Saija Ilvonsalo valmistui Salpauksesta toukokuussa hevostenhoitajaksi, kun hän opiskeli yrittäjän oppisopimuksella hevostalouden perustutkinnon. Hän sai opintojen myötä hevosharrasteohjaajan pätevyyden, jonka myöntää Suomen Ratsastajainliitto. Hän aloitti opinnot elokuussa 2017.
– Kiinnostus suorittaa tutkinto lähti jo silloin, kun aloin pitää tunteja vuonna 2015. Suurin syy valita Salpaus oli sijainti, koska tässä elämäntilanteessa ei lähdetä kauemmas. Jokimaalla kävin lähiopetuspäivissä kaksi päivää kuussa. Siellä on kiva ja tsemppaava henki, hän kertoo.
Hollolassa asuvalla Ilvonsalolla on nuoruudesta pitkä kokemus harrastuksena hevosista. Omien sanojensa mukaan hän on nuorempana lähes tulkoot asunut talleilla. Hevosharrastus jäi taustalle, kun lapset syntyivät. Perheessä on kuusi lasta, joista vanhin on nyt 18-vuotias ja nuorin 7-vuotias.
Vanha harrastus poiki työn
Vuonna 2005 Ilvonsalo perusti oman toiminimen ja työskenteli suoramarkkinoinnissa ja yksityisenä perhepäivähoitajana. Vuonna 2011 hän aloitti uudelleen ratsastuksen ja päätti, että siitä tulee työ. Hän ei ollut opiskellut lukion jälkeen.
– Aluksi ratsastamisen ohessa tuurasin tallitöissä ja pidin heppakerhoja Kylä-Hentilän tallilla. Perhepäivähoitajana työskennellessäni pidin ensin kahta tuntia viikossa ja oma lapsi oli myös mukana toisessa ryhmässä, hän kertoo.
Vuonna 2016 Ilvonsalo vaihtoi toimialaa ja ryhtyi kokopäiväiseksi hevosalan yrittäjäksi. Aluksi hänellä oli tallitöitä kahdella eri tallilla ja omia opetusryhmiä.
– Työskentelin Vesalan ratsastuskoulussa ja siellä yrittäjyyteni lähti liikkeelle kunnolla. Lisäksi tein tallitöitä Miekkiön ratsastustallilla, jossa työskentelen edelleen. Olen siellä ratsastuskoulutoiminnasta ja sen suunnittelusta vastaava henkilö ja siellä työskennellessäni tein oppisopimuksella tutkinnon. Minulla on nyt opetusryhmiä neljänä iltana viikossa ja ohella teen tallitöitä, hän tuo esiin.
Yrittäjän oppisopimuksessa työpaikkaohjaana eli mentorina voi toimia toinen yrittäjä, asiantuntija samalta alalta tai toisen yrityksen työntekijä. Ilvonsalon mentorina toimi hänen pitkäaikainen ratsastuksenopettajansa Saara Flekander, joka piti Vesalan ratsastuskoulua Hollolassa ja siirtyi Kouvolan ratsastuskeskuksen yrittäjäksi.
– Aikaisempi työkokemukseni on tosi hyvä tausta omaan työhöni. Vastaan Miekkiön ratsastustallilla muun muassa tuntien ja kurssien suunnittelusta, markkinoinnista ja asiakaspalvelusta, hän sanoo.
Opiskelu vaatii oman ajan suunnittelua, mutta antaa paljon
– Sain opinnoista lisää itseluottamusta ja varmuutta. Ratsastuksessa tuli opintojen aikana valmentauduttua todella intensiivisesti, koska harjoittelin suunnitelmallisesti näyttöihin, Ilvonsalo kertoo.
Hän tekee nyt valmistuttuaan samaa työtä kuin aiemminkin, mutta sai opinnoista todella paljon työkaluja omaan työkalupakkiin esimerkiksi hevosten terveydentilan lukemisesta ja ruokinnan perusteista. Hän kertoo, että turvallisuusasioita ajattelee nyt vielä kokonaisvaltaisemmin. Opinnot myös toivat uusia hevosalan ihmisiä verkostoon.
– Haluan oppia ja opettaa muita ymmärtämään, miksi asioita tehdään, hän toteaa.
Ilvonsalo lukee ja seuraa netistä paljon alan ajankohtaisia asioita. Jatkossa hän tarjoaa ratsastustunteja myös yksityisille hevosen omistajille. Lähivuosien aikana hän aikoo suorittaa hevostalouden ammattitutkinnon ja suuntautua mahdollisesti hevosavusteisten palvelujen tuottamiseen. Opintojen aikana on auennut lisää ovia ja nyt pitää katsoa, mitä ovista löytyy.
– Ei oppi ojaan kaada. Aina oppii uutta ja oppii myös ajattelemaan asioita eri näkökulmasta koulutuksen avulla, Ilvonsalo sanoo.
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Anne-Maria Ryynänen (pääkuva), Saijan arkisto
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: