Siirry sisältöön

Valinta perustutkintoihin

Yhteishaussa opiskelijavalinta perustutkintoihin tehdään hakijan valintapisteiden perusteella. Valintapisteet muodostuvat:

  • yhteishaun yleisistä valintapisteistä
  • ja/tai mahdollisen pääsy- ja soveltuvuuskokeen pisteistä.

Lisäksi yhteishaussa voidaan soveltaa harkintaan perustuvaa valintaa (HAPEVA).

Yhteishaun yleiset valintapisteet

Yhteishaussa valitsemme yleensä opiskelijat valtakunnallisen pisteytyksen perusteella. Poikkeuksena Salpauksessa on taideteollisuusalan perustutkinto, jossa opiskelijat valitaan pelkästään pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella.

Yhteishaun pisteet lasketaan näin:

  • 1–16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä 
  • 1–8 pistettä painotettavista arvosanoista
  • 0–10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta
  • 2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta. 

Lisäksi saat 6 pistettä hakuvuonna tai sitä edeltävänä vuonna suoritetusta perusopetuksesta tai tietyistä valmentavista koulutuksista. Työkokemuksesta ei anneta pisteitä.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeen pisteet 

Jos olet hakenut yhteishaussa taideteollisuusalan perustutkintoon, teemme valinnan pelkästään pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Peruskoulun arvosanat eivät tällöin vaikuta valintaan, etkä voi tulla valituksi harkintaan perustuvassa valinnassa.  

Koepisteet muodostuvat seuraavasti: kädentaidot (0-5 p), visuaalinen ja avaruudellinen hahmottaminen (0-3 p) ja luovuus (0-2 p).

Kokeesta tulee saada vähintään 1 piste tullakseen valituksi. Jos hakija ei saavu haastatteluun, opiskelijavalinta on hylätty. Opiskelijat valitaan pistejärjestyksessä. Varasijat ovat voimassa 15.8.2025 asti.

Valinta TUVA-koulutukseen

Opiskelijat valitaan yhteishaussa TUVA-koulutukseen hakutoivejärjestyksessä pisteytyksen mukaisesti, noudattaen seuraavaa valintajärjestystä: 

  1. Hakeutumisvuonna perusopetuksen päättävät oppivelvolliset 
  2. Muut kuin kohdassa 1 mainitut oppivelvolliset 
  3. Muut hakijat 

Kaikkien hakijoiden hakulomakkeella antamat vastaukset pisteytetään (1-19 pistettä) seuraavasti 

  1. Hakutoive 1-7 p 
  2. Oppivelvollisuus 0-4 pistettä 
  3. Tavoite opintojen aikana 0-8 pistettä 
  4. Tavoite TUVA-koulutuksen jälkeen 0-2 pistettä  

Jokainen koulutukseen hakenut valitaan ja asetetaan edellä mainitun menettelytavan mukaisesti järjestykseen valituksi tai varasijalle. Tasapistetilanteessa käytetään arvontaa.

TUVA-koulutukseen hakeneita ei haastatella yhteishaun yhteydessä. TUVA-koulutukseen ei voi hakea harkintaan perustuvassa valinnassa.

Harkintaan perustuva valinta 

Harkintaan perustuva valinta tarkoittaa, että hakija voidaan erityisistä syistä valita opiskelijaksi pistejärjestyksestä poiketen.

Voit hakea perustutkintokoulutuksiin harkintaan perustuvassa valinnassa, jos:

  • olet suorittanut peruskoulussa yksilöllistetyn oppimäärän matematiikassa ja äidinkielessä tai 
  • sinulta puuttuu perusopetuksen päättötodistus tai 
  • sinulla on riittämätön suomen kielen taito tai 
  • sinulla on oppimisvaikeuksia tai  
  • sinulla on erityisiä sosiaalisia syitä 

Huomioimme harkinnanvaraisessa valinnassa ensisijaisesti ne hakijat, jotka eivät voi muuten tulla valituiksi yhteishaussa. 

HUOM! Et voi hakea harkinnanvaraisessa valinnassa TUVA-koulutukseen tai taideteollisuusalan perustutkintoon, koska niihin valitaan opiskelijat pelkästään hakulomakkeella ilmoitettujen tietojen (TUVA) tai pelkästään pääsy- ja soveltuvuuskokeen (taideteollisuusalan pt) perusteella.

Jos haluat tulla huomioiduksi harkintaan perustuvassa valinnassa 

  1. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että osallistut harkintaan perustuvaan valintaan. Kirjoita myös perustelut.  
  2. Tulosta ja täytä lomake harkintaan perustuvan valinnan liite.
  3. Toimita lisäksi Salpaukseen alla luetellut muut liitteet sähköisesti Salpauksen turvapostilla tai osoitteella Koulutuskeskus Salpaus, Opiskelijavalinta, PL 170, 15141 LAHTI. 

Hakemuksen liitteet harkintaan perustuvassa valinnassa

Toimita liitteet Salpaukseen. 1 kopio/liite riittää, vaikka hakisit yhteishaussa useampaan hakukohteeseen. Opintopolun hakemusta ei tarvitse lähettää. Älä nido liitteitä. 

  • Peruskoulussa yksilöllistetyn oppimäärän sekä matematiikassa että äidinkielessä suorittamisen perusteella hakeva 
    • voi halutessaan lähettää harkinnan varaisen valinnan tueksi liitteitä (erityisopettajan, psykologin, lääkärin tai muun tahon arvion siitä, onko hakijalla mahdollisuus suoriutua opinnoista). Liitteiden puuttuminen ei ole este valinnalle. 
  • Koulutodistusten vertailuvaikeuden perusteella hakevan 
    • tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi kopiot alkuperäisistä todistuksista. Lisäksi todistus/todistukset tulee olla käännettynä suomeksi virallisella kielenkääntäjällä. HUOM! englannin- ja ruotsinkielisiä alkuperäisiä todistuksia EI tarvitse käännättää. Liitteiden puuttuminen on syy hylkäykselle. 
  • Koulutodistusten puuttumisen perusteella hakeva 
    • voi halutessaan lähettää liitteeksi viimeisen olemassa olevan todistuksen/opintosuoritusotteen suorittamistaan opinnoista. Liitteiden puuttuminen ei ole este valinnalle. 
  • Riittämättömällä tutkintokielen kielitaidon perusteella hakevan 
    • tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi välitodistus/opintosuoritusote suorittamistaan opinnoista. Liitteiden puuttuminen on syy hylkäykselle. 
  • Oppimisvaikeuksien tai sosiaalisten syiden perusteella hakevan 
    • tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi erityisopettajan, psykologin, lääkärin tai muun asiantuntijan arvio hakijan mahdollisuudesta suoriutua haettavista opinnoista. Liitteiden puuttuminen on syy hylkäykselle. 

Haastattelu ja lähtötasokartoitus 

Kutsumme haastatteluun ja lähtötasokartoitukseen peruskoulussa yksilöllistetyn oppimäärän sekä matematiikassa että äidinkielessä suorittaneet ja ne, joilta puuttuvat koulutodistus tai joiden todistusten vertaileminen on vaikeaa. Muilla syillä hakeneet käsitellään ilman haastattelua ja kartoitusta. 

Haastattelussa ja lähtötasokartoituksessa arvioimme mahdollisuutesi selviytyä opinnoista Salpauksen tarjoamien tukitoimien avulla. Lisäksi arvioimme asennetta ja motivaatiota, edellytyksiä opiskelulle, alalle soveltuvuutta sekä koulutustarvetta. Haastatteluun ja kartoitukseen osallistuminen on pakollista.  

Kielikoe 

Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun myös kielikokeeseen, mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa todistusta suomen kielen taidostasi.

Terveys ja toimintakyky 

Salpauksen koulutusalat, joilla on erityisiä terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia: 

  1. Kasvatus- ja ohjausala 
  2. Logistiikka (kuljetusala)
  3. Sosiaali- ja terveysala 
  4. Turvallisuusala 
  5. Välinehuoltoala 

Terveydentilavaatimuksilla pyritään varmistamaan, että terveydentilasi sopii alan opintoihin ja työhön. Terveydentilaan liittyvät esteet tulee ilmoittaa haun yhteydessä.

Lisätietoja