Päijät-Hämeen alueen koulutuksen järjestäjiä ja työelämän edustajia oli mukana Rupatellaan reformista -tilaisuudessa Salpauksen Ravintola Kulinaarissa torstaina 16.11. Tilaisuudessa pohdittiin yhdessä, mikä muuttuu ammatillisessa koulutuksessa 1.1.2018. Rupatteluun osallistui reilu kahdeksankymmentä henkeä. Koulutuskeskus Salpauksen lisäksi tilaisuutta oli järjestämässä Pajulahti, Kiipulan ammattiopisto, Suomen Diakoniaopisto ja Lahden konservatorio.
–Tämä uudistus on suurin muutos ammatillisessa koulutuksessa 20 vuoteen. Toivon vilkasta keskustelua ja hyviä kysymyksiä, totesi Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen tervetulosanoissa.
Saarelainen kertoi uudistuksesta yleisesti. Ammatilliselle koulutukselle tulee yksi uusi laki: nuorten ja aikuisten koulutus yhdistyy. Uudistuksen myötä tulee yksi näyttöön perustuva tapa suorittaa tutkinto. Tutkinnoista tulee laaja-alaisempia. Ennen kaikkea opiskelijat ja heidän yksilölliset tarpeet tulee huomioida. Osaaminen ratkaisee ja opiskelija opiskelee vain sellaista, mistä hänellä ei ole vielä osaamista.
– Samalla, kun katsomme parin vuoden päähän, tulisi katsoa myös pidemmän ajan päähän. Nuoret tulevat olemaan pidempään työelämässä kuin aiemmat sukupolvet, Saarelainen tuo esiin.
Oppisopimuksen isoon kuvaan ei tule muutoksia. Vuoden 2018 alusta oppisopimuksen voi solmia myös tutkinnon osittain tai koko tutkinnon. Koulutussopimus korvaa nykyisen työssäoppimissopimuksen. Se mahdollistaa tutkinnon tai osaamisen keräämisen joustavasti.
Opintojen henkilökohtaistamisella on tärkeä rooli
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen tiimipäällikkö Marja-Liisa Sabbahin mukaan tällä kaikella on tarkoituksena, että yksilölliset opintopolut ja opetus on mahdollisimman asiakaslähtöistä.
Myös näyttöihin ja arviointiin tulee muutoksia uudistuksen myötä. Arviointiasteikko laajenee ykkösestä vitoseen. Arvioinnissa mukana on yksi työelämän edustaja ja yksi opettaja.
Tilaisuudessa keskusteltiin alustuksien jälkeen pöytäkunnittain tulevista ammatillisen koulutuksen muutoksista. Lopuksi todettiinkin, että yhdessä työelämä ja oppilaitokset kouluttavat osaajia työelämän tarpeisiin.
– Näistä uudistukseen liittyvistä asioista oli hyvä kuulla ja keskustella oppilaitoksen kanssa. Meillä on paljon opiskelijoita eri aloilta, asukasisännöitsijä Armi Leivonen Jyränkölän Setlementistä kertoi tilaisuuden jälkeen.
Reformista rupatellaan myös 15.12.
LISÄTIETOJA
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Jonna Uski
Kategoriassa: Uutinen
Jaa tämä artikkeli: