Salpauksen henkilöstö paneutui ammatillisen koulutuksen ajankohtaisiin aiheisiin, kun he kokoontuivat torstaina SalpausTori-tapahtumaan Lahden keskustakampuksella. Vuoden alussa voimaan astunut ammatillisen koulutuksen reformi on tuonut koulutuskeskuksen arkeen uusia asioita. Nyt näitä uusia asioita tehdään käytännössä ja niitä tekemällä syntyy uudistunut ammatillinen koulutus.
– Tapahtumassa jokaisella salpauslaisella on mahdollisuus osallistua, tulla kuulluksi ja uudistaa omaa tietämystään ajankohtaisista asioista, Koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen kertoo.
SalpausTorin alussa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelija Joona Lehtinen haastoi ja kannusti opettajia ja ohjaajia heittäytymään oppijan rooliin. Tapahtumassa esillä olivat monet aiheet, kuten opintojen henkilökohtaistaminen, yhteiset tutkinnon osat ja hakeutuminen. Myös työelämän oppimisympäristöt ja tietosuoja olivat iltapäivän aiheina. Saarelaisen mukaan mahdollisuus rakentaa yhteistä ymmärrystä muuttuvista asioista on tärkeää.
– Uskon, että Salpauksen henkilöstön osaamisen kehittyminen ja tiedon lisääntyminen auttaa meitä kaikkia tukemaan paremmin opiskelijoiden yksilöllisiä polkuja sekä vastaamaan aiempaa paremmin työelämän tarpeisiin ja odotuksiin, Saarelainen tuo esiin.
Tutkijatohtori Antti Maunu puhui SalpausTorilla asiakaslähtöisyydestä. Tutkimuksessaan hän on haastatellut kolmen oppilaitoksen opiskelijoita ja henkilöstöä sekä työpaikkaohjaajia ja työnantajia. Hän toi puheenvuorossaan esiin opiskelijoiden, työelämän ja opetushenkilöstön tarpeita ja toiveita liittyen ammatilliseen koulutukseen.
Yhtenä aiheena tapahtumassa oli esillä henkilökohtaistaminen. Se on yksilöllisten ja joustavien opinto- ja tutkintopolkujen rakentamisesta ja niitä tukevan ohjauksen, neuvonnan, opetuksen ja tukitoimien suunnittelua ja toteutusta. Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja sitä päivitetään koko opintojen ajan.
– Henkilökohtaistaminen on ammatillisen koulutuksen uudistuksen ydinasia. Henkilökohtaistamisen myötä opiskelijat sitoutuvat paremmin opintoihinsa, koska he pääsevät itse vaikuttamaan siihen, mitä ja miten opiskelevat. Ammattiinsa sitoutuneet opiskelijat ovat tärkeä käyntikortti oppilaitokselle ja antavat parhaan mahdollisen panoksen myös työelämälle, opiskelijapalvelujohtaja Riitta Murtorinne toteaa.
Työpaikalla oppiminen on tärkeä osa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevan opintoja ja myös siihen pureuduttiin iltapäivän aikana. Opiskelua työpaikalla voidaan järjestää oppisopimukseen tai koulutussopimukseen perustuvana koulutuksena. Oppiminen työpaikalla suunnitellaan yhteistyössä eri osapuolen kanssa ja se on osa opiskelijan henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa. Aiheeseen liittyvässä työpajassa keskusteltiin uudesta koulutussopimusmallista. Myös oppisopimus oli esillä ja se on nykyisin joustava vaihtoehto sekä opiskelijalle että työnantajalle.
– On erittäin tärkeää tiedostaa se, että oppimista tapahtuu kaikkialla työelämässä, myös omassa palkkatyössä, opetusalajohtaja Merja Tirkkonen kertoo.
Aurinkoisissa tunnelmissa vietetty tapahtuma oli monipuolinen sisällöltään ja se herätti monia uusia ajatuksia ja oivalluksia Salpauksen henkilöstössä. Kaikkiaan osallistujia tapahtumassa oli paikan päällä yli 300 henkeä ja etänä noin 60 henkeä.
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Kirsi Kaarna
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: