Taloudellinen tuki - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Nuoret > Opiskelijalle > Opiskelun arki > Taloudellinen tuki

Opintojen rahoitus ja opintososiaaliset edut

Vaikka opetus on sinulle maksutonta, kustannuksia voi muodostua oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä, koulumatkoista sekä mahdollisista työvaatteista, -välineistä ja -jalkineista. Myös tietyillä aloilla tarvittavat kortit, kuten ensiapu-, tulityö- ja työturvallisuuskortti sekä hygieniaosaamistodistus ovat opiskelijalle maksullisia. Kustannukset vaihtelevat opiskeltavasta tutkinnosta riippuen. Myös työvaatetuksen huolto ja siitä aiheutuvat kustannukset ovat opiskelijan vastuulla.

Päätoimisena opiskelijana olet oikeutettu opintososiaalisiin etuuksiin, joista saat lisätietoa Kela-Opiskelijat tai aikuisopiskelijan omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna TE-palvelut. Opintoetuus tulee varmistaa ennen koulutuksen alkamista.

Opintotuki

Opintotuen tarkoituksena on turvata opiskelun aikainen toimeentulosi. Opintotuen myöntämisperusteita ovat oppilaitokseen hyväksyminen, päätoiminen opiskelu, opinnoissa menestyminen ja taloudellisen tuen tarve. Opintotuki myönnetään sinulle sen kuukauden alusta, jonka aikana hakemuksesi on saapunut Kelaan tai oppilaitokseen. 
 
Opintotukea voit hakea jo vaikka ennen opintojen alkua. Opintotukihakemuksen voit tehdä sähköisesti Kelan asiointipalvelussa. Saat tarvittaessa opintotukihakemuksen Kelan toimistosta tai opintotoimistosta, joihin voit myös palalauttaa täyttämäsi hakemuksen. Kela-Tulot nettisivuilta näet, miten opiskeluaikaiset tulosi ja vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen.
 
Muistathan, että sinun on itse ilmoitettava olosuhdemuutoksistasi Kelaan!

Koulumatkatuki

Koulumatkatuella tarkoitetaan opiskelijan päivittäistä asunnon ja oppilaitoksen tai työssäoppimispaikan välistä matkaa. Koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Pääsääntöisesti opiskelijan tulee käyttää koulumatkaan Matkahuollon linja-autoa tai Waltti-seutuliikennettä. Jos linja-autoa ei ole käytettävissä tai koulumatka on muuten hankala, koulumatkatukea voi hakea itse järjestettyyn kulkutapaan.
 
 
Toimintaohje
Koulumatkatukien käsittely 1.8.2107 alkaen Salpauksen opintotoimistoissa.
 
• Täytä koulumatkatukihakemus Kela-Lomakkeet sivuilla ja tulosta se. Tarvittaessa voit hakea lomakkeen Kelan toimistosta tai Salpauksen opintotoimistosta.

• Palauta täytetty lomake oppilaitoksen opintotoimistoon, josta saat ostotodistuksen.  Tarkista etukäteen käytätkö koulumatkaan Waltti-seutuliikennettä vai matkahuollon linja-autoa.

• Ostotodistuksella voit ostaa matkakortin myyntipisteistä koulumatkatuella alennettuun hintaan.

• Opiskelijan oma maksuosuus matkalipusta on 43 €/kk.
 
 

Opiskelijakortit

Salpauksen opiskelijakortti

Opintotoimistosta saat maksuttoman Salpauksen opiskelijakortin, joka oikeuttaa erilaisiin opiskelija-alennuksiin mm. elokuvissa, teatterissa ja erilaisissa tapahtumissa. Korttia varten tarvitset kasvokuvan.

Opiskelija-alennus VR /matkahuolto

Päätoiminen opiskelija saa opiskelija-alennuksen juna- ja bussiliikenteessä. Lue lisää opiskelija-alennuksen ehdoista ja ohjeista
Matkahuolto, VR. Jos tarvitset opiskelija-todistuksen, ota yhteyttä opintotoimiston asiakaspalvelupisteeseen.

Sakki ry ja Osku ry

Voit hankkia myös SAKKI ry:n (Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto) tai OSKU ry:n (Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry.) opiskelijakortin, jolloin et tarvitse VR:n tai Matkahuollon korttia. Korttien saaminen edellyttää jäsenyyttä ja niihin liittyy vuosimaksu. Lisätietoa Sakki ry ja OSKU ry.

Opiskelijaruokailu

Opiskelupäivinä opiskelijalla on oikeus oppilaitoksen kustantamaan ateriaan. Ateriaedun saat esittämällä kela-, ajo- tai henkilökortin.
 
Mikäli tarvitset erityisruokavaliota, pyydä ryhmänohjaajaltasi opiskelijan erityisruokavaliolomake tai tulosta se lomakkeet-sivulta. Palauta täyttämäsi lomake opiskelijaravintolaan. Ruoanvalmistuksessa huomioidaan gluteeniton, laktoositon ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio sekä kasvisruoka ja yleisimmät allergeenit. Mikäli erityisruokavaliosi poikkeaa näistä, liitä mukaan lääkärintodistus erityisruokavaliosta.
Erityisruokavaliosi valmistaminen päättyy, ellet osallistu ruokailuun kolmeen päivään, etkä ole ilmoittanut keskeytyksistä. Jos jonakin päivänä ruokailet toisessa toimipaikassa, ilmoita muutoksista kumpaankin keittiöön. Käytä Koo-kuppiloiden sähköpostiosoitteita.
  • Koo-kuppiloiden ruokalistat ovat luettavissa myös älypuhelimilla ja muilla mobiililaitteilla. Käy lataamassa Jamix Menu -sovellus ilmaiseksi sovelluskaupasta (App Store, Google Play ja Windows Phone Store).

Kassapisteet

Opintoihisi saattaa sisältyä maksullisia korttikoulutuksia; elintarvikehygienian hygieniaosaamistodistus, työturvallisuuskortti, tulityökortti ja EA-kortti. Korttimaksut suoritetaan seuraaviin kassapisteisiin:

  • Lahti - Keskusta kampus, Opintotoimiston palvelupiste, Svinhufvudinkatu 10
  • Lahti - Vipusenkadun kampus, Opintotoimisto, Vipusenkatu 5C
  • Heinola - Opetusmyymälä Opinstore, Opintie 1
  • Asikkala - Koo-Kuppila Kaisla, Laurellintie 55
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx