Hollolalaisen Jouko Parviaisen sydäntä lähellä on aina ollut ruuanlaitto, joten kokin ammatti oli luonnollinen valinta. Hän työskenteli myynnin ja asiakaspalvelun parissa ennen opintoja Koulutuskeskus Salpauksessa.
– Kokin työ oli kiinnostanut minua jo lapsena. Olin lomautettuna 500 päivää ja ansiopäivärahan loppuessa sattui sopivasti koulutuksen alkaminen kokkipuolella, hän kertoo.
Parviaisen kokkiopinnot alkoivat yhdessä kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden kanssa. Parin viikon jälkeen ryhmät jakautuivat. Kokkiopiskelijoita ryhmässä on ollut reilu kymmenen ja he ovat eri ikäisiä. Osa opiskelukavereista on jo ehtinyt valmistua.
– Kouluun paluu oli aluksi shokki, mutta rytmiin tottui melko nopeasti. Aikuispuolella opiskelu on rentoa. Joustoa on puolin ja toisin. Opinnot ovat motivoivia: tehdään paljon käytännössä ja jonkin verran on teoriaa.
Hänen mielestään opinnoissa mielenkiintoista on ollut se, että on päässyt tekemään töitä erilaisissa keittiöissä ja oppii uutta. Hän on työskennellyt opintojen aikana muun muassa koulun keittiössä, À la carte -ravintolassa ja lounasravintolassa.
Ilo opiskella
– Opinnoissa haastavinta on ollut se, että on joutunut lyhyessä ajassa sisäistämään paljon asioita. Alanvaihtajalle kaikki on uutta, Parviainen kuvailee.
Hänen mukaan asioita oppii nopeasti ja tekemällä. Osaavien opettajien opissa on hänen mukaansa ollut ilo opiskella.
– Opiskelukavereilta oppii myös. Useimmilla opiskelukavereista on jo jotain taustaa ravintola-alalta. Meissä on vähemmistössä alan vaihtajat, olisikohan meitä kolme.
Opintojen aikana Parviainen on myös osallistunut hyväntekeväisyyskampanjaan, jossa Salpauksen opiskelijat yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton ja muutamien yritysten kanssa järjestivät vähävaraisille perheille ruoka-avustusta jouluksi.
– Joku heitti luokassa idean ilmoille ja lähdimme mukaan. Teimme koulun tiloissa oman työn ohella esimerkiksi laatikoita ja keksejä. Olihan se iso aika iso projekti, mutta haluaisimme tästä jokavuotisen perinteen.
Edessä valintoja
– Tulevaisuutta varalle on monenlaisia vaihtoehtoja: oman yrityksen perustaminen tai palkkatöihin lähteminen. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, Parviainen pohtii.
Hänellä on reilu vuosi opintoja takana ja hän valmistuu jouluun mennessä. Viime kesänä hän pääsi jo ensimmäisiin alan töihin, kun työskenteli kesän kokkina Lounaskahvila Tarassa.
– Ravintola-alalla se palkitsee eniten, kun saa tehdä ruokaa ja saa palautteen asiakkaalta.
Opiskele ammattiin – voit hakea ympäri vuoden
Jatkuva haku on aina auki kaikenikäisille hakijoille. Opiskelemaan voit hakea juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloitusajankohdat vaihtelevat aloittain ja siihen voi vaikuttaa myös aiempi osaamisesi.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta voi valmistua kokiksi tai tarjoilijaksi.
Teksti: Satu Salo-Jouppila|
Kuvat: Toni Pakarinen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: