AMAL – TOIVO -hankkeessa etsitään arabitaustaisia maahanmuuttajanaisia, jotka ovat syystä tai toisesta syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa. Toukokuun loppuun mennessä oli tavoitettu 25 naista. Mukana hankkeessa ovat Lahden ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus ja Lahden kaupunki.
Salpauksessa työskentelevä Mari Lampinen kertoo, että tammikuussa 2018 päättyneen OSSI – osaaminen esiin -hankkeen aikana havaittiin, että on naiskohderyhmä, joka tarvitsee tukea.
– Vuonna 2010 toimi hanke nimeltään MYANYUBAN/kotona ja sen kohderyhmänä oli thainaiset. Helmikuussa 2018 alkanut AMAL – TOIVO -hanke on kulkenut siten hieman sen jalanjäljissä ja molemmissa hankkeissa on ollut kohdekielinen työntekijä, Lampinen kuvailee.
– Hankkeessa on tehty paljon etsivää työtä. Kaupunki palkkasi arabiankielisen työntekijän, joka on tehnyt sitä. Naisia on tavoitettu myös sosiaalitoimen, neuvoloiden ja muiden vastaavien kautta, projektipäällikkö Evelina Liski sanoo.
Toiminnassa naiset ja lapset pääsevät tutustumaan uusiin ihmisiin
Kerran viikossa naiset tapaavat ja opiskelevat suomen kieltä Lahden monikulttuurisuuskeskus Multi-Cultissa. Mukana on kaksi suomen opettajaa. Opiskelijat ovat eri tasoisia suomen kielessä, joten heidät on voitu jakaa eri ryhmiin kielitaidon tason mukaan.
Viikon toinen tapaaminen on enemmän toiminnallinen. Ryhmä on käynyt yhdessä esimerkiksi kirjastossa, Alipi-palvelupisteessä, liikuntakokeiluissa, Yli-Marolan kotieläinpihalla ja Puksu-ajelulla. Toiminta on osa polkua: edistetään suomen kielen oppimista, vahvistetaan kotoutumista ja mietitään seuraavia askeleita.
– Tarkoituksena on innostaa liikkumaan kodin ulkopuolella ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnista. Toiminnassa osallistujat myös tutustuvat uusiin ihmisiin, Liski tuo esiin.
Sekä Lampinen että Liski ovat Suomi toisena kielenä -opettajia. Lampinen on päässyt tämän toiminnan aikana ensimmäistä kertaa opettamaan luku- ja kirjoitustaidottomia: kaikki eivät tunne edes numeroita. Tapaamisissa on mukana myös lapsia ja heille on järjestetty hoitoa tapaamisten ajaksi. Lasten mukana oleminen opetusprosessissa on ollut Liskille uutta. Välillä suomea opiskeltaessa lapset ovat opettajankin sylissä.
– Tapaamisissa lapset pääsevät toimimaan muiden lasten kanssa. Heistä on tullut sosiaalisempia ja aktiivisempia kevään aikana, Lampinen kertoo.
– Pari tuntia viikossa on vähän kielen oppimiseen, mutta silti naiset oppivat kieltä ja osaavat vastata kysymyksiin, Liski iloitsee.
Vapaaehtoisena saa uutta kokemusta
Toiminnassa on ollut mukana vapaaehtoisia ja opiskelijoita auttamassa lastenhoidossa. Lisäksi LAMKin sosionomiopiskelijat ovat olleet muussakin mukana. Vapaaehtoiset saavat monenlaista kokemusta niin lastenhoidosta kuin monikulttuurisessa ympäristössä toimimisessa.
AMAL – TOIVO -hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka ja mukaan voi edelleen tulla vapaaehtoiseksi. Naisten lähtökohtien vuoksi vapaaehtoistoimintaan voi tulla mukaan vain naiset. Opiskelijoille opintojen edistäminen toiminnassa on mahdollista, mikäli omasta tutkinnosta löytyy sopivia opintoja.
– Antoisinta tässä hankkeessa on ollut naisten innostus ja positiivinen muutos lapsissa, vaikkeivat lapset varsinaista kohderyhmää olekaan, Lampinen sanoo.
LISÄTIETOJA
Katja Kalkela, opettaja
p. 044 708 0688
katja.kalkela@salpaus.fi
Evelina Liski, projektipäällikkö
p. 044 708 5052
evelina.liski@lamk.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: