. TaitajaPLUS-kilpailuissa noudatetaan omia TaitajaPLUS-kilpailusääntöjä.
TaitajaPLUS-kilpailujen keskeisinä tavoitteina on edistää ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja parantaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työllistymistä.