Lahdessa pääkonttoriaan pitävä kansainvälinen hitsausalan yritys Kemppi ja Salpaus ovat pitkään tehneet monipuolista, syvällistä yhteistyötä, joka tuo hyötyä molemmille osapuolille.
- Merkittävin yhteistyön muoto on se, että Salpauksen opiskelijoita on meillä työssäoppimassa ja oppisopimuskoulutuksessa. Lisäksi pidämme muun muassa luentoja Salpauksen IWS-koulutuksessa ja esittelemme uusia hitsausalan tuotteita opiskelijoille ja opetushenkilöstölle, kertoo Kempin aluepäällikkö Mikko Suominen.
- Hyödymme yhteistyöstä puolin ja toisin. Salpauksen opiskelijat pääsevät tutustumaan meillä käytännön työhön ja me puolestaan pääsemme osallistumaan alan tulevien tekijöiden kouluttamiseen, Suominen jatkaa.
- Opiskelijoita käy tutustumassa Kempin toimintaan, kokoonpanotehtaaseen ja tämän päivän hitsauslaitteisiin. Haluamme esitellä alasta kiinnostuneille huipputeknisiä hitsauslaitteita ja nykyaikaisia suojaimia ja sitä kautta lisätä mielenkiintoa metalli- ja hitsausalaa kohtaan, Suominen kuvailee.
- Onhan tämä sellainen win-win –tilanne meille molemmille. Meillä koulutetaan osaavia, tulevia ammattilaisia, joille Kemppi mahdollistaa työpaikalla oppimisen ja osalle myös hyvän työpaikan valmistumisen jälkeen, summaa opetusalapäällikkö Pauliina Stranius.
Ennalta sovittu yhteistyömalli helpottaa yhteydenpitoa ja arkea työpaikalla
Opiskelijoiden työpaikalla opiskeluun käytetään ennalta yhdessä sovittua yhteistyömallia. Yhteydenpito ja asioiden käsittely sujuvat mutkattomasti, kun henkilöt ja käytännöt ovat tuttuja molemmin puolin.
Lähes kaikki kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat käyvät säännönmukaisesti tekemässä asennus- ja asennuksen ja automaation tutkinnonosan käytännön työskentelyn ja näytön Kempin kokoonpanotehtaalla Lahdessa. Näiden opiskelijoiden kanssa solmitaan koulutussopimus.
- Samanlaisen toimintamallin toivomme yleistyvän alueen yritysten kanssa eri tutkinnon osissa, Stranius sanoo.
Jatkuvuus on yrityksen kannalta hyvä asia.
- Opiskelijoita on meillä jatkuvasti ja se on ollut todella hyvä systeemi. Jatkuvuus tukee työpaikkaohjaajiemme toimintaa, ja opettaja käy joka viikko katsomassa paikan päällä, miten opiskelijoiden työskentely sujuu, kertoo henkilöstöohjaaja Jukka Mandelin.
Myös oppisopimuksella opiskelu on Kempillä yleistä.
- Ensimmäisen koulutussopimuksella tehdyn harjoittelujakson jälkeen olemme saattaneet solmia opiskelijan kanssa oppisopimuksen, jos opiskelija on halunnut jatkaa meillä. Näin opiskelija saa palkkaa ja meidän on ollut helpompi osaltamme viedä opiskelijaa eteenpäin meidän työtehtävissämme. Myös kesätöissä opiskelijoita on ollut oppisopimuksella, Mandelin kertoo.
- Pääasiassa tähän asti on ollut konetekniikan-, sähköpuolen-, logistiikan-, prosessiteollisuuden- ja elektroniikkapuolen opiskelijoita, mutta muidenkin alojen opiskelijat ovat meille tervetulleita, hän jatkaa.
Tiivis yhteistyö ammatillisen oppilaitoksen kanssa tuo helpotusta rekrytointiin
- Pystymme löytämään erilaisiin uusiin tehtäviin työntekijöitä silloin, kun niitä tarvitaan. Oppilaitosyhteistyö on meille myös imagokysymys ja olemme yrityksenä halunneet toimia siinä edelläkävijänä. Perheyhtiönä haluamme tukea opiskelua ja haluamme myös olla mukana vaikuttamassa koulutukseen. Kempin kulttuuriin kuuluu myös se, että työssäoppijoita on koko ajan. Meidän henkilöstöstämme kaikki ovat valmiina neuvomaan opiskelijoita ja uusia työntekijöitä, Mandelin kuvailee.
Kemppi luovutti Salpaukselle hitsausalan välineitä
Kemppi luovutti Salpaukselle elokuussa hitsausturvallisuuteen liittyviä välineitä, kuten hitsausmaskeja.
- Salpaus on meidän paikallinen yhteistyöoppilaitoksemme. Olemme toimittaneet Salpauksen Teknologiakampukselle jo aiemmin laitteita, ja nyt halusimme vielä luovuttaa hitsausmaskeja opiskelijoiden käyttöön. Hitsareiden turvallisuus on meille tärkeää ja sen huomioimalla haluamme myös lisätä alan vetovoimaa, kertoo Kempin aluepäällikkö Mikko Suominen.
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Elina Suomalainen
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: