
Rohkeita uuden rakentajia
Koulutuskeskus Salpaus – kuntayhtymän henkilöstökertomus kokoaa henkilöstöjohtamisen keskeisiä havaintoja, kuvaa tehtyä toimintaa sekä nitoo tunnusluvut vuodesta 2021. Koulutuskeskus Salpaus täytti 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi koottiin Salpauksen toiminnasta ja henkilöstöstä kertova historiikki, joka julkaistaan vuoden 2022 keväällä. Historiikista on havaittavissa henkilöstön merkitys päijäthämäläisen ammatillisen koulutuksen kehittyessä yhdeksi edistyksellisimmistä koulutusorganisaatioista. Tämä henkilöstökertomus on puolestaan 23. julkaisu, joten henkilöstöjohtamisen merkityksellisyyttä on tarkasteltu koko Salpauksen olemassaolon ajan. Historia ulottuu siis pitkälle.
Historiaa on tehty myös vuonna 2021, sen oltua koronapandemian kokonaan siivittämä vuosi. Henkilöstöjohtamisen näkökulmasta korona on asettanut monet aiemmin itsestään selvyytenä pidetyt toimintamallit uuteen valoon. Työn muutos on ollut, jos mahdollista, vieläkin nopeampaa, mitä olemme osanneet odottaa. Olemme oppineet. Hyödynnämme teknologiaa ja sen tuomia mahdollisuuksia. Olemme havahtuneet yhteisöllisuuden tärkeyteen ja yhdessä tekemisen voimaan.
Kiitos onnistumisestamme kuuluu jokaiselle Salpauslaiselle. Jokaisella työntekijällä on ollut tärkeä rooli siinä, että vaikeasti ennakoitavissa ollut vuosi on onnistuttu toteuttamaan ennakkoluulottomasti, yhdessä työskennellen ja toisiamme tukien. Yhteisenä tavoitteena on asiakkaidemme, opiskelijoidemme ja kumppaniemme tarpeet. Selkä suorana voimme todeta, että Salpaus on enemmän kuin koulu. Sen aikaansaa Salpauksen henkilöstö.
Uskallusta ja uutta johtamista
Vuosi 2021 on jatkanut edellisenä vuonna alkanutta erittäin nopeaa työn muutosta. Koronapandemian vaikutukset työhön ovat olleen globaaleja ja muutokset ovat koskettaneet lähes kaikkia toimialoja ja tehtäviä, laajasti myös johtamista. Vuoden 2020 aikana saadut opit ja luodut käytänteet muuttuneissa työympäristöissä työskentelemisessä ja uusien työtapojen hyödyntämisessä ovat jalostuneet osaamiseksi.
Koulutuskeskus Salpauksen vuosille 2021–2025 päivitetty strategian mukainen toiminta käynnistyi ja takana on strategiakauden ensimmäinen vuosi. Päivitetyssä strategiassa painottuu Salpauksen palveluorganisaationa toimiminen. Aiempaa voimakkaammin strategia muodostuu laadukkaan arjen toiminnan varmistamisesta perinteisen vuosittaisen strategiaprosessin sijaan, vaikka strategiaohjelmien mukaisten kehittämistarpeiden varmistamisella on oma tärkeä roolinsa. Salpauksen ydinprosessien toimivuuden sekä laadukkaan, ammattimaisen ja korkeatasoisen asiakaskokemuksen tarjoavan toiminnan varmistaminen ovat menestyksemme tae ja kilpailuedun tuoja. On aiheellista todeta, että päivitetyn strategian toteuttamisessa tärkeimpänä ovat Salpauksen henkilöstö.
Salpauksen strategian yhtenä keskeisenä kantavana tavoitteena on keskittyä ydintoimintamme sujuvuuteen ja laadukkaan ammatillisen koulutuksen varmistamiseen. Vastaavasti asiakaslähtöisyys ja palveluorganisaationa toimimisen vahvistaminen ovat ohjanneet strategian toteuttamista sekä strategisten kehittämisryhmien työskentelyä. Strategiaa on toteutettu vuoden 2021 aikana henkilöstöä ja esihenkilöitä laajasti osallistaen. Tavoitteena on ollut kytkeä strategian toteuttaminen vahvasti osaksi kunkin vastuualueen, työyhteisön ja yksilön omaa työtä. Valintanamme on ollut välttää erillisiä kehityshankkeita. Strategiamme toteutuu kyllä, kun jokainen arvioi omaa onnistumistaan ja keskittyy siten myös yhdessä muiden kanssa varmistamaan toimivan arjen.
Salpauksen strategiapäivitystä valmisteltaessa yhdeksi keskeiseksi periaatteeksi tunnistettiin muutosten minimointi. Edeltäneiden vuosien myötä ammatillinen koulutus on kokenut mittavia uudistuksia merkittävien rahoitusleikkausten sekä lainsäädännön uudistamisen myötä. Tavoitteeksi tunnistettiin arjen sujuvuuden ja laadukkaan toiminnan varmistaminen.
Vaikka muutoksia on tietoisesti vältetty, yhteiskunta ympärillä muuttuu. Koronapandemia itsessään toi ennakoimattomia vaikutuksia koko kuntayhtymän ja ammatillisen koulutuksen toimintaan. Samanaikaisesti myös koulutuspoliittiset muutokset ovat tuoneet uutta huomioitavaa. Vuoden 2021 elokuussa astui voimaan oppivelvollisuuden laajentamista koskeva lakimuutos, jonka myötä oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Tämän myötä oppivelvolliset jatkavat perusopetuksen jälkeen myös toisen asteen opinnoissa. Oppivelvollisuuden laajenemiseen liittyvä valmistautuminen on ollut kevään 2021 aikana laajaa ja osallistanut runsaasti henkilöstöä valmisteluun. Syksyn myötä on saatu huomata, että valmistelut ovat olleet onnistuneita ja toiminta oppivelvollisten kanssa on käynnistynyt sujuvasti.
Etätyö ja sen hyödyntämisen laajeneminen on yksi koronapandemia-ajan merkittävimmistä vaikutuksista. Vaikka laajamittainen etätyöskentely Salpauksessakin on aloitettu pääosin koronapandemian pakottamana, on sen hyödyt huomattu jo nopeasti ensimmäisen koronavuoden aikana. Etätyön onnistumista ja mielekkyyttä sekä henkilöstön toiveita myös pandemia-ajan jälkeen selvitettiin useamman henkilöstökyselyn yhteydessä. Vuoden 2021 aikana Salpauksessa toteutettiin myös kartoitus etätyön johtamisesta osana it-koordinaattori Samuli Markkolan tekemää opinnäytetyötä. Opinnäytetyön havainnot vahvistivat monelta osin etätyön mukanaan tuomat hyödyt työn ja muun elämän jouhevoittamiseksi. Samalla tulokset tukivat myös käsitystä siitä, että etätyöskentelyn käytänteissä on huomioitava työyhteisöjen riittävä yhteisöllisyyden varmistaminen. Saatujen kokemusten perusteella muodostettiin Salpauksen etätyökäytänteet, jotka nimettiin monipaikkatyöohjeiksi. Monipaikkatyö on mahdollista niissä kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen sekä kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen piirissä oleville henkilöille, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Monipaikkatyössä onnistuminen edellyttää työyhteisöiltä työtapojen uudelleen suunnittelua yhdessä.
Henkilöstö- ja kehittämisjohtaja
Jarmo Kröger