Alunperin Padasjoelta kotoisin oleva, nykyisin hollolalainen Taina Granberg kiinnostui jalkojenhoitajan osaamisalasta itse lähihoitajan työssään havaitsemiensa tarpeiden kautta.
Granberg oli haaveillut jalkojenhoitoalan koulutuksesta jo vuosia, ja lopulta viime syksynä hän lähti opiskelemaan Salpaukseen.
– Olen huomannut, että työtä alalla on tarjolla paljon. Kun huomasin, että koulutusta on tarjolla lähellä, oli päätös lähteä opiskelemaan helppo. On paljon vaivattomampaa nyt, kun koulu on lähellä, eikä matkoihin mene paljoa aikaa, hän iloitsee.
Verkostoitumista ja yrittäjyyttä
Viime syksynä aloitetussa jalkojenhoitotyön osaamisalan ryhmässä opintonsa aloitti vajaa parikymmentä opiskelijaa. Opintojen aikana opiskelijat pääsevät tekemään monipuolisesti jalkojenhoitajan eri työtehtäviä, kuten jalkojen analyysiä ja hoitoa, hierontaa, jalkajumppaa ja suojaavia ortooseja. Opiskelijat tekevät myös projekteja opintojensa aikana esimerkiksi lasten, ikääntyneiden, urheilevien ja vammautuneiden kanssa.
– Parasta on ollut, että on oppinut uusia asioita ja päässyt tekee käytännössä sitä uutta. Meillä on myös tosi kiva ryhmä, jossa on helppo kysyä muilta apua, Granberg kertoo.
– Ajattelin myös, että tulevaisuudessa voidaan pitää yhteyttä toisiimme ja kysellä kuulumisia. On ollut mukavaa, kun opinnoissa on pystynyt verkostoitumaan, hän jatkaa.
Yrittäjyys on isossa roolissa jo opintojen aikana. Valtaosa jalkojenhoitotyön osaamisalalta työllistyykin yrittäjiksi valmistumisen jälkeen. Granberg kokee, että opinnoissa on kannustettu yrittäjyyteen.
– Käytännössähän yrittäjyys on ainoa tapa työllistyä tälle alalle. Me ollaan tehty opintojen aikana liiketoimintasuunnitelma sekä kustannuslaskelma. Kyllä siitä yrittäjyydestä puhutaan koko ajan, hän kuvailee.
Tarve osaavista jalkojenhoitajista on suuri
Granberg hoitaa lähihoitajana ikääntyneitä ja muistisairaita.
– Olen huomannut, että tarve osaavista jalkahoitajista on suuri. Lähihoitajilla ei usein ole riittävää osaamista jalkojen hoidosta. Monesti heillä on myös pelkästään sakset käytössä jalkoja hoitaessa eikä riittävää välineistöä jalkojen perusteelliseen hoitoon siis ole, hän kertoo.
Hän suosittelee Salpausta ja jalkojenhoitotyön osaamisalaa kaikille jalkojenhoidosta sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille.
– Suosittelisin tätä koulutusta sellaiselle henkilölle, joka kaipaa uutta sisältöä ja vaihtelevuutta työhönsä. On oikeasti tärkeää, että on kiinnostunut juurikin niistä jaloista ja niiden hoidosta. Jalkojenhoitotyö on asiakaspalvelutyötä, joten halu tehdä asiakaspalvelutyötä on myös keskeinen asia, hän kertoo.
Granbergilla on pian edessä valmistuminen ja hän on perustanut oman yrityksenkin tulevaisuutta varten.
– Haluaisin tehdä tätä jalkojenhoitajan työtä kotikäynteinä. Nyt aluksi kumminkin jatkan tätä työtä toisen työni ohella, mutta haaveena olisi joskus pystyä jättämään toinen työ ja keskittyä vain tähän jalkojenhoitajan työhön, hän sanoo.
Jalkojenhoitajan opinnot alkavat syyskuussa 2021 – hae nyt!
Syksyllä 2020 Koulutuskeskus Salpauksessa aloitettiin ensimmäistä kertaa jalkojenhoitotyön osaamisalan koulutus. Koulutuksessa yhdistyy niin jalkojenhoito, yrittäjyys kuin ihmisläheinen asiakaspalvelutyö. Jalkojenhoitotyön osaamisalalle hakeutuvalta hakijalta edellytetään aiempi sosiaali- ja terveysalan koulutus, kuten lähi-, sairaan- tai terveydenhoitajan koulutus.
Tutustu terveysalan ammattitutkintoon, jalkojenhoitotyön osaamisalaan
KYSY LISÄÄ
Teksti: Anna Mölsä |
Kuva: Taina Granberg
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: