Perinteiset Salpausselän kisat järjestetään Lahdessa tänä vuonna ilman yleisöä koronapandemian vuoksi. Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuu urheilijoita 23 maasta ja niissä noudatetaan erityisjärjestelyjä. Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta kisoja järjestämässä on tänäkin vuonna mukana eri alojen opiskelijoita.
Kymmenet opiskelijat osallistuvat muun muassa kisa-alueen rakentamiseen, kunnossapitoon, kulunvalvontaan ja opastustehtäviin sekä kuljetusten ja ruokailujen järjestämiseen. Opiskelijoita on mukana muuan muassa rakennusalalta, sähkö- ja automaatioalalta, talotekniikasta, matkailualalta, ravintola- ja catering-alalta, liiketoiminnasta, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta sekä autoalalta ja logistiikasta.
Osallistumisesta saa mukavan kokemuksen oman alan työtehtävistä ja yhteistyöstä
Opiskelijat saavat kilpailujen järjestämiseen osallistumisesta kokemusta oman alan käytännön työtehtävistä, yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa sekä muun muassa toimimisesta tapahtumaympäristössä.
Sähköalaa ensimmäistä vuotta opiskeleva Miko Paasiranta on osallistunut sähköistämiseen yhdeksän muun sähköalan opiskelijan kanssa.
– Olemme muun muassa sähköistäneet kilpailijoiden huoltokontteja ja -rekkoja sekä mäkihyppytornin tuulimittareita. Olen päässyt käyttämään täällä ammattitaitoani ja tekemään käytännössä ja itsenäisemmin niitä asioita, mitä opiskelen. Mukavaa on ollut, Paasiranta kertoo.
Rakennusalan ja talotekniikan opiskelijat ovat rakentaneet muun muassa maastohiihdon ja mäkihypyn kisalähetyksissä näkyviä mainosaitoja ja kuvauspaikkoja medialle. Kilpailujen päätyttyä opiskelijat purkavat tilapäiset rakenteet pois kilpailualueelta.
Talotekniikkaa opiskeleva Heikki Ahonen on viihtynyt töissä kisa-alueella. Hänen urakkansa kisa-alueella kestää kaksi viikkoa.
– Aluksi kiinnitin ja pystytin mainosaitoja. Nyt teen hommia Ylelle, eli rakennan kamera-alustoja ja kuljetan tarvikkeita. Ihan mukavaa on työskennellä. Taidot kehittyvät koko ajan, Ahonen kuvailee.
Opiskelijat osallistuvat kuplamallia noudattavien ruokailujen järjestämiseen
Salpauksen ravintolapalvelut järjestävät yhdessä ravintola- ja catering-alan sekä matkailualan opiskelijoiden kanssa kilpailijoiden, toimitsijoiden ja vapaaehtoisten ruokailun Salpauksen ravintoloissa Ellenissä ja Kulinaarissa. Ravintolat sijaitsevat Salpauksen keskustakampuksella lähellä Lahden urheilukeskusta. Tilavissa ravintoloissa toimitaan kisoissa noudatettavan kuplamallin mukaan. Lisäksi urheilijoille ja toimitsijoille toimitetaan aterioita kisa-alueella sijaitsevaan ravintolaan.
Kokiksi opiskelevat Iida Mattila ja Tiina Kukkonen ovat valmistelleet ruokia urheilijoiden noutopöytään.
– Olemme esivalmistelleet jo etukäteen urheilijoiden lounaita.
Kivaa on ollut, kun olemme saaneet tehdä ruokia asiakkaille samalla lailla kuin työelämässäkin. Olemme tulevana viikonloppunakin töissä, kertovat Mattila ja Kukkonen.
Ensimmäisen vuoden ravintola- ja catering-alan opiskelija Jenni Taajaranta on osallistunut kilpailijoiden ruokailujen järjestämiseen kisa-alueella.
– Olen huolehtinut noutopöydästä ja opastanut ruokailijoita. Tämä on ollut tosi mukavaa ja erilaista kuin koululla. Olen päässyt juttelemaan ihmisten kanssa ja asiakaspalvelua on myös englanniksi. Tästä saa hyvää kokemusta, Taajaranta kertoo.
Ruokailuissa otetaan huomioon ympäristöasiat
Salpauksen ravintolapalveluissa ja ravintola- ja catering-alan opetuksessa ympäristönäkökulma on tärkeä osa-alue.
– Olemme huomioineet kisojen ruokailuissa ympäristönäkökulman niin kuin yleensäkin toiminnassamme. Käytämme muun muassa kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita, luomutuotteita ja biohajoavia kertakäyttöastioita, kertoo opetusalapäällikkö Marko Viljamaa.
Salpausselän kisat ovat osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden avajaisviikkoa. Salpaus on mukana myös Lahdessa helmikuussa toteutettavien Continental Cupin ja Nuorten MM-kilpailujen järjestelyissä.
Lue lisää
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: opiskelijat, Maiju Nisukangas ja Marko Viljamaa
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: