Noora Pajari asuu nykyisin Alankomaissa ja työskentelee vaatesuunnittelijana paikallisessa yrityksessä. Hän aloitti opinnot Koulutuskeskus Salpauksessa peruskoulun jälkeen, koska hän halusi päästä heti opiskelemaan vaatetusalaa.
– Valmistuin Salpauksesta yksilöllisten vaatteiden artesaaniksi keväällä 2010. Olen aina ollut hyvin kiinnostunut kuvataiteesta. Yläkoulun aikana innostuin myös käsitöistä ja erityisesti vaatteista. Näihin aikoihin syntyi ensiajatuksia siitä, että haluaisin isona vaatesuunnittelijaksi, hän kertoo.
Hänen mukaan artesaaniksi opiskelu Salpauksessa oli mainio aloitus vaatetusalan opiskeluille.
– Sain hyvän tietopohjan muun muassa materiaalioppiin, kaavoitukseen sekä ompeluun ja siitä oli hyvä jatkaa sekä syventyä suunnittelun opintoihin Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttiin.
Jatko-opintojen jälkeen ulkomaille

Pajari valmistui Salpauksesta vuonna 2010. Nykyisin hän työskentelee Amsterdamissa. Kuvassa hänen Printophrenia-mallistoa.
Kuva: Jussi Nahkuri, meikki/hiukset: Inka-Harriet Kaminen ja Vilma Mäkitalo, malli: Saara
Pajari päätti Salpauksen opintojen viimeisen vuoden aikana, että hakee Muotoiluinstituuttiin opiskelemaan vaatesuunnittelua.
– Pidin kuitenkin yhden välivuoden ja aloitin vuoden 2011 syksyllä vaatesuunnittelun opinnot. Valmistuin keväällä 2015. Olin kiireinen omieni projektieni kanssa jonkin aikaa. Esittelin opinnäytetyötäni erilaisissa nuorten suunnittelijoiden näytöksissä muun muassa London Fashion Weekilla ja Fashionclash Festivalilla Alankomaissa.
Sattumuksien seurauksena hän päätyi Amsterdamiin ja on nyt työskennellyt Supertrash-yrityksessä viimeiset kahdeksan kuukautta.
– Tiesin jo hyvin kauan sitten, että jossain vaiheessa tieni vievät ulkomaille töiden merkeissä. Se oli suuri unelmani. Missään vaiheessa ei kuitenkaan ollut täysin selvää, mihin maahan ja mihin yritykseen haluaisin töihin. Tiesin vain, että haluan maailmalle oppimaan lisää alasta sekä hakemaan uusia kokemuksia.
Vaatetusalalla jokainen työpäivä on erilainen

Pajarin Printopheria-mallistossa väreillä, muodoilla ja ennakkoluuloilla on tärkeä rooli. Kuva: Team Peter Stigter
– Vahvuuteni suunnittelijana on naisten kasuaali vaatetus, jotain kaupallisen ja kokeellisen suuntauksen väliltä. Opiskeluiden loppuvaiheessa innostuin kovasti myös printeistä ja siitä ei ole ollut paluuta. Nykyään suunnittelutyössäni printit ovat yhtä merkittävässä osassa kuin vaatteiden suunnittelu, hän kuvailee.
Pajari pitää siitä, että alalla voi hyödyntää omaa luovuuttaan ja pääsee haastamaan itseään. Hänen mukaansa jokainen työpäivä on erilainen ja aina oppii uutta. Hän hyödyntää Salpauksesta saamiaan oppeja edelleen.
– Opiskelu on aina hyväksi. Mikä tahansa ala onkaan kyseessä, toisen asteen tutkinto alasta antaa usein vankan pohjan, josta on hyvä jatkaa opiskeluja eteenpäin.
LISÄTIETOJA
Heli Leminen, opettaja
p. 044 7080 427
heli.leminen@salpaus.fi
Minna Tammi, opettaja
p. 044 7080 677
minna.tammi@salpaus.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Team Peter Stigter ja Jussi Nahkuri
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: