Opiskelijavalintamenetelminä käytetään ennakkotehtävää, haastattelua/valinta- ja ohjauspäivän tehtäviä tai pääsy- ja soveltuvuuskoetta.
Käytettävä menetelmä on tutkintokohtainen ja hakijalle tieto on nähtävänä hakukohteen tiedoissa opintopolussa.
Kielitaitovaatimus
Hakijoille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, järjestetään kielikoe, ellei hakijalla ole todistusta riittävästä suomen kielen taidosta. Lisää tietoa Kielitaitovaatimukset sivulla.
Terveydelliset edellytykset
Tutkinnossa voi olla erilaisia terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Lue sivulta Terveydelliset edellytykset.
Ennakkotehtävä ja opiskelijavalinta
Ennakkotehtävä on tutkintokohtainen. Ennakkotehtävä pisteytetään ja on hakijalle nähtävänä hakukohteen tiedossa opintopolussa. Tehtävä voi olla karsiva tai lisäpisteitä antava.
Opiskelijavalinnassa selvitetään vain keskeisiä koulutuksessa ja tulevassa työssä eduksi olevia valmiuksia.
Haastattelun / valinta- ja ohjauspäivän tehtävät ja pisteytys
Haastattelussa tai valinta- ja ohjauspäivän tehtävissä selvitetään hakijan
a) Motivaatio ja urasuunnitelma 0 - 3 p
- 3 pistettä: Hakija on tutustunut hyvin koulutuksen sisältöön ja tuntee alan vaatimukset, hänellä on vahva motivaatio juuri kyseisen alan opiskeluun ja suuntautuminen alan työtehtäviin ja/tai jatko-opintoihin.
- 2 pistettä: Hakija tuntee koulutuksen sisällön ja alan vaatimukset kohtuullisen hyvin, on pohtinut alavalintaa jonkin verran ja on motivoitunut työskentelemään alalla tai hakeutumaan jatko-opintoihin.
- 1 piste: Hakija ei tunne koulutuksen sisältöä ja alan vaatimuksia juurikaan, tai ei ole pohtinut motivaatiotaan juuri tälle alalle eikä miettinyt työllistymistä ja/tai jatko-opintoja.
- 0 pistettä: Hakija ei tunne koulutuksen sisältöä ja alan vaatimuksia ollenkaan, tai ei ole miettinyt lainkaan työllistymistä ja/tai jatko-opintoja.
b) Edellytykset opiskeluun 0 - 3 p
- 3 pistettä: Hakijalla on elämäntilanteen ja opiskeluvalmiuksien puolesta erittäin hyvät valmiudet alan opiskeluun. Aikaisemmat opinnot ovat sujuneet hyvin ja elämänhallinnan taidot ovat hyvällä tasolla.
- 2 pistettä: Hakija tuo esiin joitakin opiskeluedellytyksiin liittyviä haasteita, mutta uskoo selviävänsä opinnoista hyvin. Aikaisemmat opinnot on suoritettu kohtuudella ja elämänhallinnan taidot ovat hyvällä tasolla.
- 1 piste: Taustalla on kesken jääneitä opintoja tai hakija tuo haastattelussa esiin puutteita elämänhallinnan taidoissa. Salpauksessa tarjolla oleva tuki ja ohjaus luo riittävät edellytykset alan opiskeluun.
- 0 pistettä: Hakija tuo esiin merkittäviä opiskeluedellytyksiin liittyviä haasteita tai tuen tarpeita tai hakijalla on taustalla useita kesken jääneitä opintoja tai elämänhallinnan taidoissa on merkittäviä puutteita.
c) Koulutustarve 0-3 p (valitaan 1)
- Ei peruskoulun jälkeistä ammatillista tutkintoa 3 p
- Parantaa työllistymisen mahdollisuuksia 2 p
- alan vaihtaja 1 p
- Muut 0 p
Kokonaispistemäärä muodostuu kohtien a, b ja c yhteismäärästä. Tullakseen valituksi tulee hakijan saada kohdista a ja b vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu valinta- ja ohjauspäivään tai osallistu haastatteluun, opiskelijavalinta on hylätty.
Poikkeuksena
Opiskelijavalintaan vaikuttavat haastattelun lisäksi
Logistiikan perustutkinto, sisälogistiikan osaamisala (nopeutettu toteutus)
- Ikä koulutuksen alkaessa vähintään 18 vuotta
- Työkokemus ja aikaisempi koulutus (0 – 10 p)
- Sisälogistiikan työkokemus yli 1 vuosi, 6 p
- sisälogistiikan työkokemus 3kk – 1 vuosi, 2 p
- logistiikka alan työkokemus yli 1 vuosi, 1 p
- muu työkokemus yli 1 vuosi, 1 p
- teknisen alan perustutkinto, 1 p
- 2. asteen tutkinto, 1 p.
Tullakseen valituksi hakijan tulee saada vähintään 1 piste työkokemuksesta ja/tai aikaisemmasta koulutuksesta.
Logistiikan perustutkinto, kuljetuspalvelujen osaamisala (nopeutettu toteutus)
- Linja-autonkuljettajilta edellytetään B-ajokorttia ja 21-vuoden ikää
- yhdistelmäajoneuvokuljettajalta edellytetään C-ajokorttia ja kuljettajan työkokemusta/ aikaisempaa logistiikan perustutkintoa, autonkuljettaja/ linja-autonkuljettaja.
Ajoneuvoalan perustutkinto, ajoneuvotekniikan oa(nopeutettu toteutus)
Hakijalta edellytetään
- B-ajokorttia
- työkokemusta ja/tai aikaisempaa koulutusta 0-6 p
- Autoalan työkokemus 12 kk tai yli 4 p
- autoalan työkokemus yli 3 kk 2 p
- autoalan työkokemus 0-3 kk 0 p
- muu työkokemus 12 kk tai yli 1 p
- muu työkokemus Alle 12 kk 0 p
- kesken jäänyt ajoneuvoalan tutkinto 1 p
- teknisen alan pt 1 p
- muu tutkinto 0 p.
Tullakseen valituksi hakijan tulee saada vähintään 1 piste työkokemuksesta ja/tai aikaisemmasta koulutuksesta.
Poikkeuksena seuraavat osa-tutkinnot:
- Kahvilapalvelut tutkinnon osa, johon hakijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä kielitaitotason testauksen jälkeen. Edellytyksenä kielitaitotaso B1.1.
- Kylmäalan koulutus (alle/yli 3 kg kylmäainetta sisältävät laitteet), johon voidaan valita vain ne hakijat, joilla on alan työpaikka ja sekä työkokemus talotekniikan tai sähköalan osaamisaloilta. Kylmäalan koulutuksen opiskelijavalintaan ei vaikuta haastattelun pisteytys. Edellytyksenä kielitaitotaso B1.1.
Haastattelussa tai valinta- ja ohjauspäivän tehtävillä selvitetään hakijan
a) Kouluttautumismotivaatio 0-3 p.
b) Valmiudet opiskeluun 0-3 p.
c) Valmiudet alalla työskentelyyn 0-4 p.
Tullakseen valituksi tulee hakijan saada haastattelusta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu haastatteluun, opiskelijavalinta on hylätty.
Ammattitutkinnot soveltuvat pääsääntöisesti alan osaamista aikaisemmin hankkineille. Ammattitutkinnoissa edellytetään tutkinnon suorittamiseen soveltuvaa työpaikkaa, joissain tutkinnoissa on mahdollista suorittaa tutkinto myös koulutussopimuksella (palkaton työpaikalla tapahtuva oppiminen ilman työsuhdetta). Tieto vaadittavasta aikaisemmasta osaamisesta ja soveltuvasta työ- tai työssäoppimispaikasta tulee olla hakijalla tiedossa ennakkoon hakukohteen tiedoissa opintopolussa.
Erikoisammattitutkinnoissa osoitetaan työelämässä tarvittavaa alan syvällisempää tai vaativampaa hallintaa ja edellyttävät pidempää kokemusta alalta. Erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää alan työpaikkaa.
Poikkeuksena osa-tutkinnot:
Kylmäalan koulutus (alle/yli 3 kg kylmäainetta sisältävät laitteet), johon voidaan valita vain ne hakijat, joilla on alan työpaikka ja sekä työkokemus talotekniikan tai sähköalan osaamisaloilta. Kylmäalan koulutuksen opiskelijavalintaan ei vaikuta haastattelun pisteytys.
Pääsy- ja soveltuvuuskoe
Tutkinnot, joissa on opiskelijavalintamenetelmänä pääsy- ja soveltuvuuskoe, koe järjestetään kaikille hakijoille. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen sisältö ja pisteytys ovat tutkintokohtaisia.
- Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-3 p
- Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen 0-3p
Hakijan tulee saada jokaisesta kokeen osiosta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu kokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.
Musiikkialan perustutkinnon opiskelijavalinta tehdään pelkän pääsy- /soveltuvuuskokeen perusteella (OPH asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa 699/2017, muutos 837/2021).
- Kirjallinen osa 0-2 p
- Äänitteet 0-5 p
- Läsnäolo ja vuorovaikutus 0-3 p
Hakijan tulee saada jokaisesta kokeen osiosta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu kokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.
Sirkusalan perustutkinnon opiskelijavalinta tehdään pelkän pääsy- /soveltuvuuskokeen perusteella (OPH asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa 699/2017, muutos 837/2021).
- Fyysiset edellytykset 0-5 p
- Läsnäolo ja vuorovaikutus 0-5 p
Hakijan tulee saada jokaisesta kokeen osiosta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu kokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.
Osaamisalat
- Sisustus
- Jalometalli
- Tuotteen valmistus
- Verhoilu
Taideteollisuusalan perustutkinnon opiskelijavalinta tehdään pelkän pääsy- /soveltuvuuskokeen perusteella (OPH asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa 699/2017, muutos 837/2021).
- Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-1 p
- Kädentaidot 0-4 p
- Visuaalisuus ja avaruudellinen hahmottaminen 0-3 p
- Luovuus 0-2 p
Hakijan tulee saada jokaisesta kokeen osiosta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu kokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.
- Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-1
- Kädentaidot 0-4
- Visuaalisuus ja avaruudellinen hahmottaminen 0-3
- Luovuus 0-2
Hakijan tulee saada jokaisesta kokeen osiosta vähintään 1 piste. Jos hakija ei saavu kokeeseen, on opiskelijavalinta hylätty.
Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)
Hakija, joka on suorittanut perusopetuksen oppimäärän, voi hakeutua tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA). Kohdassa Opiskelijavalintakriteerit kerrotaan asiasta tarkemmin.
- Perusopetuksen päättötodistus tai vastaavat tiedot/taidot
- Hakijalla ei ole suoritettuna aiempaa nivelvaiheen koulutusta (esim. 10-luokka) tai ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa, ylioppilastutkintoa tai korkeakoulututkintoa Suomessa tai ulkomailla.
- Hakija voidaan kuitenkin ottaa opiskelijaksi tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen, vaikka hän on suorittanut tutkinnon tai koulutuksen, jos tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi erityisestä syystä perusteltua.
- Lisäksi valintaperusteena on, että hakijan tavoitteena on tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen jälkeen hakeutua suorittamaan jatko-opintoja.
- Koulutuksen osallistuvalla henkilöllä tulee olla perusopetuksen päättötodistus tai todistus perusopetusta vastaavasta aiemmasta koulutuksesta. Koulutuksen järjestäjä voi perustellusta syystä ottaa myös ilman päättötodistusta olevan opiskelijan, jos koulutuksen järjestäjä katsoo tällä muutoin olevan riittävät edellytykset opinnoista suoriutumiseen.
- Hakija, joka on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai aiemman valmentavan koulutuksen, voidaan kuitenkin ottaa koulutukseen, jos se on erityisestä syystä perusteltua jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi.
- Samoin oppivelvollinen, joka on jo aiemmin suorittanut valmentavan koulutuksen, voidaan ottaa valmentavaan koulutukseen, jos hänellä ei ole soveltuvaa koulutuspaikkaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa.
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun, joka pisteytetään 0-9 pistettä seuraavasti:
Asenne ja motivaatio 0–3 pistettä
- 3 pistettä: Hakija on tutustunut hyvin koulutuksen sisältöön ja hänellä on vahva motivaatio TUVA:ssa opiskeluun. Opiskelija pohtii monipuolisesti tavoitteitaan TUVA:n suhteen.
- 2 pistettä: Hakija tuntee koulutuksen sisällön kohtuullisen hyvin ja on motivoitunut opiskelemaan TUVA:ssa.
- 1 piste: Hakija ei tunne koulutuksen sisältöä juurikaan eikä ole pohtinut motivaatiotaan tai tavoitteitaan koulutuksen suhteen.
- 0 pistettä: Hakija tuo haastattelussa esille, ettei halua opiskella TUVAssa ja/tai on hakenut koulutukseen ainoastaan ulkoisen tahon ohjaamana.
Edellytykset opiskelulle 0-3 pistettä
- 3 pistettä: Hakija tuo haastattelussa esiin, että arjen hallinnan taitojen ja terveydentilan (esim. päivärytmi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi) puolesta opiskelulle on hyvät edellytykset.
- 2 pistettä: Hakija tuo haastattelussa esiin joitakin arjen hallinnan taitoihin ja terveydentilaan liittyviä haasteita (esim. päivärytmi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi), mutta uskoo selviävänsä opiskeluista.
- 1 piste: Hakija tuo haastattelussa esiin, että hänellä on merkittäviä arjen hallinnan taitoihin ja terveydentilaan liittyviä haasteita (esim. päivärytmi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi), jotka vaikuttavat opiskelujen sujumiseen. Salpauksen tarjoamalla tuella opintojen etenemistä voidaan varmistaa.
- 0 pistettä: Hakija esittää lausunnolla/todistuksella tai tuo haastattelussa sanallisesti esiin, että hänellä on vaativaan erityiseen tukeen oikeuttava vamma tai oppimisen haaste. Terveydentila ja elämänhallinnan taidot ovat sillä tasolla, että Salpauksen tarjoama tuki ei riitä varmistamaan opintojen etenemistä.
Koulutuksen tarve 0-3 pistettä
- 3 pistettä: oppivelvollinen
- 2 pistettä: ei peruskoulun jälkeistä koulutusta (ei-oppivelvollinen)
- 1 piste: useita aloitettuja, kesken jääneitä toisen asteen opintoja
- 0 pistettä: suoritettu toisen asteen tutkinto, ei hakukelpoisuutta
Tullakseen valituksi on hakijan saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään yksi (1) piste. Hakijaa, joka ei osallistu haastatteluun, ei voida valita opiskelijaksi.
Opintojen alettua tarkistetaan valintapäätökseen vaikuttaneiden tietojen oikeellisuus alkuperäisistä todistuksista.
Valintaperusteet tulee kirjata kaikissa valintamenettelyissä. Hylkäävä päätös perustellaan.
Valintapäätöksen pitää perustua haun yhteydessä tiedoksi annettuihin kriteereihin. Hakija tulee ohjata hakeutumaan hänelle paremmin soveltuvaan koulutukseen tai muun palvelun piiriin.
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun, joka pisteytetään 0-9 pistettä seuraavasti:
Asenne ja motivaatio 0–3 pistettä
- 3 pistettä: Hakija on tutustunut hyvin koulutuksen sisältöön ja hänellä on vahva motivaatio TUVA:ssa opiskeluun. Opiskelija pohtii monipuolisesti tavoitteitaan TUVA:n suhteen.
- 2 pistettä: Hakija tuntee koulutuksen sisällön kohtuullisen hyvin ja on motivoitunut opiskelemaan TUVA:ssa.
- 1 piste: Hakija ei tunne koulutuksen sisältöä juurikaan eikä ole pohtinut motivaatiotaan tai tavoitteitaan koulutuksen suhteen.
- 0 pistettä: Hakija tuo haastattelussa esille, ettei halua opiskella TUVAssa ja/tai on hakenut koulutukseen ainoastaan ulkoisen tahon ohjaamana.
Edellytykset opiskelulle 0-3 pistettä
- 3 pistettä: Hakija tuo haastattelussa esiin, että arjen hallinnan taitojen ja terveydentilan (esim. päivärytmi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi) puolesta opiskelulle on hyvät edellytykset.
- 2 pistettä: Hakija tuo haastattelussa esiin joitakin arjen hallinnan taitoihin ja terveydentilaan liittyviä haasteita (esim. päivärytmi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi), mutta uskoo selviävänsä opiskeluista.
- 1 piste: Hakija tuo haastattelussa esiin, että hänellä on merkittäviä arjen hallinnan taitoihin ja terveydentilaan liittyviä haasteita (esim. päivärytmi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi), jotka vaikuttavat opiskelujen sujumiseen. Salpauksen tarjoamalla tuella opintojen etenemistä voidaan varmistaa.
- 0 pistettä: Hakija esittää lausunnolla/todistuksella tai tuo haastattelussa sanallisesti esiin, että hänellä on vaativaan erityiseen tukeen oikeuttava vamma tai oppimisen haaste. Terveydentila ja elämänhallinnan taidot ovat sillä tasolla, että Salpauksen tarjoama tuki ei riitä varmistamaan opintojen etenemistä.
Koulutuksen tarve 0-3 pistettä
- 3 pistettä: oppivelvollinen
- 2 pistettä: ei peruskoulun jälkeistä koulutusta (ei-oppivelvollinen)
- 1 piste: useita aloitettuja, kesken jääneitä toisen asteen opintoja
- 0 pistettä: suoritettu toisen asteen tutkinto, ei hakukelpoisuutta
Tullakseen valituksi on hakijan saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään yksi (1) piste. Hakijaa, joka ei osallistu haastatteluun, ei voida valita opiskelijaksi. AikuisTUVA-polku on tarkoitettu aikuisille, joiden ikä on noin 18-30.
Opintojen alettua tarkistetaan valintapäätökseen vaikuttaneiden tietojen oikeellisuus alkuperäisistä todistuksista.
Valintaperusteet tulee kirjata kaikissa valintamenettelyissä. Hylkäävä päätös perustellaan. Valintapäätöksen pitää perustua haun yhteydessä tiedoksi annettuihin kriteereihin. Hakija tulee ohjata hakeutumaan hänelle paremmin soveltuvaan koulutukseen tai muun palvelun piiriin.
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun ja kielikokeeseen, jotka pisteytetään (0 – 9 pistettä) seuraavasti:
Kielitaito (0-4 pistettä)
- 1 piste/ kielen A2-tasolle osuva osa-alue (puhuminen, kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen ja kirjoittaminen), testataan kielikokeessa tai todennetaan aikaisemmasta suorituksesta (hyväksytyt dokumentit luettelossa)
Koulutuksen tarve ja edellytykset opiskelulle (0-3 pistettä)
- 3 pistettä: hakijalla on tarve perustaitojen harjaannuttamiselle (muu kuin suomen kieli) jatko-opintoihin päästäkseen, hakijalla ei ole soveltuvaa tutkintokoulutusta omasta maasta, hakija kykenee sitoutumaan koulutukseen pitkäkestoisesti.
- 2 pistettä: kaksi kohtaa edellisistä kriteereistä täyttyy
- 1 piste: yksi kohta edellisistä kriteereistä täyttyy
- 0 pistettä: mikään kohta edellisistä kriteereistä ei täyty
Asenne ja motivaatio (0-2 pistettä)
- 2 pistettä: hakija osaa perustella miksi haluaa koulutukseen ja tietää, mihin on hakeutumassa,
- 1 piste: hakija osaa kertoa, miksi haluaa koulutukseen
- 0: hakija tuo haastattelussa esiin, että ei ole kiinnostunut koulutuksesta tai hakee koulutukseen vain ulkoisen tahon ohjaamana.
Tullakseen valituksi on hakijan saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään yksi (1) piste. Hakijaa, joka ei osallistu valintatilaisuuteen, ei voida valita opiskelijaksi. Opintojen alettua tarkistetaan valintapäätökseen vaikuttaneiden tietojen oikeellisuus alkuperäisistä todistuksista.
Valintaperusteet tulee kirjata kaikissa valintamenettelyissä. Hylkäävä päätös perustellaan. Valintapäätöksen pitää perustua haun yhteydessä tiedoksi annettuihin kriteereihin. Hakija tulee ohjata hakeutumaan hänelle paremmin soveltuvaan koulutukseen tai muun palvelun piiriin.