Salpaus – ole hyvä, on Salpauksen palvelulupaus. Opiskelijalle palvelulupaus viestii mahdollisuudesta hyvään tulevaisuuteen omia tietoja ja taitoja täydentämällä sekä tekemällä oikeita valintoja. Henkilöstölle se merkitsee ammattimaisuutta ja reiluutta työyhteisön jäsenenä. Sidosryhmille palvelulupaus merkitsee hyvää kumppanuutta matkalla yhteiseen tavoitteeseen. Palvelulupaus luo pohjan toimia yhdessä opiskelijoiden ja työelämän parhaaksi.
Näkemys nykytilasta ja muutostarpeista on hyvä olla yhteinen ja mahdollisimman realistinen. Tiedonsaanti ja innovatiivinen ajattelu ovat avainasemassa kaikessa muutoksessa. Muutokset työssä ja ympäristössä ovatkin olleet suuria. Ammatillisen koulutuksen lakiuudistus astui voimaan vuoden 2018 alusta. Opiskelijoille se tarkoitti lisää joustavuutta ja yksilöllisiä oppimispolkuja, lisää opiskelumahdollisuuksia myös kesällä. Henkilöstö on kehittänyt uusia toimintatapoja toteuttaakseen uudistusta mahdollisimman hyvin. Salpauksessa otettiin käyttöön myös uusi opintohallintojärjestelmä viime syksynä ja vuosityöaikaan siirtyminen toi opetustyön tekemiseen jälleen uusia mahdollisuuksia.
Kehitystyön kannalta kuunteleminen ja palautteet ovat tärkeitä. Salpauksessa kerätään palautetta monin tavoin. Valtakunnallisen Amis-opiskelijapalautekyselyn kautta kysytään opiskelijoiden palautetta opintojen aloitus- ja päätösvaiheessa. Palautteen tuloksia hyödynnetään sekä valtakunnallisesti että oppilaitoskohtaisesti toiminnan kehittämisessä.
Noin puolitoista vuotta sitten Salpauksessa otettiin käyttöön matalan kynnyksen Hei hei, mitä kuuluu? -opiskelijapalautekanava. Tavoitteena on tarjota opiskelijoille helppo tapa ilmoittaa kiusaamisesta tai muusta epäkohdasta. Samasta paikasta voi myös ilmoittautua mukaan monenlaiseen toimintaan, esimerkiksi tutortoimintaan tai opiskelijakuntatoimintaan. Kaikki palaute käsitellään aina luottamuksellisesti ja yhteystiedot jättäneille vastataan henkilökohtaisesti, halutessaan palautteen voi antaa myös nimettömänä.
Molemmista palautekanavista löydät lisää tietoa Salpauksen verkkosivuilta, Opiskelija-osiosta.
Opiskelijoiden kyselytunnit -tilaisuuksissa saatiin tärkeää palautetta kehitystyöhön
Helmi-maaliskuussa järjestetyt ensimmäiset opiskelijoiden kyselytunnit olivat tilaisuuksia, joissa opiskelijat pääsivät keskustelemaan suoraan mm. rehtorin, vararehtorin, opetusalajohtajien ja opiskelijapalvelujohtajan kanssa. Tilaisuuksia lähdettiin suunnittelemaan, lähtökohdasta miten saada opiskelijoiden ääni vielä paremmin kuuluviin.
Johdon ja opiskelijoiden keskustelut ja kohtaamiset koettiin valtavan tärkeäksi ja niiden avulla ymmärrys opiskelijoiden arjesta avautui käytännönläheisesti. Samalla saatiin tärkeää tietoa siitä, miten lakimuutoksen tuomat muutokset näyttäytyvät arjessa.
Monta asiaa oli hyvin, esimerkiksi opetushenkilöstö koettiin usein ammattitaitoiseksi ja osaavaksi. Toiveena lähes kaikilla oli opiskelijoiden toiveiden kuuleminen ja keskusteleminen arjen keskellä. Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) oli osalla opiskelijoista vielä tekemättä tai vailla ajantasaisia tietoja. Suunnitelman laadinnasta keskusteltiin jokaisella kampuksella.
Myös muita yhteisiä teemoja nähtiin, esimerkiksi tiedon toivottiin tavoittavan opiskelijat paremmin. Lisäksi opiskelijoita askarruttivat monet henkilökohtaiset ja hyvinkin erilaiset asiat. Yhteisen keskustelun jälkeen opiskelijoiden nostamiin asioihin paneuduttiin vielä pienryhmissä. Osa kysymyksistä oli sellaisia, joihin vastaukset saatiin heti paikan päällä, osa selvitettiin ja niihin palattiin henkilökohtaisesti.
Opetushenkilöstölle suuri kiitos opiskelijoiden kannustamisesta osallistumaan keskustelutilaisuuksiin. Opiskelijat osoittautuivat aktiivisiksi ja idearikkaiksi. Osallistujia oli yhteensä 300 kaikissa kampuskohtaisissa tilaisuuksissa. Kyselytunnit saavat jatkoa syksyllä, kun loka-marraskuun aikana järjestetään uudet kohtaamisen tilaisuudet opiskelijoiden ja johdon kanssa. Kyselytunnit järjestetään jatkossa säännöllisesti pari kertaa vuodessa.
Kehitetään ja kehitytään yhdessä!
Teksti: Jonna Uski |
Kuvat: Jonna Uski
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: