
Hanke on suunnattu erityisesti arabian-, kurdin-, darin- ja thaikielisille naisille, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet palveluiden ulkopuolelle (esim. kotiäidit, luku- ja kirjoitustaidottomat).
Hankkeessa toteutetaan ryhmätoimintaa, joka vahvistaa kohderyhmän sosiaalista osallisuutta, yhteiskunnallista aktiivisuutta, suomen kieltä, kulttuurituntemusta sekä positiivista mielenterveyttä. Lisäksi osallistujat saavat vertaistukea ja mentorointia toimintaan perehdytetyiltä maahanmuuttajataustaisilta ja kantasuomalaisilta vapaaehtoisilta.
Tavoitteet
- Kehitetään kotoutumista tukeva ryhmätoimintamalli (2 pilottia), joka sisältää kohderyhmän tavoittamisen, alkukartoituksen ja tarvittaessa akuutin tuen piiriin ohjaamisen, ryhmämuotoisen tukiprosessin ja jatkopoluille saattamisen.
- Luodaan vertaistuki- ja mentorointimalli, jonka avulla rekrytoidaan ja perehdytetään pidempään Suomessa olleita maahanmuuttajataustaisia sekä kantasuomalaisia vapaaehtoisia toimimaan mentoriparin kohderyhmän tukena sekä kehitetään materiaalia ja välineistöä vapaaehtoissuhteen tueksi
- Arvioidaan toimintaa kerätyn seuranta-aineiston perusteella ja mallinnetaan kokonaisuus kuvaamalla se kahden pilottivaiheen jälkeen niin, että sitä voidaan levittää.
Hankkeen toiminta-alue on Päijät-Häme. Lahdessa toteutettavaan ryhmätoimintaan osallistuu kahden pilottivaiheen aikana vähintään 40 kohderyhmään kuuluvaa naista, joista jokaiselle tehdään jatkosuunnitelma ja vähintään puolet heistä ohjataan koulutukseen. Hankkeen toiminta-aikana rekrytoidaan ja perehdytetään vähintään 30 maahanmuuttajataustaista ja 30 kantasuomalaista vapaaehtoismentoria.
Hankkeen toinen pilottiryhmä starttasi 22.9. Ryhmä kokoontuu kahdesti viikossa, tiistaisin klo 10-12 ja torstaisin klo 12-14 Multi-Cultin tiloissa.
Kotoa kotiin_esite_2020
Salpauksen nettisivuilla julkaistu uutinen 25.11.2020
Artikkeli LAB Pro- verkkolehdessä: Osallisuutta ja hyvinvointia vahvistava toiminta kotoutumisen tukena
Vaikuttavuus
Ryhmätoimintaan osallistumisen myötä naisten tukiverkostot laajenevat ja he tutustuvat alueen palveluihin ja toimintamuotoihin. Heidän suomen kielen taitonsa vahvistuu ja ryhmätoiminnan päättymisen jälkeen heillä on jatkopolku selvillä. Heillä on paremmat edellytykset tukea lastensa koulunkäyntiä ja kotoutumista. Myös maahanmuuttajataustaisten mentoreiden osallisuus ja osaaminen vahvistuvat.
Vapaaehtoistoiminta
Kotoa kotiin vapaaehtoistoiminta_vaihtoehdot_2020
Lue lisää hankkeen toiminnasta blogista
LABin nettisivuilla julkaistu hankkeen toiminnasta (LABin julkaisu):
Kotoa kotiin -hankkeeseen osallistuvien naisten hyvinvointia tukemassa
Yhteistyössä
LAB (Lahden ammattikorkeakoulu) (hallinnoija)
Lahden Diakonialaitos
Koulutuskeskus Salpaus
Kesto ja rahoittaja
1.4.2019 - 30.9.2021
Rahoittaja: Euroopan unionin sisäasioiden rahastot AMIF