Varsinais-Suomessa sijaitsevat Pöytyän kunnan ja Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän työntekijöitä suoritti oppisopimuksella tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon. Tutkinnon suorittaneita työntekijöitä oli esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalta, hallinnosta, kotihoidosta, kiinteistöpalveluista ja kouluista, työllistämispalveluista sekä ruoka- ja puhdistuspalveluista.
Osallistujat kehittivät omiin työtehtäviinsä kehittämistöitä ja saivat mittavasti aikaan uusia asioita kunnan ja kuntayhtymän töissä. Lähikoulutuksen toteutti Tamora oy ja Salpaus hoiti tutkinnot ja oppisopimuksen.
Toukokuun lopussa järjestettiin Pöytyän kunnassa valmistujaisjuhlat, jonne osallistui opiskelijat, kunnanvaltuutetut ja Salpauksen vastuuhenkilöt. Juhlassa opiskelijat esittelivät kehittämistöitään. He saivat paljon positiivista palautetta myös hallituksen jäseniltä ja kunnanjohtaja Anu Heliniltä.
Koulutuksella haettiin uusia tapoja tehdä työtä kunnassa
Kunnanjohtaja Anu Helin pohti valmistujaisjuhlassa sitä, että kuntatyön tekemisen tapojen on uudistuttava, koska kuntien toimintaympäristö muuttuu.
– Tuotekehittäjäkoulutuksen tavoitteena oli mahdollistaa oman työn aktiivinen kehittäminen, kokeilukulttuurin jalkauttaminen sekä muutoksien tukeminen organisaatiossamme. Uskon, että näitä kaikkia asioita olemme pystyneet jalkauttamaan organisaatioon ja luomaan henkeä, että tämä kaikki on meidän työpaikoilla mahdollista, hän sanoi valmistujaisissa pidetyssä puheessaan.
Helin toimi myös itse joidenkin opiskelijoiden työpaikkaohjaajana ja arviojana.
– Kiitän kaikkia koulutukseen osallistuneita avoimuudesta, että otitte koulutusta markkinoidessani vastaan tämän mahdollisuuden. Halusitte lähteä toteuttamaan organisaatiossa uudenlaista osaamisen kehittämistä koulutuksen kautta ja lähditte kehittämään omia työpaikkojanne, hän kiittää.
Koulutus toi työntekijöille ison määrän pieniä ja suuria ideoita ja kokeiluja
Petra Jorasmaa työskentelee työvalmentajana Pöytän kunnan työllistämispalveluissa. Hän oli yksi tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittajista.
– Koulutus antoi mahdollisuuden tutustua muihin työntekijöihin ja vaihtaa arkisia ajatuksia. Se antoi myös suoria kontakteja omaa työvalmentajan työtä ajatellen, hän sanoo.
Hänen mukaansa koulutus toi ison määrän pieniä ja suuria ideoita ja kokeiluja. Samalla oli lupa tehdä asioita vähän eri tavalla kuin yleensä. Hänestä koulutus antoi myös työkaluja ja työskentelymalleja asioiden työstämiseen.
– Kokonaisuudessaan tuotekehitystyön koulutus on aktivoinut kuntaa huomattavasti ja lisännyt kuntaan positiivista energiaa, Jorasmaa tiivistää.
Pöytyällä halutaan jatkaa ja kehittää koulutusmuotoa esimerkiksi ottamalla luottamushenkilöitä mukaan kehittämiseen.
KYSY LISÄÄ
Teksti: Satu Salo-Jouppila ja Inkeri Liimatainen |
Kuvat: Heidi Kari, haastateltujen oma arkisto
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: