Antti Katainen ja Marko Mattila aloittivat kone- ja tuotantotekniikan opiskelun elokuussa ja olivat jo lokakuussa tekemässä käytännön työtehtäviä lahtelaisessa puuteknologia-alan yrityksessä Rautessa.
Molemmat opiskelijat pitivät hyvänä asiana sitä, että pääsivät jo opintojen alussa oikeisiin työtehtäviin.
- Se oli mielenkiintoinen kokemus. Sain tehdä monipuolisia, ihan oikeita työtehtäviä ja viihdyin kyllä, Mattila kertoo.
- Työskentelyjakso oli hyvin järjestetty ja tuli sellainen olo, että työtehtävissä huomioitiin myös aiempi kokemukseni alalta, Katainen jatkaa.
Antti ja Marko suorittivat opintoja vanerilinjan kokoonpanossa
Miehet työskentelivät Rautella vanerilinjan kokoonpanossa ja suorittivat siellä kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon kuuluvat asennus- ja automaatiotyön opinnot.
Mattila työskenteli pääasiassa työparina työnohjaajansa kanssa, Katainen taas osana neljän-viiden hengen työporukkaa.
- Työhöni kuului muun muassa osien laittamista paikalleen, osien muokkaamista, pienten kappaleiden tekemistä ja paineilmalaitteiden asennusta. Ihan alan työntekoa täydet neljä viikkoa, Mattila kuvailee.
- Asensin laakereita ja hammasrattaita, tein kierteitä ja kokoonpanotyötä eri puolilla vanerilinjaa, Katainen kertoo.
Harjoittelu Rautella oli myönteinen kokemus
Molemmat viihtyivät harjoittelussa Rautella.
- Kaikki oli ammattimaisesti hoidettua. Saimme heti työturvallisuusperehdytyksen ja alusta asti oli selvää, millaisia tehtäviä tulemme tekemään. Harjoittelun aikana esimiehet kyselivät, miten olemme viihtyneet ja onko harjoittelu vastannut odotuksiamme, Mattila kertoo.
- Varsinkin nuorempien kannalta tämä on todella hyvä juttu, että pääsee jo opintojen alussa näkemään, mitä työelämä on, hän jatkaa.
Suunnitelmissa koneasentajan ja koneistajan ammatit ja hyvät työpaikat
Katainen on suunnitellut suuntautuvansa opinnoissaan koneasentajaksi ja Mattila koneistajaksi.
- Tämä voisi olla sellainen paikka, missä voisin työskennellä valmistuttuani. Iso yritys, kauan alalla toiminut, kaikki oli ammattimaista ja harjoittelu oli hyvä kokemus, Mattila summaa.
- En keksi mitään syytä, miksen haluaisi Rautelle töihin, Katainen toteaa.
Raute ja Salpaus etsivät yhdessä ratkaisua teknologia-alan työvoimapulaan
Rauten ja Salpauksen uudessa yhteistyömallissa kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat siirtyvät tekemään osan opinnoistaan käytännön työtehtävissä jo varhaisessa vaiheessa opintoja. Yhteistyön tavoitteena on helpottaa tulevaisuudessa potentiaalisten työntekijöiden löytämistä.
– Etsimme uusin keinoin osaavia työntekijöitä. Haluamme varmistaa ammattitaidon säilymisen ja toiminnan jatkuvuuden, sillä teknologiateollisuuden osaajien määrä on ollut laskussa niin Suomessa kuin globaalistikin, Rauten tuotantopäällikkö Joona Vähä-Antila sanoo.
Katso myös
KYSY LISÄÄ
Teksti: Kaisa Törmänen |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: