Salpauksen opiskelijoiden ja henkilöstön yhteiset Kyläjuhlat tehdään yhdessä. Opiskelijoita osallistuu tapahtuman järjestelyihin eri tavoin. Esimerkiksi kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat hoitavat tapahtuman juontamisen, turvallisuusalan opiskelijat toimivat järjestyksenvalvojina sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat huolehtivat alueen siivouksesta.
Ympäri Fellmaninpuistoa on eri alojen opiskelijoiden järjestämiä toimintapisteitä, joissa osallistujat pääsevät tekemään mitä erilaisempia aktiviteetteja. Lisäksi puistossa esittäytyy kymmenkuntaa opiskelijoiden ja nuorten arkeen kytkeytyvää toimijaa, kuten Ohjaamo ja Vauhdittamo, SPR sekä Lahden Nuorisopalvelut.
Kyläjuhlien järjestämiseen on kuulunut oman luovuuden käyttämistä ja tuhansia sähköposteja
Tiia Sivula ja Ville Skinnari opiskelevat toista ja viimeistä vuotta matkailupalvelujen tuottajaksi. He ovat työskennelleet kevättalvesta saakka Kyläjuhlien parissa, toki ovat muutakin tehneet ohessa.
– Otimme molemmat valinnaisiksi opinnoiksi tapahtuman järjestämisen. Opettajamme Maaria Alén kysyi mukaan Kyläjuhlia tekemään ja lähdimme mukaan, Sivula kertoo.
Molempia on aina kiinnostanut tapahtumien järjestäminen. Sivula toteaakin tapahtuman olevan hieno mahdollisuus tehdä isoa tapahtumaa.
– Harvoin pääsee kylmiltään järjestämään noin 4000 ihmisen tapahtumaa. Tämä on ollut hieman stressaavaa, mutta antoisaa. Varmasti palkitsee, kun itse tapahtuma on käynnissä, Skinnari naurahtaa.
Kyläjuhlista he kertovat oppineensa paljon tapahtumien järjestämisestä, mikä onkin ollut heidän tarkoituksensa mukaan lähtiessä. Sivula huolehtii puistossa tapahtuvasta ohjelmasta ja toimii kenttävastaavana. Skinnarin vastuulla stage managerina on lavaohjelma. He tulevat antamaan näytöt Kyläjuhlien tiimoilta.
– Kyläjuhlien järjestäminen on ollut mielenkiintoista. Tässä on yllättänyt, miten paljon erilaisia asioita kuuluu tapahtuman järjestelyihin. Olemme myös päässeet tekemään paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. Olemme esimerkiksi tehneet tapahtuman turvallisuussuunnitelmaa ja suunnitelleet tapahtuma-aluetta, Sivula kuvailee.
Kokkiopiskelijoista oli tosi kivaa suunnitella annosta tarjottavaksi Kyläjuhliin
Kyläjuhlissa on tarjolla erilaisia herkullisia ruokia. Toisen vuoden kokkiopiskelijat pääsivät suunnittelemaan yhden tarjottavan annoksen. Opiskelijat myös tekevät tätä annosta tarjottavaksi Kyläjuhliin.
– Atrian kouluttajat pitivät kokkiopiskelijoille koulutuksen, jossa käytiin läpi erilaisia lihoja. Tämän koulutuksen jälkeen opiskelijat pääsivät kehittelemään erilaisista lihoista tapas- ja street food -annoksia ja yksi näistä annoksista valittiin Kyläjuhliin toteutettavaksi, lehtori Pirjo Kailio-Koskinen kertoo.
Opiskelijat kehittivät annoksia viiden hengen ryhmissä ja heillä oli käytössään laaja raaka-ainevalikoima. Voittajaryhmään kuuluneiden Aino Vihavaisen ja Meri Hallikaisen mukaan annosten suunnittelu oli kiva kokemusta. Heistä hauskinta annoksen suunnittelussa oli se, että sai itse suunnitella omaan tahtiin annoksen ja tehdä siitä oman näköisen.
– Hankalaa oli aluksi suunnitella ainekset, mutta se oli tosi kivaa, kun pääsi tekemään, Hallikainen kertoo.
– Hatusta heitettiin ja kokeiltiin tehdä annoksia. Annokset onnistuivat melkein heti, mutta koristeluun meni aikaa, Vihavainen sanoo.
Lopuksi annokset esiteltiin Atrian edustajalle ja opettajille, jotka arvioivat annoksen makua, ulkonäköä ja sitä, miten annosta pystyisi tekemään isoja määriä suureen tapahtumaan tarjottavaksi. Kailio-Koskisen mukaan kaikki annokset olivat omalla tavallaan hyviä.
– Voittajaryhmällä oli siistein kokonaisuus ja annos oli myös visuaalisesti kaunis, opettaja Soile Venäläinen kuvailee.
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Heli Jurkkola (kuvat annoksista ja kokkiopiskelijoista), Satu Salo-Jouppila (pääkuva)
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: