
Päätoimisena opiskelijana olet oikeutettu opintososiaalisiin etuuksiin. Opintoetuus tulee varmistaa ennen koulutuksen alkamista. Opiskelutodistuksen tai oppilaitoksen muun selvityksen opintoetuuden maksajalle saat opintotoimistosta.
Lue Kelan sivuilta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutuksista opintotukeen.
Opintotuki
Opintotukea voit hakea jo vaikka ennen opintojen alkua. Opintotukihakemuksen voit tehdä sähköisesti Kelan asiointipalvelussa. Saat tarvittaessa opintotukihakemuksen Kelan toimistosta tai opintotoimistosta, joihin voit myös palalauttaa täyttämäsi hakemuksen.
Muistathan, että sinun on itse ilmoitettava olosuhdemuutoksistasi Kelaan!
Aikuiskoulutustuki
Voit hakea päätoimisiin tutkinto-opintoihin Työllisyysrahaston myöntämää aikuiskoulutustukea, jos olet ollut työelämässä yhteensä vähintään kahdeksan vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa vähintään vuoden ennen opiskelun alkua. Aikuiskoulutustuen enimmäiskesto on 15 kk.
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
Työttömyysetuudella voidaan tukea päätoimista perustutkintoon, ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutusta. TE-toimisto arvioi ennen koulutusta täyttyvätkö opiskelun tukemisen edellytykset. Opiskelun aikana maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Opiskelijaruokailu
Perustutkintoa päätoimisesti suorittavalla opiskelijalla on opiskelupäivinä oikeus maksuttomaan ateriaan (etu ei koske oppisopimuskoulusta eikä työvoimakoulutusta). Ateriaedun saat esittämällä Kela-, ajo- tai henkilökortin. Muut opiskelijat saavat aterian opiskelijahintaan.
Tutustu Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijaravintoloihin Ravintolat ja kahvilat -sivulla.
Koulumatkatuki
Koulumatkatuella tarkoitetaan opiskelijan päivittäistä asunnon ja oppilaitoksen tai työssäoppimispaikan välistä matkaa, silloin kun yhdensuuntaisen matkan pituus on vähintään 10 km.
Koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Koulumatkatukeen ovat oikeutettuja perustutkinto-opiskelijat. Koulumatkatukea ei makseta lisäopintoja suorittaville, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa suorittaville eikä siinä tapauksessa, jos opiskelija saa korvauksen koulumatkoihin muun lain nojalla.
Pääsääntöisesti opiskelijan tulee käyttää koulumatkaan Matkahuollon linja-autoa tai Waltti-seutuliikennettä. Jos linja-autoa ei ole käytettävissä tai koulumatka on muuten hankala, koulumatkatukea voi hakea itse järjestettyyn kulkutapaan. Lue lisää koulumatkatuen muista ehdoista Kelan sivuilta.
Koulumatkatuen hakeminen
- Tarkista etukäteen käytätkö koulumatkaan Waltti-seutuliikennettä vai matkahuollon linja-autoa, tarvitset tietoa hakemusta täyttäessäsi
- Täytä koulumatkatukihakemus Kela-Lomakkeet sivuilla ja tulosta se. Tarvittaessa voit hakea lomakkeen Kelan toimistosta tai Salpauksen opintotoimistosta.
- Palauta täytetty lomake henkilökohtaisesti oppilaitoksen opintotoimistoon, josta saat ostotodistuksen. Ostotodistus edellyttää opiskelijan allekirjoituksen. Ostotodistuksella voit ostaa matkakortin myyntipisteistä koulumatkatuella alennettuun hintaan.
- Opiskelijan oma maksuosuus matkalipusta on 43 €/kk.
1.1. Laki koulumatkatukilain väliaikaisesta muuttamisesta
HUOM! Koulumatkatukilakia on muutettu väliaikaisesti. Lakiin on lisätty säännös, jolla joustavoitetaan koulumatkatuen myöntämistä.
Koulumatkatuen myöntämisehtoja on tarve joustavoittaa, koska koronasta johtuvat poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat yleistyneet. Etäopetusjärjestelyjen vuoksi koulumatkatuen piirissä olevien opiskelijoiden tarve kulkea säännöllisesti kodin ja oppilaitoksen välillä on vähentynyt, mutta koulumatkoista aiheutuu kuitenkin kustannuksia.
Mikä muuttuu?
Muutos koskee koulumatkatukilain 3 §:n 3 momentin mukaista edellytystä vähintään 7 koulumatkatukeen oikeuttavasta yhdensuuntaisesta matkasta viikossa yhdenjaksoisen vähintään 18 päivän ajan. Koulumatkatukeen oikeutetulta opiskelijalta edellytetään jatkossa vähintään 8 koulumatkatukeen oikeuttavaa edestakaista matkaa kalenterikuukaudessa, jos opiskelijan päivittäisten koulumatkojen määrä on vähentynyt koronaan liittyvien opetusjärjestelyjen muutoksien vuoksi. Rajoituksia ei ole sille, miten tukeen oikeuttavat matkat sijoittuvat kalenterikuukauden aikana. Opiskelijalle voidaan myöntää koulumatkatukea, jos opetusta järjestetään lähiopetuksena esimerkiksi vuoroviikoin tai kahtena päivänä viikossa.
Koulumatkatuen muut myöntämisen edellytykset säilyvät ennallaan. Opiskelijan koulumatkan tulee olla vähintään 10 kilometriä ja kuukausittaisten kustannusten tulee olla poikkeuksia lukuunottamatta 54 euroa kuukaudessa.
Tuki voidaan myöntää joustavammin tammikuun 2021 alusta alkaen. Laki on voimassa lukuvuoden 2020–2021 loppuun eli 31.7.2021 asti.
Opiskelija-alennus VR ja Matkahuolto
Päätoiminen perustutkinto-opiskelija saa opiskelija-alennuksen juna- ja bussiliikenteessä. Opiskelija-alennus ei koske työvoimakoulutuksessa olevia eikä oppisopimusopiskelijoita. Jos tarvitset opiskelijatodistuksen, ota yhteyttä opintotoimiston asiakaspalvelupisteeseen.
Opiskelijakortit
Päätoiminen opiskelija saa opintotoimistosta maksuttoman Salpauksen opiskelijakortin vuositarralla, joka oikeuttaa erilaisiin opiskelija-alennuksiin mm. elokuvissa, teatterissa ja erilaisissa tapahtumissa. Korttia varten tarvitset kasvokuvan.
Muut opiskelijat saavat opiskelijakortin ilman vuositarraa, joka on tarkoitettu käytettäväksi Salpauksen sisäiseen asiointiin. Opiskelijakortilla saat lounaan opiskelijahintaan oppilaitoksen ravintoloissa. Opiskelijakortti ilman vuositarraa ei ole virallinen todistus opiskelusta, eikä sillä saa opiskelija-alennuksia.
Sakki ry ja Osku ry
Voit päätoimisena opiskelijana hankkia myös SAKKI ry:n (Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto) tai OSKU ry:n (Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry.) opiskelijakortin, jolloin et tarvitse VR:n tai Matkahuollon korttia. Korttien saaminen edellyttää jäsenyyttä ja niihin liittyy vuosimaksu.
Ammattitutkintostipendi
Työllisyysrahasto myöntää ammattitutkintostipendin kertakorvauksena henkilölle, joka on suorittanut ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Lue lisää ammattitutkintostipendin edellytyksistä sekä hakemisesta