Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän yhtymäkokous pidettiin maanantaina 16.11.2020. Vallitsevan koronatilanteen takia kokous järjestettiin etänä Microsoft Teams -alustalla.
Hallituksen puheenjohtaja Merja Vahter toivotti osallistujat tervetulleiksi ja avasi kokouksen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Sillanmäki.
Yhtymäkokous käynnistyi Salpauksen päivitetyn strategian 2021- 2025 esittelyllä, kun toimitusjohtaja Martti Tokola ja rehtori Päivi Saarelainen esittelivät sen pääkohdat kokouksen osallistujille. Strategian tavoitteet saavutetaan kahden näkökulman kautta. Perustehtävää toteuttavien ydinprosessien toimivuuden ja laadun varmistamisella sekä näitä parantavien strategisten kehittämishankkeiden avulla. Strategiassa nousee tärkeäksi kokonaisuudeksi kolme uutta ohjelmaa, jotka konkretisoivat toimenpiteet vision saavuttamiseksi. Ohjelmat ovat nimeltään: Rohkeita uuden rakentajia, Jatkuvaa oppimista ja Onnistuneita asiakaskokemuksia. Salpauksen visio pysyy ennallaan: Salpaus – enemmän kuin koulu – opiskelijoiden ja työelämän kohtaamispaikka.
Salpauksen nykytila ja tulevaisuus
Koulutuskeskuksen perustehtävään kuuluu alueen hyvinvoinnista ja kehittymisestä huolehtiminen. Perusasteen päättävät, vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevat sekä alanvaihtajat, työttömät ja uutta osaamista hankkivat ovat kaikki Salpauksen perustehtävän piirissä. Salpauksen opiskelijoista alle 19-vuotiaita on ainoastaan 31 % ja yli 30-vuotiaita jopa 45 %. Salpaus on ammatillisen koulutuksen vertailussa Suomen kuudenneksi suurin koulutuksenjärjestäjä. Tällä hetkellä opiskelijavuosissa on hyvä toteuma. Opiskelijavuosien tämän vuoden ennuste on 6194, kun edellisvuoden toteutunut oli 85 opiskelijavuotta pienempi. Opetus- ja ohjaushenkilöstön rakenne on kehittynyt oikeaan suuntaan. Vuoden 2020 alussa nimitettiin 165 uutta lehtoria. Opetus- ja ohjaushenkilöstöä on kaikkiaan 449 ja muuta henkilöstöä 203.
Opiskelijapalautejärjestelmät sekä valtakunnalliset opiskelijapalautteet ovat kehittyneet osaksi normaalia toimintaa. Työelämäpalautteen kerääminen alkaa 1.7.2021. Työelämäpalautekyselyissä arvioidaan nimenomaan Salpauksen toimintaa ja prosesseja.
Salpaus valmistautuu osaltaan oppivelvollisuuden laajentamiseen. Suomen hallitus on esittänyt oppivelvollisuusiän korottamista 18 ikävuoteen, ohjauksen vahvistamista, toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta sekä toisen asteen valmentavien koulutusten ja nivelvaiheen ohjauksen kehittämistä. Oppivelvollisuus päättyy, kun henkilö täyttää 18 vuotta tai tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon. Oppivelvollisuuslaki on tulossa voimaan 1.8.2021. Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus koskee ensimmäisen kerran syksyllä 2021 aloittavia oppivelvollisia opiskelijoita ja maksuttomuus jatkuisi sen vuoden loppuun, kun opiskelija täyttää 20 vuotta.
Rahoituksen määräaikaiset erillishaut tuovat lisäresursseja opetukseen ja ohjaukseen
Salpauksen talous on tasapainossa, kuluvana vuonna jopa ylijäämäinen, mutta määräaikaisten tuottojen jatkuminen on epävarmaa. Rahoituksen ennakoitavuus on vaikeutunut uuden rahoituslain vaikutuksesta. Harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset mahdollistavat lisäpanostukset opetukseen ja ohjaukseen. Myös toimitilojen vähentäminen on ollut olennainen osa talouden tasapainoa. Jatkuvuuden ja vertailtavuuden kannalta haasteellista on, että harkinnanvaraiset valtionosuusrahoituksen korotukset tulee kirjata myöntövuodelle, vaikka käyttö jatkuu ja kohdistuu pääosin seuraavalle vuodelle. Tilinpäätös tuleekin tänä vuonna näyttämään tältä osin perusteettoman hyvää tulosta.
Salpaus sai kesäkuussa OKM:n vuoden 2020 ensimmäisestä lisäsuoritepäätöksellä haussa olleesta 80 milj. eurosta 2,6 milj. euroa opetuksen ja ohjauksen lisäresursointiin. Vuoden 2020 talousarviossa ja jo tehdyissä henkilöstöpäätöksissä oli puolet tästä summasta kiinnitetty. Salpaus sai edelleen OKM erityisavustusta jatkuvan oppimisen haussa olleesta 20 milj. eurosta 300 000 euroa Kuntakokeiluun. Lahden kaupungin työllisyyden kriisipaketin toiminnan kokonaisbudjetti on 365 000 euroa, josta Salpauksen osuus on 109 500 euroa. OKM lisärahoitushaku (lisäsuoritepäätös II, 30 milj. euroa) Salpaus sai syyskuun lopussa 2,3 miljoonaa euroa. Lisärahoitus kohdentuu koronasta tulleiden opiskelun toteuttamiseen liittyviin haasteisiin sekä lähihoitajakoulutukseen. Osa saaduista resursseista on jo kiinnitetty aiemmissa suunnitelmissa ja tehty niihin liittyneet rekrytoinnit, mutta nyt on edelleen mahdollisuus lisätä opetusta kevään puutteiden paikkaamiseen. Näiden suunnitteluun ovat opetusalajohtajat saaneet ohjeet ja tekevät valmistelutyötä yhdessä alojen henkilöstön kanssa.
Korona-pandemia ja poikkeusoloissa opiskelu
Oppimisen mahdollistaminen poikkeusoloissa on ollut vaativaa, mutta se on onnistuttu toteuttamaan hyvin annetuissa reunaehdoissa. Tavoite edelleen on, että oppilaitoksissa voidaan järjestää lähiopetusta mahdollisimman pitkään. Salpauksessa opetusta ja opintojen ohjausta jatketaan sekä lähi- että monimuoto-toteutuksina, pääpaino lähiopetuksessa, porrastuksina, työpaikalla tapahtuvana oppimisena jne. mahdollisimman normaalisti. Näyttöjen järjestelyissä ja osaamisen varmistamisessa tulee huomioida erityisesti keväällä vähemmälle jääneet käytännön kädentaidot ja niiden oppimisen mahdollistaminen. Osavuosikatsauksissa on raportoitu tarkemmin koronavuoden vaikutukset toimintaan ja talouteen.
Kokouksen lopussa keskusteltiin siitä, että Salpaus tulee mielellään kertomaan ajankohtaista tilannetietoa kuntiin. Toimitusjohtaja Tokola kertoi, että kunnille ja valtuustoille on myös lähetetty marraskuun alussa tarjous tulla kertomaan toiminnasta.
Päätökset
Yhtymäkokous hyväksyi talousarviomuutoksen vuodelle 2020 sekä talous- ja toimintasuunnitelman vuosille 2021 - 2023 ja talousarvion vuodelle 2021.
KYSY LISÄÄ
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: