Asikkalan kunnan tukipalveluista osallistui kolmisenkymmentä työntekijää Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutukseen. Työpaikkaohjaajat perehdyttävät sijaisia, uusia työntekijöitä sekä ohjaavat ja arvioivat opiskelijoita.
”Työpaikkaohjaajana olette tärkeitä esikuvia”
Tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen avasi Asikkalan kunnantalolla työpaikkaohjaajien koulutukseen kuuluneen yhteistilaisuuden kertomalla olevansa ylpeä koko porukasta.
– Työpaikkaohjaajana toimiminen ei ole mikä tahansa juttu. Työpaikkaohjaajina olette tärkeitä esikuvia. Koulutus ja yhteistyö on voimavara, jonka avulla ennakoimme tulevaa ja pysymme elinkelpoisina näilläkin aloilla, jotka eivät ole mediaseksikkäimpiä. Tarvitsemme uutta työvoimaa ja koulutamme sitä myös itse, Pettinen kuvaili.
– Jaamme osaamista koko ajan toisillemme, sijaisille, opiskelijoille ja uusille työntekijöille. Jokainen työntekijä, etenkin työpaikkaohjaaja, on tärkeässä avainroolissa kohtaamassa toisen ihmisen. Tällä kaikella on valtava kokonaismerkitys. Myös luottamus työyhteisössä vahvistuu, kun olet itse ollut ohjaamassa. Saat sitä mitä ohjaat, hän summasi.
Verkostoitumisesta saa voimaa arjen työhön
Asikkalassa jatketaan koulutuksessa syntyneen työpaikkaohjaajien ryhmän toimintaa.
– Pidetään tämä ryhmä, puhutaan ja tehdään, ollaan toistemme tukena systemaattisesti jatkossakin, Pettinen sanoi.
Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Heidi Huldén totesi verkostoitumisen tuovan voimaa arjen työhön.
– Työpaikkaohjaajakoulutukseen osallistuneet toimivat suunnannäyttäjinä muille palvelualoille, Huldén sanoi.
Asikkalan kunnassa kannustetaan opintoihin. Huldén toi esiin, että Asikkalan kunnassa toimiva työpaikkaohjaaja tai työryhmä saa perehdytyksestä ja ammatillisesta ohjauksesta palkkion.
Työkalupakki ja ohjaajan kassi
Koulutuksen ennakkotehtävien vauhdikkaassa purussa selvisi viimeistään kunkin työkaverin ohjauspersoona. Tehtäväksi jäi vielä pohtia se, mitä omassa ja yhteisessä työkalupakissa on jatkossa.
Salpauksen työelämäasiantuntija Rita Onkalo kiitti kaikkia pilottiin osallistuneita sekä esitteli työpaikkaohjaajien koulutuksiin ja tukeen liittyviä jatkosuunnitelmia. Onkalon mukaan osallistujien toiveet koulutusosioiden aiheiden painotuksista huomioidaan tulevissa koulutuksissa.
Koulutuspäivän lopuksi Pettinen jakoi jokaiselle osallistujalle paikallistuotteista koostetun ohjaajan kassin - halausten kera.
Poimintoja osallistujien palautteesta
- asiasisällöltään hyvä ja ”herättelevä” kokonaisuus
- muistutteli siitä, kuin monimuotoisia ja erilaisia oppijoita ja ohjaajia olemme
- on hyvä huomata, että asiat voi tehdä monella tapaa, tekemättä kuitenkaan väärin
- sain TSEK-listan ja loistavia vinkkejä ohjauksiin
- selkeitä ohjeita
- yhdessä opiskelu antoisaa, verkostoituminen upeeta!
- helpottaa arviointien tekemistä
- osaa ottaa paremmin huomioon opiskelijan tavoitteet ja oppimistavan
- erittäin kivat ja mielenkiintoiset kouluttajat
- etäopiskelu onnistui paremmin kuin uskoin
- hyvä opintokokonaisuus, sain varmuutta toimimiseen ohjaajana
Näin Asikkalan kunnan Tukipalveluiden oma koulutuskokonaisuus syntyi
Asikkalan kunnan Tukipalvelut (siivous, kiinteistönhoito ja ruokapalvelu) on tunnetusti aktiivinen henkilöstötoimissaan. Kumppanuusvastaava Airi Aikion ehdotuksesta kehkeytyi kipinä lähteä rohkeasti pilotiksi Salpauksen Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutukseen.
Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutus koostuu yhdeksästä osiosta. Tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen valitsi kolme koulutusta, johon kaikki työpaikkaohjaajat osallistuvat:
- Työpaikkaohjaajan pikastartti (A)
- Ohjaa opiskelijaa (C)
- Anna palautetta (E)
Esihenkilöillä ja arvioijilla opintoihin kuuluivat myös Osaamisen arviointi (F) ja suosituksena Suunnittele yhdessä (B) sekä Kehitä työelämässä oppimista (I). Lisäksi jokaisella oli mahdollisuus tehdä valintoja vielä henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Kaksi esihenkilöistä otti tavoitteekseen Perehdyttäminen ja työnopastaminen (60 osp) -osatutkinnon.
Asikkalan kunnan työpaikkaohjaajat osallistuivat Salpauksen kaikille työpaikkaohjaajille tarkoitetuille avoimille opintojaksoille, joissa he pääsivät kuulemaan myös muiden alojen työpaikkaohjaajien näkemyksiä. Kahden tunnin koulutukset toteutettiin hybridinä ja etänä.
Eri osioiden koulutuksia järjestetään 4–8 kertaa vuodessa. Opiskelijat saivat osallistua koulutuksiin omassa aikataulussaan. Koulutuksista saa todistuksen.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Rita Onkalo |
Kuvat: Rita Onkalo
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: