Erityisruokavaliot ovat alati muuttuva ja kehittyvä osa-alue ruokapalveluiden ydintoiminnassa. Asikkalan kunnan tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen kertoo eettisten, etnisten sekä vaativien erityisruokavalioiden olevan jo osa päivittäistä ruoanvalmistusta monella heidän keittiöllään.
- Tieto-taito vaatimusten kasvaessa henkilöstön ammattiosaamista on syvennetty yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Koulutuskeskus Salpauksen kanssa, Pettinen sanoo.
Keväällä 2016 Asikkalan kunnan ruokapalvelujen työntekijöille räätälöitiin Tuotekehityksellä tulevaisuuteen -niminen dieettikokin erikoisammattitutkinto, jolle ilmoittautui yhteensä 12 innokasta opiskelijaa. Tutkinnon tavoitteena on syventää ja päivittää ruokapalveluiden erityisruokavalio-osaamista sekä taata niiden turvallisuus, laatu ja kustannus-tehokkuus.
Vääksyn Yhteiskoulun keittiöllä työskentelevä Kaija Lahtinen intoutui suorittamaan osatutkinnon esimiehensä kannustamana. Häntä kiinnosti erityisesti se, että osa asioista tehdään ryhmissä. Myös Oltermannin keittiöllä työskentelevä Marja Marttinen kuvailee ryhmätöistä olleen hyötyä niin hänelle itselleen kuin työyhteisölleenkin.
- Olemme työkavereiden kanssa lähentyneet tiimityön ansiosta, Marttinen lisää.
Opiskelijat ovat innostuneet myös koulutuksen kautta tutuiksi tulleista uusista resepteistä ja ruoka-aineista. Erityisesti kasvispäivä ja sen monipuoliset annokset herättivät heissä suurta kiinnostusta.
Kunta mukana tukemassa opintoja
Asikkalan kunnalla oppisopimuskoulutukseen suhtaudutaan erittäin myönteisesti ja esimerkiksi vakinaiselle henkilöstölle maksetaan palkkaa myös tietopuolisen koulutuksen ajalta.
- Kunnassamme on ymmärretty, että oppisopimuskoulutus on pitkäjänteistä opiskelua jolla voidaan innostaa henkilökuntaa vapaaehtoiseen itsensä kehittämiseen ja opiskeluun niin, että siitä hyötyvät opiskelijat ja koko työyhteisö. Oppisopimuskoulutuksen parhaimpia markkinoijia meillä ovat olleet opiskelijat itse. He ovat omalla innostuneella esimerkillään saaneet muutkin työyhteisössä innostumaan koulutuksesta niin ruoka-, siivous- kuin kiinteistönhoitopalveluissakin, Pettinen kertoo.
Katriina Bister on loistava esimerkki opiskelijasta, jolla on innostusta uuden oppimiseen. Nykyisin Vesivehmaan päiväkodin keittiöllä työskentelevällä Bisterillä on takanaan jo 46 vuoden ura. Hän kokee, että koskaan ei ole liian myöhäistä kouluttaa itseään ja lähteä opettelemaan uusia taitoja.
- Lähdin mukaan, sillä halusin aloittaa aivan alusta. Vaikka olenkin jo kauan alalla työskennellyt, niin tästä minulla ei vielä ollut kokemusta, Bister lisää.
- Koulutuksen avulla kehitämme myös yhteisiä toimintamalleja sekä tuemme jatkuvan kehittämisen ilmapiiriä ruokapalvelussa. Jokainen osallistuja tekee osana koulutusta yksilöllisen kehitystyön juuri oman keittiönsä asiakasryhmän tarpeita ajatellen, Pettinen kertoo.
LISÄTIETOJA
Teksti:
Kuvat: Tytti Myöhänen
Kategoriassa: Opiskelijatarina
Jaa tämä artikkeli: