Siirry sisältöön

Yhtymäkokous: Vakaalla taloudella kohti vaikuttavampaa ammatillista koulutusta 

Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän yhtymäkokous pidettiin tiistaina 13.5.2025 Lahden keskustakampuksella. 

Ilmakuva kaupunkikuvasta, jonka taustalla on suuri mäkihyppyrakenne. Alla on punakattoisia rakennuksia vihreiden puiden ja ruohoalueiden ympäröimänä kirkkaan sinisen taivaan alla.
Ilmakuva Salpauksen Lahden keskustakampuksesta

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Jetta Laakso avasi kokouksen ja esitti puheenvuorossaan kiitokset Salpaukselle. 

– On hienoa nähdä, miten paljon Salpauksessa tehdään hyvää työtä päijäthämäläisen ammatillisen koulutuksen eteen. Kiitos työstä kuuluu Salpauksen johdolle sekä henkilöstölle, totesi Laakso.  


Salpauksen tunnuslukuja vuodelta 2024 

Opiskelijamäärä: 14 700 aikuista ja nuorta opiskelijaa, joista valtaosa (10 123) kuntayhtymän omistajakunnista. 

Maahanmuuttaneet: opiskelijoiden määrä oli 2912, joka on noin 20 % Salpauksen koko opiskelijamäärästä. Eri kansalaisuuksia oli 102, eri äidinkieliä 75.  

Suoritetut opiskelijavuodet: 6 303 opiskelijavuotta 

Opiskelijoiden työllistymisaste: valmistumisen jälkeen työllistymisaste vaihtelee koulutusalakohtaisesti 40–90 %.  

Jatkoopinnot: valmistumisen jälkeen jatko-opintoihin sijoittuneiden määrä 5,3 % 

Työelämäyhteistyö: Salpaus tekee yhteistyötä 4 000 yrityksen kanssa.  

Henkilöstön määrä: 643, joista 488 opettajaa ja 195 muuta henkilöstöä 

Toimintatuotot: 71,2 miljoonaa euroa 

Suomessa on 130 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, Salpaus on kahdeksanneksi suurin. Salpauksessa voi opiskella 

  • 36 perustutkintoa 
  • 33 ammattitutkintoa 
  • 23 erikoisammattitutkintoa 
  • Satoja henkilöstö- ja täydennyskoulutuksia. 

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Heidi Huldén Lahdesta. Toimitusjohtaja Martti Tokola ja rehtori Päivi Saarelainen esittelivät vuoden 2024 toimintaa, tietoja tilinpäätöksestä sekä henkilöstökertomuksesta. Esityksessä korostuivat  

  • toiminnan vaikuttavuuden ja tuottavuuden parantamisen nostaminen keskiöön sekä 
  • aiempien vuosien ennakoinnin ja varautumisen merkitys vakaan talouden ylläpidossa, 
  • erityisesti Päijät-Hämeen työelämän tarpeisiin kohdistuvien koulutuksien tarjoaminen. 

Suunnitelmallinen ennakointi tuo puskuria tuleviin vuosiin 

Vuoden 2024 tilinpäätös osoitti, että kuntayhtymässä on ajoissa varauduttu vuoden 2025 rahoitusleikkauksiin. Tämä mahdollisti vahvan taloudellisen tuloksen: tuotot kasvoivat edellisvuodesta vielä 5,5 %, mutta kulut vain 0,5 %. Talousarvioon verrattuna toimintatuotot ylittyivät 0,9 miljoonalla eurolla ja toimintakulut alittuivat 1,9 miljoonalla eurolla.  

– Ylijäämäinen tulos luo puskuria tuleville vuosille, joihin on jo ennakoitu alijäämiä toteutuneista rahoitusleikkauksista ja jatkuvista julkisen talouden haasteista johtuen. Lisäksi vuonna 2026 voimaan tuleva ammatillisen koulutuksen rahoituslainsäädännön muutos voi myös tarkoittaa rahoituksen laskua, Tokola kertoi. 

Neljä aikuista seisoo hymyillen vaaleanvärisen seinän edessä. Edessä on kolme naista, joista kahdella on oranssit huivit ja yhdellä harmaa huppari. Heidän takanaan seisoo hymyilevä mies.
Kuvassa Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen, yhtymähallituksen puheenjohtaja Jetta Laakso (takana), yhtymäkokouksen puheenjohtaja Heidi Huldén (oikealla) ja toimitusjohtaja Martti Tokola.

Pedagoginen osaaminen ytimessä 

Opetus- ja ohjaushenkilöstö muodostaa lähes 70 % koko henkilöstöstä ja heistä 90 prosentilla on pedagoginen kelpoisuus tehtäväänsä. Tämä kertoo opetustoiminnan keskeisestä roolista ja siitä, että henkilöstön pedagoginen osaaminen on Salpauksen toiminnan ytimessä. 

Henkilöstön keski-ikä on tällä hetkellä 52 vuotta ja seuraavan viiden vuoden aikana peräti kolmannes henkilöstöstä täyttää 64 vuotta.  

Vuoden 2024 jo olemassa olevien henkilöstöetujen joukkoon nousivat yhteisöllisten taukotilojen käyttöönotto, ePassi Flex -henkilöstöetuuden nosto 400 euroon/henkilö sekä työsuhdepyörän hankintamahdollisuus.  

Koulutuksen vaikuttavuus ja vetovoima vahvistuvat entisestään 

Salpauksessa suoritettiin vuonna 2024 yhteensä 2 367 tutkintoa, mikä ylitti tavoitteet selvästi. Erityisen ilahduttavaa oli jatkuvan haun kautta aloittaneiden runsas määrä: 5 114 opiskelijaa. Vuonna 2025 aloittavien opiskelijoiden sekä suoritettavien tutkintojen määrän tiedetään pienenevän valtakunnallisista päätöksistä johtuen. Jatkossa yhä useampi suorittaa tutkinnoista pienempiä osia kerrallaan tähtäimessä työllistyminen tai työssä pysyminen.  

– Valtakunnan tason säästötoimenpiteet kohdistuivat nimenomaan aikuisopiskeluun ja henkilöihin, joilla on jo aiempi tutkinto. Aikuiskoulutus ei kuitenkaan Salpauksessa lopu, vaan kohdennamme koulutuksia erityisesti alueen tarpeisiin, korostaa Saarelainen. 

Myös oppisopimuskoulutuksen tavoitteet toteutuivat lähes täysimääräisesti. Oppisopimusten määrän ennakoidaan jonkin verran laskevan, sillä yritysten heikentynyt työllisyystilanne vaikuttaa uusien oppisopimusten solmimiseen. 

Koulutuksen vetovoima on jatkanut kasvuaan: kevään 2025 yhteishaussa Salpaukseen haki ensisijaisesti 1 330 opiskelijaa, mikä on 6,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Opiskelijoilta kerätyn palautteen mukaan NPS-luku eli Salpausta suosittelevien indeksiluku oli hyvä, yli 50 %, ja vastausten keskiarvo ylitti tavoitteet. Myös saatu työelämäpalaute osoitti työpaikkojen tyytyväisyyttä yhteistyöhön Salpauksen kanssa.  

Strategiatyö vie Salpausta kohti 2029 

Vuosi 2025 on Salpauksen nykyisen strategian ”Kohti haluttua tulevaisuutta” viimeinen toimintavuosi.

Uutta strategiaa valmistellaan parhaillaan ja tavoitteena on rakentaa entistä vaikuttavampaa ammatillista koulutusta vuosille 2026–2029. Strategiatyöhön otetaan mukaan laajasti niin henkilöstöä kuin työelämän edustajia. 

Onnistumisia ja uusia avauksia 

Vuoden 2024 aikana Salpaus saavutti monia merkittäviä onnistumisia. Esimerkiksi Taitaja2024-kilpailuista kotiin tuotiin viisi mitalia ja Salpauksen opiskelija edusti Suomea WorldSkills-kilpailuissa Lyonissa.

Salpauksen työelämälähtöinen koulutusten kehittäminen huomioitiin valtakunnallisessa laatupalkintokilpailussa. Vahvuuksiksi nostettiin muun muassa, että Salpaus on työelämäkohtaisten koulutusten kehittäjänä vahvistanut myös alueen yritys- ja elinkeinoelämää.  

– Fazer valitsi Salpauksen strategiseksi kumppanikseen. Lisäksi menestyimme maahanmuuttajille suunnatun kotoutumiskoulutuksen kilpailutuksessa. Yhtä kokonaisuutta lukuun ottamatta Salpaus toimii kouluttajana niin Lahden kuin Päijät-Hämeen työllisyysalueella, Saarelainen kertoi. 

Onnistunutta työtä koulutuksen ja työelämän hyväksi Päijät-Hämeessä 

Kokouksen lopuksi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jari Laaksonen toi esiin tarkastuslautakunnan arvioinnin kuntayhtymän toiminnasta.  

– On ilo arvioida hyvin hoidettua ja hallittua toimintaa. Tavoitteet on saavutettu hyvin ja antamiamme suosituksia on hyödynnetty hyvin ja luontevana osana toiminnan kehittämistä, arvioi Laaksonen toimintaa. 

Kokouksessa käsitellyt asiat 

Yhtymäkokous hyväksyi 13.5. kokouksessaan

  • Mäntyharju-Pertunmaa kuntaliitos 1.1.2025, Pertunmaan jäsenyyden päättyminen kuntayhtymässä 31.12.2024 
  • yhtymähallituksen esityksen tilikauden 2024 tuloksen käsittelystä ja talouden tasapainottamista koskevista toimenpiteistä  
  • Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän vuoden 2024 tilinpäätöksen. 

Yhtymäkokous merkitsi tiedokseen 

  • tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodesta 2024  
  • Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän henkilöstökertomuksen vuodelta 2024 
  • Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän yhtymäkokouksen jäsenkuntien edustajamäärät 18.11.2025 alkaen. 

Keskustelussa nousi esiin

  • Jatko-opintoihin suuntaavien opiskelijoiden määrä näyttäytyy usein mittaushetkellä pienempänä kuin se todellisuudessa on. Usein perustutkinnon jälkeen valmistunut opiskelija jatkaa ensin töihin ja vasta muutaman vuoden päästä jatko-opintoihin. 
  • Asikkalan kampuksen toimitilasuunnitelmat, johon liittyy valmistumassa oleva  
    Salpauksen luonnonvara-alojen tulevaisuusselvitys. 
  • Henkilöstön täydennyskoulutuksilla tarkoitetaan erilaisia kortti- ja ammattipätevyyskoulutuksia, myynnin, markkinoinnin ja talouden koulutuksia sekä hyvinvointiin ja esihenkilötyön tukemiseen liittyviä koulutuksia.  
  • Tuen saatavuus opiskelijoille, joilla paljon poissaoloja. Tilanteeseen tartutaan nopeasti, sillä ensimmäinen kontakti on heti saatavissa opiskelijahuollon eri palveluista. Pitkäkestoisemman tuen saaminen on haasteellista.  

Lisää Salpauksesta ja kuntayhtymästä

Kysy lisää

Tältä sivulta löydät henkilön Martti Tokola työyhteystiedot sekä tiedon tehtävästä ja toimipisteestä Salpauksessa. Toimitusjohtaja.

Tokola Martti

toimitusjohtaja