Rekrytointi voi joskus tapahtua helposti ja nopeasti. Usein se vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä, niin hakijalta kuin työnantajaltakin. Erilaisiin rekrytapahtumiin kohdistuu myös monenlaisia toiveita ja odotuksia eri osapuolilta. Työnantajat kaipaavat aitoja kohtaamisia opiskelijoiden kanssa ja yhteydenottoja potentiaalisilta uusilta osaajilta. Opiskelijat haluavat tietoa erilaisista työ- ja harjoittelupaikoista sekä puntaroivat eri vaihtoehtojen houkuttelevuutta. Opettajat puolestaan toivovat opiskelijoiden pääsevän oppimaan tutkintoon kuuluvia sisältöjä oikeassa työelämässä. Mutta miten saada kehitettyä kaikkia osapuolia mahdollisimman hyvin palveleva ratkaisu?
Rekrytapahtumissa työnantajat ja opiskelijat kohtasivat
Koulutuskeskus Salpaus järjesti tammikuussa yhteensä viisi eri alojen kesätyörekrytointitapahtumaa. Tammikuun tapahtumat oli alun perin suunniteltu järjestettäväksi oppilaitoksen tiloissa, mutta ne toteutettiin Covid-19-tilanteen vuoksi virtuaalisesti.
Salpauksen rekrytapahtumissa työnantajilla oli mahdollisuus esitellä yritystään, kertoa avoimista työpaikoistaan sekä tarjota opiskelijoille koulutus- tai oppisopimuspaikkoja. Opiskelijat puolestaan saivat tietoa yrityksistä, avoimista työ- ja harjoittelumahdollisuuksista sekä vinkkejä niiden hakuun. Virtuaalisesti järjestetyt tapahtumat myös tallennettiin, jotta mahdollisimman moni kiinnostunut pääsee niihin tutustumaan. Tätä mahdollisuutta onkin hyödynnetty ahkerasti.
Vaikka tammikuussa järjestetyt rekrytointitapahtumat olivatkin alakohtaisia, olivat kaikki opiskelijat alasta riippumatta tervetulleita tapahtumiin. Monilla työnantajilla onkin erityisosaamista vaativien työpaikkojen lisäksi tarjolla niin sanottuja matalan kynnyksen paikkoja, joihin voi hakea myös ilman alan koulutusta tai aikaisempaa kokemusta. Kaikesta työkokemuksesta on joka tapauksessa hyötyä.
Verkkotapahtumaan osallistuminen oli joustavaa ja helppoa
Tapahtuman siirtäminen verkkoon koettiin sekä hyvänä että haasteellisena. Työnantajat kokivat osallistumisen tehokkaana, joustavana ja helppona, kun mukaan saattoi liittyä vain oman esityksensä ajaksi. Aikaa yritysten esittelyihin toivottaisiin tosin enemmän. Verkossa ei myöskään ole mahdollista tavata opiskelijoita samoin kuten kasvokkain kohdatessa.
Opiskelijat saivat verkkotapahtumassa suoria hakulinkkejä ja yhteystietoja, joista pääsivät helposti hakemaan paikkoja ja tutustumaan tarvittaessa yrityksiin tarkemmin. Myös työnantajien ensikohtaaminen verkon välityksellä voi olla kynnyksenä matalampi kuin kasvokkain. Tallenteet yritysesittelyistä toimivat myös hyvänä oppimateriaalina esimerkiksi työelämätaitojen opiskelussa.
Rekrytointitapahtumat koettiin hyvinä kohtaamispaikkoina
Rekrytapahtumista saadut kokemukset ja palautteet osoittavat, että tapahtumille on selkeä tarve ja ne koetaan hyvinä kohtaamispaikkoina eri osapuolten kesken. Erilaisilla toteutustavoilla on myös omat hyötynsä ja haasteensa niin oppilaitoksen tiloissa kuin verkossakin toteutettuna. Jatkossa onkin tarkoitus kehittää tapahtumia niin, että huomioidaan eri osapuolten toiveet, kuten yritysten tarve pidemmälle esittelyajalle ja opiskelijoiden haasteet osallistua tapahtumaan niiden ajankohtana. Tässä apuna voidaan käyttää esimerkiksi videointia ja digitaalisia alustoja verkossa toteutettaville tapahtumille.
Kiinnostuitko rekrytointitapahtumasta tai muusta oppilaitosyhteistyöstä?
Jos olet kiinnostunut opiskelijoiden rekrytoinnista tai muusta oppilaitosyhteistyöstä, niin ota yhteys ritva.koskinen@salpaus.fi tai tutustu Lahden alueen oppilaitosyhteistyötä esittelevään sivustoon www.kohtaaosaaja.fi.
Salpauksen rekrytapahtumiin osallistuminen on yrityksille maksutonta ja vastaavia tilaisuuksia järjestetään tilanteen mukaan virtuaalisesti tai oppilaitoksen tiloissa toteutettuna.
Tutustu myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Mila Andersén ja Hanna Salminen |
Kuvat: Hanna Salminen
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: