Tähtiremontit Oy:n myyntijohtaja Tami Ruotsalainen on toiminut työpaikkakouluttajana eli oppisopimusopiskelijoiden ohjaajana useammalle yrityksen työntekijälle.
– Oppisopimukset ovat usein lähteneet siitä, että rekrytoidessa uudet työntekijät ovat sanoneet haluavansa kouluttautua. Myyntitehtäviin riittää se, että on positiivinen elämänasenne, motivaatio kohdillaan ja on innostunut työstään. Osaaville ja aktiivisille ihmisille on töitä.
Tähtiremontit on Suomen suurin sisäremonttien toteuttaja kuluttaja-asiakkaille. He toteuttavat ympäri Suomen remontteja avaimet käteen -periaatteella, huonekalujen siirrosta loppusiivoukseen. Osa heidän työntekijöistä kouluttautuu tutkintoja suorittaen. Lisäksi heillä järjestetään sisäisiä koulutuksia ja koulutuksia yhteistyössä TE-palveluiden kanssa.
– Koulutus sitouttaa työntekijöitä yritykseen. Itse koen, kun suoritetaan työssä ja työtehtävissä tutkintoa, niin pääsee hyvin sisälle yrityskulttuuriin ja yrityksen toimintatapoihin, hän kertoo.
Työpaikkakouluttaja ohjaa, kannustaa ja arvioi oppisopimusopiskelijaa
– Menen muutaman viikon päästä toiseen toimipisteeseen arvioimaan oppisopimuksella opiskelevan työntekijän näyttöjä. Ilman työpaikkakouluttajan roolia ei tulisi mentyä niin syvälle siihen, mitä myyjä ajattelee tai millaisia näkökulmia hänellä on. On mielenkiintoista kuulla ajatuksia ja saada uusia näkökulmia siihen, mitä kentällä tapahtuu.
Koulutuksesta on Ruotsalaisen mukaan aina hyötyä. Toisaalta se vaatii yritykseltä panostusta. Hän on itse opiskellut oppisopimuksella osan rakennusalan perustutkinnosta ja johtamisen erikoisammattitutkinnon.
– Johtamisen erikoisammattitutkinnosta sain työkaluja, miten johtajana käsitellä ja ottaa asioita. Siirsin näyttönä esitteemme paperilta digitaaliseen muotoon. Nykyisin myyjillä on tabletit käytössään, kun myyvät remontteja asiakkaille.
Työpaikkakouluttajan tehtävänä on järjestää opiskelijalle mahdollisuuden oppia tutkinnon vaatimia työtehtäviä. Hän ohjaa, neuvoo ja opastaa opiskelijaa yhdessä työyhteisön muiden työntekijöiden kanssa. Työpaikkaohjaaja myös suunnittelee ja arvioi oppimista yhdessä opiskelijan kanssa.
– Lähiopetuspäivät on ennalta lyöty lukkoon ja niiden sovittaminen työhön on joskus haasteellista. Jos on esimiestehtävissä ja joutuu lähiopetuspäivien takia olemaan useamman peräkkäisen päivän pois, niin se tuo haasteita. Muuten mielestäni oppisopimuksessa ei ole haasteita, hän tuo esiin.
Oma kokemus auttaa työpaikkakouluttajana
– Oma kokemus on kannustanut tukemaan muita oppisopimuksessa. Suoritin johtamisen erikoisammattitutkinnon noin kymmenen vuotta sitten, kun aloitin esimiestyön. Olen tyytyväinen siitä, että suoritin sen heti alussa.
Hän näkee työpaikkakouluttajan ja työyhteisön muiden jäsenten tehtävänä tukea ja rohkaista opiskelijaa. Tähtiremonteilla oppisopimusopiskelijan saamat uudet ideat ja työkalut käydään läpi.
– Joskus olen huomannut opiskelijan jännittävän näyttöjä, mutta voin kertoa näyttöihin valmistautuessa, miten itse tein. Näin opiskelija myös ymmärtää, että näytöt eivät välttämättä ole ylimääräistä työtä, vaan parhaimmillaan sitä työtä, mitä muutenkin tekee, Ruotsalainen kuvailee.
LISÄTIETOJA
Raimo Tevajärvi, asiakasvastaava
050 561 9608
raimo.tevajarvi@salpaus.fi
Teksti: Satu Salo-Jouppila |
Kuvat: Satu Salo-Jouppila
Kategoriassa: Työelämätarina
Jaa tämä artikkeli: