Siirry sisältöön

VILJO – ohjausosaamista Viljaklusterin toimialoille

Yhteistyössä Viljaklusterin kanssa valmennettiin elintarvikealan työpaikkaohjaajia ja kirkastettiin alan mielikuvaa.

Oranssilla taustalla on valkoinen tyylitelty vehnälogo isoilla kirjaimilla sanan VILJO yläpuolella. Alla on pienempi suomenkielinen teksti, jossa lukee ohjausosaamista viljaklusterin toimialoille.
Projektin kesto: 01.11.2022 – 31.05.2024
Rahoittajat: Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE)
Toteuttajat: Koulutuskeskus Salpaus

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena oli työelämäyhteistyön vahvistaminen sekä työvoiman saatavuuden ja pysyvyyden varmistaminen elintarvikealalla, perehdyttämisen ja työpaikkaohjauksen valmennusmallin kohdentaminen elintarvikealalle sekä elintarvikealan mielikuvan kirkastaminen ja houkuttelevuuden lisääminen.

Hanke suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Päijät-Hämeen Viljaklusterin ja LADECin kanssa.

Kohderyhmä

Yritysten työpaikkaohjaajat ja työyhteisö, johto ja esihenkilöt, opiskelijat ja opetushenkilöstö

Toteutus

Hankkeen toimenpiteitä olivat:

  • yrityskontaktointi ja tarvelähtöisten ratkaisujen löytäminen
  • perehdytys- ja ohjaustoimintojen suunnitteleminen ja testaaminen
  • elintarvikealan mielikuvaan vaikuttaminen viestinnän keinoin

Tulokset

Koulutusjärjestelmän koko tarjonta elintarvikealalle Päijät-Hämeessä

VILJO-koulutustarjonta elintarvikealalle(avautuu uuteen ikkunaan) on laaja koonti kaikista alan koulutusmahdollisuuksista. Koonnista käy ilmi paitsi Salpauksen myös koko Lahden seudun elintarvikealan koulutustarjonta.

Koonti on tehty Salpauksen elintarvikealan asiakasyritysten, alan toimijoiden haastattelujen sekä Viljaklusterin jäsenien edustajien Salpaukselle ilmaiseman tarpeen pohjalta: ”yksi nappi, josta koulutustarjonta selviää!” Tätä voi käyttää myös opiskelijoiden uraohjauksessa – urapoluilla ja lukuisissa langanpäissä.

Hankkeen aikana syntyneet uudet oppimateriaalit

Elintarvikehygienia selkokielellä 02/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

Elintarvikehuoneistohygienia selkokielellä(avautuu uuteen ikkunaan) 2/2024, Salpaus

Henkilökohtainen hygienia selkokielellä 3/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

Elintarvikealan työturvallisuus selkokielellä(avautuu uuteen ikkunaan) 4/2024, Salpaus

Leipomokoneet ja laitteet selkokielellä(avautuu uuteen ikkunaan) 4/2024, Salpaus

Elintarviketuotannossa toimiminen selkokielellä(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

Leipomoalan työtehtävät selkokielellä 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

Ohjeita opiskeluun selkokielellä 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Työ elintarvikkeiden valmistuksessa(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Rektio harjoituksia 05/2024,(avautuu uuteen ikkunaan) Salpaus

OPVA Sanaryhmät ja rektiot harjoituksia(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Hiivataikinan perusohje 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Sanastoa koneet ja välineet 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Leipurin päivä 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Leipätehtaalla(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Parisanelu 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Peli-raaka-aineet 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Peli-elintarvikkeiden pakkaaminen(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Peli-erityisruokavaliot 05/2024(avautuu uuteen ikkunaan), Salpaus

OPVA Reseptien kieli-käsky ja passiivi(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Elintarvikealan verbejä(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Välineet ja verbit(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

OPVA Sanastotehtävä(avautuu uuteen ikkunaan) 05/2024, Salpaus

Hankkeen aikana syntyneet uudet työvälineet

Koulutussopimuksen esitietolomake, elintarvikeala(avautuu uuteen ikkunaan), 5/2024, Salpaus

Opiskelijan perehdyttämislomakemalli turvallisuusasioihin 12/2023, Salpaus

Lisätietoja

Tapahtumat ja niiden materiaalit:
Tervetuloa maistiaisille – kuullaan ja kohdataan Kulinaarissa! – Tuote-esittelyjä päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 2.5.2024

KUTSU Leipurin R&D Baking Center 2.5.2024(avautuu uuteen ikkunaan)

Osaamisen arvo ja tuotekehityksen turva – Asiakastilaisuus elintarvike- ja prosessiteollisuuden toimijoille 7.3.2024
Kohti viljavampaa vientiä ja vetovoimaa – Asiakastilaisuus päijäthämäläisille prosessiteollisuuden toimijoille 13.9.2023, ESITYKSET

1. Avaussanat I Päivi Saarelainen, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

2. Päijät-Hämeessä panostetaan ruokaan ja juomaan – elintarvikealan hankkeilla yrityksille kasvua ja kansainvälistymistä I Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

3. Elintarvikeketjun paikalliset sekä kansalliset separaattorit ja generaattorit I Juha Marttila, MTK(avautuu uuteen ikkunaan)

4. Tunnettuutta toimialalle brändäämällä lisää voita leivän päälle I Terhi Kinnari, Kinnarin tila(avautuu uuteen ikkunaan)

5. Osaamista ja tekijöitä elintarviketeollisuuteen – elintarvikealan koulutuksen palvelukykyselvitys I Mika Tammilehto, HAMK Edu(avautuu uuteen ikkunaan)

6. Miten Salpaus palvelee työelämää – prosessiteollisuuden ja työpaikkaohjauksen uudet tuulet I Tero Lehtinen, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

7. Kansalliset näkymät, Bernerin vientiresepti – Missä mennään nyt? I kansanedustaja Hilkka Kemppi(avautuu uuteen ikkunaan)

Trendejä ja frendejä – Asiakastilaisuus päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 14.3.2023, ESITYKSET

1. Avaussanat I Päivi Saarelainen, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

2. Työelämän puheenvuoro; kansalliset ja kansainväliset näkymät, onnistumme yhdessä I Karri Kunnas, Pekan Leipä Oy(avautuu uuteen ikkunaan)

3. Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot oppisopimuksella, opiskelijatarina I Marjo Kangas, Porin Leipä Oy(avautuu uuteen ikkunaan)

4. Työelämäyhteistyö I Elmo Rautiainen, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

5. Elintarvikealan tuotekehitysmahdollisuudet Päijät-Hämeessä I Jarkko Nikulin, LAB-ammattikorkeakoulu(avautuu uuteen ikkunaan)

6. Viljo-hankkeen esittely I Rita Onkalo, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

7. Yliopistoyhteistyöllä kestävän ja terveellisen ruoan innovaatioihin I Marju Prass, Lahden Yliopistokampus(avautuu uuteen ikkunaan)

Tiedotteet ja uutiset

Ant Brew:n yrittäjästä oppisopimus on ollut lähes täydellinen koulutusmuoto uudelle työntekijälle 31.5.2024, Salpaus(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Baron Foodtech tuo leipomoalan osaamisen LAB-ammattikorkeakoulun Food Pilot Plantiin 22.4.2024, LAB(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Fazer valitsi Salpauksen strategiseksi yhteistyökumppanikseen 13.3.2024, Salpaus(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Salpaus tarjoaa uusia koulutuksia yhteishaussa – taustalla työvoiman tarve Päijät-Hämeen nousevilla aloilla, 20.2.2024, ESS(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Sensonin henkilöstö opiskelee prosessiteollisuuden ammattitutkintoa 2.2.2024, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Osaamisen arvo ja tuotekehityksen turva – elintarvike- ja prosessiteollisuuden asiakatilaisuus LAB-ammattikorkeakoululla 7.3.2024, varaa paikkasi tilaisuuteen 28.2.2024 mennessä, Salpaus + LAB(avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Apteekin salmiakkia valmistava Jari saa uusia ideoita elintarvikkeiden valmistajan koulutuksesta 23.1.2024, Salpaus(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Kouvolassa alkaa Suomen ensimmäinen ruokatuotannon tekniikkaan  maisteriohjelma, Kehittyvä Elintarvike 27.11.2023(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Salpaus mukana valtakunnallisessa Teknologiatiistaissa 21.11.2023(avautuu uuteen ikkunaan)

Lahdesta vauhtia elintarvikevientiin, Kehittyvä Elintarvike-lehti 5/2023(avautuu uuteen ikkunaan)

LAB-ammattikorkeakoulu vastaa elintarviketeollisuuden osaajatarpeeseen uudella koulutuksella 6.11.2023, LAB(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Uutta puhtia Päijät-Hämeen viljaklusterille 10.10.2023, ESS

Ainutlaatuinen tuotekehitysympäristö avautui 30.9.2023, ESS

Joustava tuotekehitys tukee ruokateollisuutta 20.9.2023, LAB(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Maakuntahallitus ja Viljaklusteri tutustuivat elintarviketeollisuuteen ja kiertotalouteen Virossa – Yhteiset haasteet poikivat yhteistyötä tulevaisuudessa 15.9.2023, Päijät-Hämeen Liitto(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Kohti viljavampaa vientiä ja vetovoimaa – elintarvikealan ammattilaisten iltapäivä 13.9.2023, Salpaus

VILJO Kohti viljavampaa vientiä ja vetovoimaa -tilaisuus, varaa aika almanakkaan 13.9.2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Kehittyvä elintarvikealan koulutus turvaa työvoiman 6.9.2023, HS(siirryt toiseen palveluun)

Osaamista ja tekijöitä elintarviketeollisuuteen – elintarvikealan koulutuksen palvelukykyselvitys, Tammilehto, Mika; Vähäsantanen, Katja (2023), HAMK(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Kuka tekee jatkossa teidänkin äitien ruuat? Elintarvikealan osaajapulan selättäminen vaatii koulutusjärjestelmänkin päivittämistä 21.8.2023, Yle.fi(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Juhlava juustobuffet Leipuripäivillä, 11.-13.8.2023, Turku(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Food Campus Finland kasvattamaan Suomen ruokaosaamista ja -vientiä 9.8.2023, Päijät-Hämeen Viljaklusteri, LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Koulutuskeskus Salpaus, Lahden kaupunki sekä Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO elintarvikealan työpaikkaohjaajien tiistaitapaamiset syksy 2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

Elintarvikkeiden valmistajan koulutus vastaa elintarvikealan yritysten osaajatarpeeseen Päijät-Hämeessä 15.6.2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO elintarvikealan työpaikkaohjaajien tapaaminen 4/2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Trendejä ja frendejä – kuullaan ja kohdataan Kulinaarissa! Asiakastilaisuus päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 3/2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

VILJO Salpaus hanketoiminta näytteilleasettajana Midas-Expo 2/2023, LAB-ammattikorkeakoulu(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Koulutuskeskus Salpaukselle on myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön lupa järjestää prosessiteollisuuden ammattitutkintokoulutusta 2/2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

Hanna Ylä-Monosesta Päijät-Hämeen Viljaklusterin uusi puheenjohtaja 1/2023, Ladec(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Ainutlaatuista yhteistyötä Päijät-Hämeen elintarvikealan yritysten kestävän kasvun hyväksi 1/2023, Päijät-Hämeen Liitto(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Työvoimakoulutuksesta valmistui tekijöitä leipomoteollisuuteen 1/2023, Salpaus(avautuu uuteen ikkunaan)

Hankkeen tietosuojaselosteet:

Ota yhteyttä

Keski-ikäinen nainen, jolla on laineikkaat harmaat hiukset, siniset silmät ja lämmin hymy, poseeraa harmaassa neuleessa valkoisen paidan päällä tavallisen valkoisen taustan edessä.

Onkalo Rita

Työelämäasiantuntija

Muut hankkeet