Lahden Nastolassa pakkausmateriaaleja elintarvike- ja sairaalatarviketeollisuudelle valmistava Wipak Oy ja Koulutuskeskus Salpaus ovat syventäneet yhteistyötään solmimalla kumppanuussopimuksen.
Kumppanuuden tärkeimmät aiheet ovat henkilöstön osaamisen kehittäminen ja tulevien työntekijöiden saatavuuden varmistaminen.
– Olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo usean vuoden ajan. Salpaus on aidosti vastannut tarpeisiimme ja kumppanuussopimus syventää yhteistyötämme entisestään, kertoo Wipak Oy:n henkilöstöpäällikkö Teija Ikäheimonen.
Joustopakkauskalvojen tuotannossa tarvitaan ammattitaitoa
Wipak valmistaa joustopakkauskalvoja taso- ja puhallusekstruusiolla. Muovikalvoja voidaan myös yhdistää laminoimalla. Tehtaalla kalvo voidaan painaa asiakasbrändin mukaiseksi ja leikata asiakasleveyteen, tai terveyspuolella saumataan paperia vasten sterilointipussiksi.
Yli 500 henkilöä työllistävästä yrityksestä löytyykin monenlaisia työtehtäviä.
– Henkilöstömme koostuu pääosin eri osastoilla työskentelevistä prosessipuolen ammattilaisista, mutta työllistämme myös esimerkiksi logistiikan, kunnossapidon ja laboratorioalan ammattilaisia muiden toimihenkilötehtävien lisäksi, kertoo Ikäheimonen.
Henkilöstöä kannustetaan opiskelemaan oman alan tutkinto
Työntekijöiden ammattitaidon ja osaamisen kehittäminen nähdään Wipakilla tärkeänä ja työntekijöitä kannustetaankin opiskelemaan tutkinto. Ammatillinen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto on mahdollista opiskella oppisopimuksella työn ohessa.
– Meillä on kattava perehdytys jokaiseen työtehtävään. Sen lisäksi haluamme tarjota työntekijöillemme mahdollisuuden opiskella tutkinto omalta alalta, Ikäheimonen kertoo.
– Työelämä on jatkuvaa oppimista ja työtavat muuttuvat koko ajan. Tutkinto on työntekijöille pääomaa, jolla he voivat todentaa osaamisensa. Yhdessä paikallisen toimijan kanssa pystymme tukemaan työntekijöitämme jatkuvassa oppimisessa, hän jatkaa.
Salpauksen kumppanuusvastaava Pia Niuta iloitsee yhteistyön syvenemisestä.
– On hienoa, että Wipak tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden opiskella tutkinto. Oppisopimuksella se onnistuu sujuvasti työn ohessa ja omaa työtä kehittäen. Salpauksella on monipuolinen tarjonta tutkintoja eri aloilta, esimerkiksi prosessiteollisuudesta, kone- ja tuotantotekniikasta tai vaikka esihenkilötyöstä, Niuta kertoo.
Harjoittelija voi olla tulevaisuuden työntekijä
Wipak on pitkään tarjonnut Salpauksen opiskelijoille harjoittelupaikkoja koulutussopimuksella tai työskentelyä oppisopimuksella.
– Tyypillisesti meillä on ollut harjoittelijoina prosessiteollisuuden, kone- ja tuotantotekniikan ja logistiikan opiskelijoita, ja heitä on myös työllistynyt meille joko oppisopimuksella tai opintojen jälkeen. Mahdollisuuksia on myös muiden alojen opiskelijoille, Ikäheimonen kertoo.
Opettajatkin oppimaan työpaikalle
Yhtenä kumppanuuden tärkeänä osa-alueena Ikäheimonen näkee asiantuntijavaihdon Salpauksen kanssa.
– Salpauksen lehtorit ovat aidosti kiinnostuneita siitä, missä teollisuudessa tällä hetkellä mennään ja mielellämme annamme heille mahdollisuuden tulla tutustumaan tuotantoomme ja toimintaamme.
– Asiantuntijavaihdossa vaihdamme puolin ja toisin osaamistamme. Yhteinen tavoitteemme on saada osaavia nuoria ja aikuisia töihin, Ikäheimonen jatkaa.
Villestä oppisopimuksella opiskelu sujuu hyvin työn ohessa
Wipakin paino-osastolla työskentelevä Ville Jaatinen opiskelee työn ohessa prosessiteollisuuden perustutkintoa. Jaatiselle oppisopimuksella opiskelu on sopinut hyvin.
– Opiskelu on käytännönläheistä ja sopii minulle paljon paremmin kuin perinteinen koulussa opiskeleminen. Opiskeleminen on sujunut hyvin työn ohella. Toki vapaa-aikaa menee jonkin verran kouluhommien tekemiseen, mutta helposti niistäkin selviää, hän kuvailee.
Opiskeluun häntä innosti oman ammattitaidon laajentaminen ja kehittäminen.
– Minulla on iso kiinnostus oppia enemmän asioita mitä työhöni kuuluu. Ja avaahan se mahdollisuuksia, kun osaa ja ymmärtää asioita. Perustutkinnon jälkeen voi myös tähdätä korkeakouluun opiskelemaan, Jaatinen kertoo.
Pakkausratkaisuja elintarvike- ja sairaalatarviketeollisuuteen sekä terveydenhuoltoon
Kansainväliseen suomalaiseen Wihuri-monialakonserniin kuuluva Wipak Oy valmistaa innovatiivisia, korkealuokkaisia pakkausratkaisuja elintarvike- ja sairaalatarviketeollisuuteen sekä terveydenhuoltoon. Iso osa suomalaiskotien jääkaapeista löytyvien tuoretuotteiden, kuten kalan, lihan tai juustojen pakkausmateriaaleista valmistetaan Wipakin tehtailla Nastolassa tai Valkeakoskella. Suomen lisäksi Wipak Groupilla on tuotantoa kahdeksassa muussa Euroopan maassa sekä Kiinassa, ja maailmanlaajuinen myyntiverkosto.
Lahden Nastolassa sijaitsee Wipakin suurin tehdas, jossa työskentelee lähes 500 ihmistä. Näistä pääosa, noin 300 työntekijää toimii tuotannossa, valmistuksen ja logistiikan tehtävissä. Nastolassa on myös Wipak Oy:n pääkonttori, jossa työskentelee noin 170 toimihenkilöä muun muassa ostojen, myynnin ja markkinoinnin, tuotekehityksen, laboratorion ja hallinnon tehtävissä. Tutustu Wipakiin.
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Wipak Oy
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: