Pohjoismaiset ruokapalkinnot (EMBLA Nordic Food Awards) jaetaan toista kertaa Reykjavikissa 1.6.2019. Koulutuskeskus Salpaus on ehdokkaana Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja –sarjassa (Nordic food for many).
EMBLA-ruokakilpailun tavoitteena on lisätä Pohjoismaisen ruuan näkyvyyttä ja nostaa esiin ruuan innovatiivisia tekijöitä pellolta pöytään niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Päämääränä on vahvistaa kuluttajien tietoa pohjoismaisesta ruuasta.
Salpaus kehittää kasvivalkuaisen käyttöä vastaamaan ilmastonmuutokseen ja proteiiniomavaraisuuteen
Koulutuskeskus Salpaus on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä. Salpauksessa valmistetaan 2500 ateriaa päivässä. Lounas on maksutonta kouluruokaa opiskelijoille ja aamuisin on tarjolla luomuhiutaleista tehtyä puuroa. Ruokahävikin seuranta on osa arkea ja Salpauksessa suositaan lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Salpaus on toiminut edelläkävijänä kotimaisen kasviproteiinin käytössä ja kasvisruuan tarjoamisessa ammattikeittiöissä. Tutkimusten mukaan kotimaisen kasvivalkuaisen käytön lisääminen vastaa nykypäivän haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, proteiiniomavaraisuus ja ravitsemus.
Salpaus on rohkeasti ottanut käyttöön härkäpapua ja hernettä suoraan lähituottajalta. Yhteistyötä on tehty laajasti koko ruokaketjussa. Tietoa ja taitoa on levitetty laajasti ammattikeittiöille, opiskelijoille, henkilöstölle ja suurelle yleisölle. Salpauksen kyläjuhlissa ja Jukolan viesti 2018 -tapahtumassa on tuotu kotimainen kasviproteiini näyttävästi esille. Opiskelijat ovat työskennelleet muun muassa Nordic Business Forumissa, minne Salpauksesta on valmistettu tarjottavaksi esimerkiksi härkäpapupikkuleipiä ja siemennäkkileipää sekä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.
Suomesta ehdolla on seitsemän ruokaosaajaa, jotka valitsi kansallinen kilpailuraati. Kaikkiaan pohjoismaista on ehdolla palkinnon saajiksi 48 ruoka-alan osaajaa. Kilpailussa on seitsemän sarjaa.
Suomen EMBLA-finalistit kilpailusarjoittain:
- Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja (Nordic food for many): Koulutuskeskus Salpaus
- Pohjoismainen raaka-ainetuottaja (Nordic food producer): Hauhalan Hanhifarmi
- Pohjoismainen ruokayrittäjä (Nordic food entrepreneur): Silmusalaatti Snafu Oy
- Pohjoismainen ruoka-artesaani (Nordic food artisan): Ainoa Winery
- Pohjoismainen ruokaviestijä (Nordic food communicator): Satokausikalenteri
- Pohjoismainen ruokamatkailukohde (Nordic food destination): Slow Food Festival Fiskars
- Pohjoismainen ruokakasvattaja (Nordic food for children and youth): Hävikki-battle, Motiva Oy
Joka toinen vuosi toteutettavan EMBLA-kilpailun ensimmäiset palkinnot jaettiin Kööpenhaminassa 2017. Nyt toista kertaa toteutuva kilpailun palkinnot jaetaan 1.6.2019 Harpan konserttitalossa Reykjavikissa pohjoismaisen keittiömestarijärjestön NKF:n kongressin yhteydessä. Pohjoismainen tuomaristo valitsee voittajat kisan seitsemässä kilpailusarjassa.
EMBLA-ruokakilpailun järjestämisestä vastaa Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen keskusliitto NBC (Nordens Bondeorganisationers Centralråd). Pohjoismainen ministerineuvosto tukee kilpailua osana Uusi Pohjoismainen Ruoka -ohjelmaa (Ny nordisk mat). Kilpailussa ovat mukana Islanti, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Färsaaret. Suomen edustajat ja kilpailun järjestäjät ovat MTK ja SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund).
Tutustu myös
Kysy lisää
Marko Viljamaa, ravintolapalvelujohtaja
p. 044 708 1515
marko.viljamaa@salpaus.fi
Anita Kauhala-Antonopoulou, kokki
anita.kauhala-antonopoulou@salpaus.fi
Kuva: Janne Kaukonen
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: