Yhteishaussa valitut ja osa jatkuvassa haussa valituista opiskelijoista aloittivat opintonsa Salpauksessa orientaatioviikolla juhannuksen jälkeen. Viikko järjestettiin etänä koronavirustilanteen vuoksi.
Orientaatioviikon ajaksi lähihoitajaopiskelijat oli jaettu sattuman varaisesti neljään ryhmään, joita kutakin ohjasi kaksi opettajaa.
– Meillä oli ohjelmassa alan esittelyä ja tutustumista toisiinsa. Opettajien lisäksi opiskelijoille esiteltiin eri tavoin Salpauksen tukipalveluita, jotta kynnys tulla kouluun elokuussa olisi matalampi, sosiaali- ja terveysalan lehtori Petra Salmensuu sanoo.
Teams-kokouksen lisäksi opiskelijat pääsivät tutustumaan videoiden avulla muun muassa tutkinnon osiin ja eri työntekijöiden työnkuviin. Videoita olivat tehneet muun muassa opettajat, taitovalmentajat, opinto-ohjaaja sekä ammatilliset erityisopettajat. Myös esimerkiksi Seppo- ja Kahoot-sovelluksia ovat olleet käytössä. Uusille lähihoitajaopiskelijoille tarkoitettu materiaali on koottu Salpauksen Elsa Moodleen, jossa myös orientaatioviikolta poissa olevat pääsevät tutustumaan siihen.
– Osa osallistujista oli Päijät-Hämeen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita. Jotkut opiskelijoista osallistuivat vain osaan päivistä esimerkiksi kesätöiden takia, kertoo Salmensuu. Opiskelijoiden osallistumisaktiivisuus yllätti ainakin hänet.
Teamsin rinnalla Salmensuu käytti ryhmänsä kanssa Whatsappia. He keskustelivat ryhmän kanssa niin Teams-puheluissa kuin myös chatin kautta.
– Kaikki opiskelijat ja opettajat olivat orientaatioviikolla vähän eri ympäristöissä. Osa oli esimerkiksi mökillä, osa oli kotona. Se on herättänyt keskustelua siitä, missä kaikkialla oppimista voi tapahtua, hän toteaa.
Viikon aikana tulevat lähihoitajaopiskelijat pääsivät myös ryhmäytymään ja rentoutumaan esimerkiksi hymyharjoituksen parissa. Samalla he pohtivat rentoutumisen merkitystä opiskelujen ohella. Koneella istumisen lisäksi ohjelmassa oli myös toiminnallista tekemistä, kun opiskelijat pääsivät luovan toiminnan pariin.
Lähihoitajaopiskelijat tutustuivat tuleviin opintoihin
– Orientaatioviikolla oli mielenkiintoista. Sain tietää enemmän alasta ja hyvä oli osallistua tähän. Varmasti tämän jälkeen on helpompi tulla koululle elokuussa, kun tietää opettajia, ketä muita on tulossa opiskelemaan ja mistä voi kysellä ja saada apua, sosiaali- ja terveysalan opinnot orientaatioviikolla aloittanut Pinja sanoo.
Lähihoitajaopiskelijoista useampi kertoo, että orientaatioviikolla sai varmuutta tulevaan, kun tietää suunnilleen, mitä tulee tekemään. He kertoivat, ettei syksyllä jännitä niin paljon tulla uuteen kouluun.
– Verkkototeutuksessa on ollut se hyvä puoli, että voi osallistua kotoa tai missä onkaan. Oli kivaa ja tässä ei tarvitse miettiä, minne mennä tänään, Lottamaaria tuo esiin.
– Orientaatioviikolla sain varmuutta siihen, että sosiaali- ja terveysala kuulostaa omalta jutulta, Mira kertoo.
Lähihoitajaopiskelijat saivat myös tietää, mitkä kirjat heidän tulee ostaa opintoja varten. Moni heistä aikoo tutustua jo etukäteen niihin.
– Keskiviikkona oli tosi kivaa, kun meille kerrottiin kaksoistutkinnosta. Koko viikko oli kiva ja nyt tietää, mihin on tulossa ja millainen ala on, Sohvi kertoo.
Orientaatioviikosta ja etäopiskelusta hyviä kokemuksia
Orientaatioviikko järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuoden kesäkuussa. Tänä vuonna orientaatioviikolle osallistui lähes 1000 opiskelijaa. Orientaatioviikolla uudet opiskelijat tutustuvat Salpaukseen, tulevaan ammattiin ja uusiin opiskelukavereihin.
– Viime kesänä saimme orientaatioviikosta hyviä kokemuksia. Siksi päätimme jatkaa orientaatioviikon järjestämistä tänäkin vuonna. Etäopetus- ja ohjaus on sujunut kevään aikana yllättävän hyvin, joten lähdimme rohkeasti kokeilemaan myös orientaatioviikkoa etänä, opiskelijapalvelujohtaja Riitta Murtorinne toteaa.
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Kaisa Törmänen
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: