SPK-Huolto Oy on savunpoistoon erikoistunut huolto- ja asennusliike. He tarvitsevat työntekijöitä, joilla on sähkö- ja automaatiotekniikan osaamista, mutta myös tuntevat rakennustekniikkaa, ymmärtävät viranomaismääräyksiä ja heillä on kaupallista osaamista.
Yritys on toiminut kahdeksan vuotta. Reijo Kantoluoto oli KeraVentilla töissä ja lähti lomauttamisen aikana perustamaan huoltoliikettä. Yrittäjyyden aikana Kantoluoto on kehittänyt omaa osaamistaan opiskelemalla merkonomiksi.
Jaakko Eskola on ollut 16-vuotiaasta mukana yrityksessä. Hän opiskeli sähkö- ja automaatioasentajaksi Heinolan kampuksella. Hän kävi SPK-Huollossa työssäoppimassa, teki kesätöitä ja muutenkin töitä. Vuonna 2015 hän osti osuuden yrityksestä. Tätä nykyä Kantoluoto ja Eskola ovat yrityksen omistajia. SPK-Huolto Oy toimii nykyisin orimattilalaisen KeraVentin valtuuttamana huolto- ja asennusliikkeenä.
Oppisopimuksella tekemällä oppimista

Kuva: Jesse Nieminen
Yrityksessä jokainen työntekijä paneutuu syvemmin johonkin tiettyyn savunpoiston osa-alueeseen. Nyt SPK-Huolto Oy:ssä neljä henkilöä opiskelee oppisopimuksella sähkö- ja automaatioalan uutta perustutkintoa, tavoitteena valmistua automaatioasentajaksi. Yksi heistä on uusi työntekijä ja kolme muuta jo pidempään ollut talossa. Yrityksen omistajilla on ollut jo jonkin aikaa ajatus, että oppisopimuksella voisi kouluttaa työntekijöitä laajentamaan tai päivittämään osaamistaan. Koulutuksella vastataan yrityksen muuttuviin tarpeisiin nopeasti ja tehokkaasti.
– Yrityksen arjessa on vaikeaa opettaa sähkötekniikan perusteita, joten oppisopimuksessa on hyvä, että koululla voi oppia perustiedot kaikista alan asioita kattavasti, Kantoluoto kertoo.
Opintojen alussa opiskelija ja opettaja Risto Asp kävivät henkilökohtaistamiskeskustelun, jossa selvitettiin opiskelijan aiempi osaaminen ja suunnitellaan opiskelijan ohjaus, opetus ja mahdolliset tukitoimet. Suunnitelmaa päivitetään opintojen edetessä.
SPK-Huollon oppisopimuksella opiskelevat työntekijät käyvät koululla 2-4 päivänä kuukaudessa. Muun ajan he oppivat yrityksessä työtä tekemällä. Yrityksen tiloissa on testipöytä, joten oppisopimusopiskelijat voivat kehittää taitojaan myös sen avulla.
– Testipöydän avulla voi havainnollistaa, miten sähkö ja automaatio toimivat. Lisäksi meillä on erilaisia savunpoistolaitteita seinällä, joten niiden avulla kaikki työntekijämme voivat oppia erilaisten laitteiden toimintaa, Eskola kuvailee.
– Yksi oppisopimuksella opiskelevista työntekijöistämme oppii ja etenee todella nopeasti. Hän on jo tehnyt vaikka mitä ja hänellä on iso mielenkiinto opiskeltavia asioita kohtaan, yrityksen omistajat kertovat.
SPK-Huollossa on käytössä järjestelmä, johon merkitään ylös, missä, milloin ja millaisia töitä on tehty. Sama järjestelmä toimii myös oppisopimuksen arvioinnissa apuna, kun nähdään, millaisia töitä opiskelija on tehnyt.
Hyvällä asenteella pääsee pitkälle
– Palkkaamme, kun sopiva henkilö löytyy. Tärkeintä on saada hyviä tyyppejä töihin. Olemmekin löytäneet hyvällä asenteella olevia työntekijöitä, Kantoluoto sanoo.
– Jos asenne on hyvä ja työntekijä haluaa tehdä työnsä hyvin, niin kaiken muun voi opettaa, Eskola toteaa.
– Kaikki lähtee siitä, että toimintaedellytykset ovat kunnossa, kuten työkalut, järjestelmät, tuki ja osaaminen. Osaava ja motivoitunut henkilöstö on yrityksemme tärkein voimavara, Kantoluoto kuvailee.
KYSY LISÄÄ
Rita Onkalo, asiakasvastaava, tekniikan alat
p. 050 526 5889
rita.onkalo@salpaus.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Satu Salo-Jouppila (pääkuva) ja Jesse Nieminen (toinen kuva)
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: