Siirry sisältöön

MOTARI-opintoihin hakeminen

Kenelle MOTARI sopii?

  • Opiskelet Salpauksessa ammatillista perustutkintoa.
  • Olet motivoitunut, oma-aloitteinen ja sinulla on hyvät opiskeluvalmiudet. Suomenkielisissä MOTARI-opinnoissa tarvitset myös hyvän suomen kielen taidon (vähintään B2-taso).
  • Olet suorittanut tutkinnostasi vähintään 30 osaamispistettä tai opiskellut sitä vähintään puoli vuotta.
  • Sinulla on tavoitteena tutkintokoulutuspaikka LAB-ammattikorkeakoulusta. Haluat jatkaa suoraan ammattikorkeakouluun perustutkinnon jälkeen.
  • Olet valmis tiiviiseen ja tavoitteelliseen opiskeluun. Haluat sitoutua suorittamaan sekä ammatillisen perustutkinnon että ammattikorkeakoulutasoiset MOTARI-opinnot.

Milloin MOTARI-opinnot voi aloittaa?

Voit hakea MOTARI-opintoihin missä tahansa opintojesi vaiheessa, oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS) mukaisesti. LAB-ammattikorkeakoulu kuitenkin suosittelee, että MOTARI-opintoihin hakevilla on jo suoritettuna noin 30 osaamispisteen tai puolen vuoden opinnot Salpauksessa ennen MOTARI-opintoihin hakemista.

MOTARI-opintojen opiskelu kestää yleensä vähintään vuoden. Varaa itsellesi riittävästi aikaa MOTARI-opintojen opiskeluun. Jos tulet valituksi, sinulla on oikeus suorittaa MOTARI-opintoja sen lukukauden loppuun saakka, jolloin valmistut perustutkinnosta.

Ohjeita MOTARI-opintoihin hakemiseen

MOTARI-haun aikataulut

MOTARI-opinnot voit aloittaa LABissa pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, syyslukukauden (1.8.-31.12.) ja kevätlukukauden (1.1.-31.7.) alussa.

Salpaus tekee LABille esityksen uusista, syyslukukaudella aloittavista MOTARI-opiskelijoista 15.5.2025 mennessä. Salpauksen esitys perustuu opiskelijan opintomenestyksen ja motivaation pohjalta tehtyyn arvioon opiskelijan opiskeluvalmiuksista MOTARI-opinnoissa.

LAB vahvistaa opiskelijavalinnan Salpauksen esityksen ja opiskelijan motivaatiokirjeen perusteella hakijalle 2.6.2025 mennessä hakijan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

MOTARI-opiskelijaksi hyväksytyn hakijan tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 9.6.2025 klo 15.00 mennessä.​

1. Keskustele oman vastuuohjaajasi tai oposi kanssa MOTARI-opinnoista

Kun kiinnostut MOTARI-opinnoista, ota asia ensin puheeksi oman vastuuohjaajasi tai oman alasi opinto-ohjaajan kanssa. Voitte yhdessä suunnitella, mikä olisi sinulle sopiva aika hakea MOTARI-opintoihin ja miten ammatin opiskelu ja korkeakouluopinnot saadaan sovitettua yhteen.

2. Osallistu MOTARI-infoon

MOTARI-infoja järjestetään Salpauksessa ennen kuin hakuaika MOTARI:in käynnistyy. Infossa saat paljon käytännönläheistä tietoa hakemisesta ja MOTARI-opinnoista.

3. Kirjoita motivaatiokirje (hakemus MOTARI-opintoihin)

Kirjoita ennen MOTARI-opon tapaamista motivaatiokirje. Kirje on samalla hakemus MOTARI-opintoihin. Kuvaile kirjeessä ainakin seuraavia asioita:

  • Millainen oppija olet?
  • Millaista osaamista sinulla on ja mitä haluaisit oppia MOTARI-opinnoissa?
  • Millaisia ammatillisia tavoitteita sinulla on ja millaista työtä haluaisit tehdä opintojesi päätyttyä?
  • Mikä sinua innostaa ja mitä asioita teet vapaa-ajallasi?
  • Miksi haluat MOTARI-opiskelijaksi ja miksi sinut pitäisi valita MOTARI-opiskelijaksi?

Voit kertoa motivaatiokirjeessä myös vapaasti muusta, mikä mielestäsi on keskeistä valinnan kannalta. Kirjeen pituus on 1-2 sivua.

Toimita viimeistelty ja päivätty motivaatiokirjeesi Salpauksen MOTARI-vastuuopolle hakuajan loppuun mennessä (30.4.2025 klo 15.00). Merkitse motivaatiokirjeeseen, mihin LABin koulutukseen haet sekä sähköpostiosoite, johon haluat LABin ilmoituksen opiskelijavalinnan tuloksesta.

4. Varaa keskusteluaika MOTARI-opolta

Saat MOTARI-opolta tarkemmat ohjeet hakemiseen. Toimita MOTARI-opolle myös motivaatiokirjeesi, joka on samalla hakemus MOTARI-opintoihin.

Tästä näet, mistä aloista Salpauksen MOTARI-opot vastaavat. Varaa keskusteluaika sinun alastasi vastaavalle MOTARI-opolle.

Petri Sinisalo: tekniikan alat

Päivi Mäkitalo: liiketoiminta, matkailu ja taideteollisuusalat

Esa Sahlman: terveys- ja hyvinvointialat

Opiskelu MOTARI-opinnoissa

Hyvä tietää MOTARI-opinnoista

  • Opiskelet samoissa ryhmissä LABin tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Lähiopetus on LAB:n Lahden kampuksella. MOTARI-opintoihin voi kuulua myös verkko-opintoja.
  • MOTARI-opinnot ovat maksuttomia.
  • Tarvitset opiskeluun oman tietokoneen. LABissa noudatetaan niin sanottua BYOD-periaatetta (Bring your own device). Sinulla tulee olla käytettävissäsi opiskeluun oma päätelaite, joka sinun on varauduttava ottamaan mukaan myös lähiopetukseen.
  • Ammattikorkeakouluopintojen laajuus ilmoitetaan opintopisteinä. Yksi opintopiste (op) tarkoittaa noin 27 tunnin opiskelijan työpanosta.

MOTARI-opintojen alussa saat käyttäjätunnuksen LABin opintojärjestelmiin sekä perehdytyksen järjestelmien käyttöön ja opiskeluun LABissa.

Opiskelet LABissa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijan statuksella. Opintojesi aikana saat ohjausta ja tukea Salpauksen MOTARI-vastuuopoilta ja LABin MOTARI-opintojen nimetyiltä tutoropettajilta.

MOTARI-opintojen yhteyshenkilönä LAB-ammattikorkeakoulussa toimii Päivi Kuosmanen, paivi.kuosmanen@lut.fi, p. 044 708 1754​​​.

MOTARI-opintojen sisältö

MOTARI-opinnot ovat vähintään 30 opintopisteen (op) laajuiset. Ne koostuvat LAB-ammattikorkeakoulun yhteisen ydinosaamisen sekä ammatillisen ydinosaamisen opinnoista.​ MOTARI-opintojen sisältö on määritelty jokaiselle tutkinnolle etukäteen.

Voit sisällyttää MOTARI-opintoja ammatilliseen perustutkintoosi. Ne myös lyhentävät opiskeluaikaasi LABissa, jos jatkat siellä myöhemmin tutkinto-opiskelijana.

MOTARI-opintojen jälkeen

Kun olet suorittanut vähintään 30 op MOTARI-opintoja sekä oman ammatillisen perustutkintosi, voit hakea avoimen AMK:n erillishaussa LAB-ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi. MOTARI-opintojen hyväksytty suorittaminen riittää (keskiarvorajaa ei ole). LAB määrittelee vuosittain kiintiöt sille, kuinka monta MOTARI-opiskelijaa voidaan valita tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Erillishaussa ei ole valintakoetta. Muotoilun ja media-alan hakijoiden tulee kuitenkin laatia portfolio, jonka perusteella opiskelijat valitaan.

Erillishaku LAB-ammattikorkeakouluun järjestetään kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa. Voit hakea erillishaussa Opintopolku.fi-palvelussa. Saat LAB-ammattikorkeakoulusta ohjeet erillishaussa hakemiseen.

Kun MOTARI-opintojen opiskeluoikeutesi on päättynyt, sinulla on yksi vuosi aikaa jättää hakemus erillishaussa.

Jos et hae erillishaussa vuoden sisällä valmistumisestasi, voit myöhemmin hakea LABiin korkeakoulujen yhteishaussa. Yhteishaussa voit tulla valituksi joko pistevalinnassa (ammatillisen perustutkintosi todistuksen perusteella) tai valintakokeen kautta. Suorittamasi MOTARI-opinnot voidaan edelleen hyväksilukea tutkintoosi ammattikorkeakoulussa.

Kysy meiltä lisää!

Liiketalouden ja matkailun alat sekä taideteollisuusalat

Henkilö, jolla on siisti nuttura ja helmikorvakorut, yllään valkoinen pusero ja musta bleiseri, katsoo suoraan kameraan. Taustalla on tavallinen harmaa seinä.

Mäkitalo Päivi

opinto-ohjaaja

Terveys- ja hyvinvointialat

Lyhyethiuksinen henkilö, jolla on silmälasit ja tumma huppari valkoisen paidan päällä, poseeraa muotokuvassa tasaista taustaa vasten.

Sahlman Esa

opinto-ohjaaja

Tekniikan alat

Keski-ikäinen vaaleahiuksinen ja pukkiparta hymyilee kameralle. Heillä on yllään valkoinen ja harmaa raidallinen paita tavallista taustaa vasten.

Sinisalo Petri

opinto-ohjaaja