Koulutuskeskus Salpauksessa ja Lahden ammattikorkeakoulussa toimiva oppilaitospappi Sonja Turunen on SAKU ry:n valitsema Hyvinvoinnin rakentaja. Kuudetta vuotta Salpauksen ja LAMKin oppilaitospappina toimiva Turunen tukee työssään monin eri tavoin opiskelijoiden ja henkilöstön arkea ja hyvinvointia.
– Iso osa työstäni on kahdenkeskiset keskustelut, joissa saa puhua, mistä tykkää. Usein puhutaan omia arkisia asioita. Minua saa nykäistä hihasta kampuksilla tai olla sähköisesti yhteydessä ja sopia tapaamisen, hän sanoo.
Oppilaitospappi on mukana erilaisissa tapahtumissa, tutorkoulutuksissa ja kisapappina Taitaja-tapahtumassa. Hän osallistuu myös kriisityöhön.
– Oppilaitospapin työ on ihan erilaista työtä kuin mitä pappi yleensä tekee. Oppilaitoksessa pappi ei saarnaa, vaan tehtävänä on kuunnella, hän sanoo.
Hän kertoo, että kuka tahansa Salpauksen opiskelijoista tai henkilöstöstä saa ottaa yhteyttä. Yhteydenottajan ei tarvitse kuulua kirkkoon tai voi kuulua mihin tahansa uskontokuntaan. Oppilaitospappi pyörii kaikilla Salpauksen kampuksilla ja on käytettävissä myös esimerkiksi ristiäisten tai häiden papiksi.
Turunen toimii yhdessä muiden hyvinvointitoimijoiden, kuten opiskelijatoiminnan koordinaattorin, palveluohjaajan, kuraattorien, psykologien ja terveydenhoitajien kanssa. He yhdessä tukevat sitä, että opiskelijoilla olisi mahdollisimman hyvä opiskella ja elää arkea.
– Kun en ole Salpauksen työntekijä ja en ole mukana opetuksessa ja ohjauksessa, niin minun kanssa keskustelu on erilaista kuin esimerkiksi opon tai opettajan kanssa. En lähde myöskään kertomaan asioita eteenpäin. Yhdessä voimme miettiä, miten tilanteessa voisi edetä, hän kertoo.
Turusesta Salpauksessa työskentely on älyttömän kivaa. Salpauksessa hänestä on tosi mukavia opiskelijoita ja henkilöstöä. Hän tykkää siitä, että kampukset ja alat ovat erilaisia. Hän sanoo tuntevansa kuuluvansa joukkoon.
– Me yhdessä rakennamme hyvinvointia koko porukalla. Jokaista meistä tarvitaan, jotta meidän on hyvä olla Salpauksessa, oppilaitospappi sanoo.
Sonjan vinkit oman hyvinvoinnin rakentamiseen
1. Puhu jollekin
”On se sitten kaverit, vanhemmat tai joku hyvinvointitoimijoista, niin älä pidä sisälläsi asioita, jotka mietityttävät. Jos kertoo jollekin muullekin, niin voi huomata, että toinenkin ajattelee samalla tavalla, eikä ole ainut, jolla on samanlaisia haasteita.”
2. Rentoudu
”Tee asioita, mistä itse tykkäät ja joka on vastapainoa arjelle. Hemmottele itseäsi jollain, mikä itsestä tuntuu kivalta. Se voi olla vaikka Netflixin katsomista, ulkona liikkumista, maalaamista tai soittamista.”
3. Ole armollinen itsellesi
” Vaatimuksia tuntuu olevan koko ajan itseä kohtaan: monet pohtivat esimerkiksi ulkonäköön liittyviä asioita tai kelpaako tällaisena, kun etsii parisuhdetta. Samalla pitäisi miettiä tulevaisuuttaan omalla alalla tai miten pitää käyttäytyä, jotta olisi kavereita. Välillä on pirteämpiä päiviä ja välillä väsyneempiä päiviä, mutta ne kuuluvat asiaan. Haluan sanoa, että sinä riität sellaisena kuin olet.”
Tutustu myös näihin
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Satu Salo-Jouppila
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: