Kotisivu - Koulutuskeskus Salpaus

Kulttuuriala


Kulttuurialalla tuotetaan tuotteita, palveluja ja elämyksiä. Perinteisen käsi- ja taideteollisuuden lisäksi kulttuurialalta voi valmistua sirkus- ja musiikkialan tehtäviin. Tuunaa tulevaisuutesi!

• Artesaani, kaiverrusala • Artesaani, kultasepänala • Artesaani, muotoilu ja mallintaminen • Artesaani, puu ja muotoilu • Artesaani, sisustusrakentaminen • Artesaani, taidekehystys • Artesaani, tarpeistonvalmistus
• Artesaani, viherrakennus • Artesaani, yksilölliset vaatteet • Musiikkiteknologi • Sirkusartisti


​Kulta ja kaiverrus

​Artesaani, kaiverrusala

 

Kevään yhteishaussa 2017.

Kevään suorahaussa 2017.

 

Tässä ammatissa yhdistyy luovuus, haastavuus ja palkitsevuus.

Kaivertajan työssä suunnittelet ja toteutat kaiverruksia sekä käsin että koneella mitä erilaisimpiin esineisiin, materiaaleihin ja pintoihin.

Työtehtävät edellyttävät sinulta kädentaitoja, ideointikykyä, muoto- ja tyylitajua sekä kykyä itsenäiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn.

 

Opintoihin sisältyy mm. kivenistutusta, emalointia, tekstausta, tuotekuvausta, grafiikkaa, tyylihistoriaa ja suomalaiseen kulttuuriin perehtymistä. Osan opinnoistasi voit suorittaa myös ulkomailla jossakin Salpauksen yhteistyöoppilaitoksista.

 

Kaivertajia työskentelee paljon yrittäjinä tai alan teollisuuden ja vähittäiskaupan palveluksessa.

 

Kulta ja kaiverrus

​Artesaani, kultasepänala

 
Kevään yhteishaussa 2017. 
Kevään suorahaussa 2017.

Haluatko suunnitella ja luoda kauniita asioita? Kultasepän ammatissa suunnittelet, valmistat, korjaat ja myyt pääasiassa jalometalleista ja -kivistä valmistettuja koruja. Työskentelet sekä käsin että erilaisilla työkaluilla ja -koneilla. Työ vaatii erityisesti luovuutta ja kädentaitoja.

 

Opinnoissa tutustut perinteisiin käsityömenetelmiin, kuten erilaisiin jalometallien muokkaus- ja liitostöihin sekä kivenistutukseen. Myös nykytekniikka on mukana kuvioissa, sillä esimerkiksi tietokoneavusteinen tuotesuunnittelu tulee tutuksi opintojen aikana.

 

Kultasepät työllistyvät usein joko yrittäjiksi tai kultasepänalan yritysten tai alan tukku- ja vähittäiskaupan palvelukseen.

  

​Musiikki

​MusiikkiteknologiKevään yhteishaussa 2017.
Kevään suorahaussa 2017.

Tämä musiikkialan perustutkinto on ollut Salpauksen suosituin hakukohde kevään yhteishaussa jo useamman vuoden ajan! Musiikkiteknologin työssä pääset aktiivisesti hyödyntämään musikaalisuuttasi ja teknologiaa. Samanaikaisesti työ on sosiaalista ja asiakaslähtöistä. Tällä alalla teet todennäköisesti projektiluontoista työtä äänentoistoon, äänittämiseen ja musiikin tietotekniikkaan liittyen ja työaikasi ovat epäsäännölliset.

 

Opetus on päiväopetusta, mutta opintojesi edetessä harjoitustöiden valmistelu ja toteutus tapahtuu myös iltaisin ja viikonloppuisin.

 

Musiikkiteknologin työpaikkoja on äänite-, konsertti-, elokuva- ja videoalalla, radiossa, televisiossa, teatterissa, multimediaan liittyvissä tehtävissä sekä alan laiteteollisuudessa ja -myynnissä. Myös työskentely itsenäisenä yrittäjänä on yksi vaihtoehdoista.

 

Koulutustarjonta, musiikki

Paikkakunta: Lahti

​Puuala

​Artesaani, puu ja muotoilu

 

Ei kevään yhteishaussa 2017. 
Ei kevään suorahaussa 2017.

Onko puu elementti, joka saa luovuutesi kukkimaan? Nautitko kun saat lastut lentämään ja puusta syntymään jotain uutta ja ihmeellistä?

 

Puun ja muotoilun artesaanina hyödynnät luovuuttasi kun suunnittelet ja valmistat erilaisia puusepäntuotteita, kalusteita ja tilaustöitä. Tässä ammatissa eduksi ovat hyvä kolmiulotteinen hahmottamiskyky, kädentaidot, ideointikyky, muoto- ja tyylitaju sekä kyky itsenäiseen työskentelyyn.

 

Opiskelu toteutuu enimmäkseen työpajoissa yhdistäen käytännön työskentelyä ja ammattiteoriaa. Suunnittelu- ja kulttuuriopinnot täydentävät osaamistasi.

 

Puun ja muotoilun artesaanina työskentelet teollisen tai perinteisen valmistuksen parissa puu-, huonekalu- tai sisustusalalla. Työpaikkoja on sekä puusepänteollisuudessa että pienyrityksissä.

 

Koulutustarjonta, puuala

Paikkakunta: Lahti

​Rakennusala

​Artesaani, viherrakennus


Ei kevään yhteishaussa 2017.
Ei kevään suorahaussa 2017.Jos peukalosi on niin sanotusti vihreääkin vihreämpi ja nautit mullan pöllyttämisestä, voisi polkuvalintasi olla viherrakennuksen artesaani.

Tässä ammatissa työskentelet erilaisissa ympäristön rakentamis- ja ylläpitotöissä aina maanrakennustöistä kokonaisten viheralueiden suunnitteluun ja rakentamiseen, eri materiaaleja ja kasveja käyttäen. Työpäiviisi saattaa sisältyä työskentelyä myös vaihtelevissa ulko-olosuhteissa. Viherrakennuksen artesaanina olet todellinen ympäristörakentamisen moniosaaja!

 

Opiskelu on pitkälti käytännönläheistä tekemistä, rakentamista, muotoilua ja tuotteiden valmistamista erilaisista materiaaleista.

 

Viherrakennuksen artesaanit työskentelevät monipuolisilla viheralan rakentamisen/palvelun toimialoilla (kaupungit, kunnat, seurakunnat ja yksityiset yritykset) tai itsenäisenä yrittäjänä. Myös asiakaspalvelu ja myyntityö ovat yksi vaihtoehto työllistymiselle.

 

Koulutustarjonta, rakennusala

Paikkakunta: Lahti

​Sirkusala

​Sirkusartisti

 
Kevään yhteishaussa 2017.
Kevään suorahaussa 2017.
 

Sirkus on ala, joka antaa poikkeuksellisen vahvoja elämyksiä niin katsojille kuin esittäjillekin!

 

Sirkusartistina päätehtäväsi on esiintyminen. Ammattilaisuus edellyttää sinulta asennetta, runsaasti harjoittelua ja työtehtävästäsi riippuen myös uuden suunnittelua ja markkinointia.

 

Sirkusalan opinnot sisältävät monipuolista fyysistä harjoittelua, asenteellista kasvua ja vahvaa ryhmätyöskentelyä mm. esityksiä rakennettaessa. Opinnoissa voit myös hyödyntää muista fyysisistä harrastuksista hankkimaasi osaamista.

 

Sirkusalan tärkeitä työllistäjiä ovat esittävän taiteen produktiot näytelmistä konsertteihin ja sirkusesityksistä oopperoihin. Suuri osa sirkusalan ammattilaisista työskentelee freelancereina.

 

Koulutustarjonta, sirkusala

Paikkakunta: Lahti

​Sisustus ja muotoilu

Artesaani, muotoilu ja mallintaminenKevään yhteishaussa 2017.

Kevään suorahaussa 2017. 

 

 

Tietokoneen hyvät käyttötaidot, kyky hahmottaa asioita kolmiulotteisesti sekä luova into ja toteuttamisen sitkeys helpottavat mallin valmistajaksi kouluttautumista.

 

Muotoilun ja mallintamisen artesaanina valmistat erilaisia tuotteiden näköismalleja, puuesineitä, metallivalujen valumalleja ja muovituotteiden muotteja. Työtä tehdään käsityömenetelmin sekä tietokoneohjatuilla ja perinteisillä työstökoneilla. Työskentelet yhteistyössä muotoilijoiden kanssa, joten tiimityötaidot ovat tarpeen.

 

Opinnoissa paneudut materiaalioppiin, alaan liittyviin kulttuuriopintoihin sekä erilaisiin valmistusmenetelmiin. Keskeisessä osassa on 3D-mallintaminen cad-ohjelmilla, joihin tutustut opintojen aikana. Voit suunnata opintojasi henkilökohtaisesti valittuihin tekniikoihin ja työtapoihin, esim. tuotemallinnukseen, CNC-työstöön, tuotevisualisointiin tai näköismalleihin osana tuotekehitysopintojaan.

 

Muotoilun ja mallintamisen artesaaneja toimii mm. tuoteteollisuuden alojen erilaisissa työtehtävissä.

 

Paikkakunta: Lahti

​Sisustus ja muotoilu

​Artesaani, sisustusrakentaminen

 

Kevään yhteishaussa 2017.

Kevään suorahaussa 2017.

​Jos kädessäsi pysyy niin vasara kuin mittanauhakin ja sinulta sujuu verhonkäänteiden ompelu koneella, voisit ottaa haltuun tämän monipuolisen rakentamispainotteisen sisustajan työtehtävän.

 

Sisustusrakentamisen artesaanina hallitset sisustusrakentamisen eri osa-alueita ja menetelmiä sekä tunnet erilaiset materiaalit. Toimit useimmiten suunnittelijoiden visioiden tulkkina ja ajatusten toteuttajana. Sisustajana omaksut niin puusepän, kalusteasentajan, sisustusverhoilijan kuin rakennusmaalarin monipuoliset työtehtävät.

 

Opiskelu ja työskentely vaativat sinulta hyvää muoto-, tyyli- ja väritajua sekä huolellisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Opiskelujesi aikana työstät omaa sisustajan portfoliota, joka on samalla myös opinnäytetyösi.

 

Valmistuttuasi tämä käytännönläheinen koulutus antaa sinulle monipuoliset valmiudet toimia erilaisissa sisustusalan työtehtävissä. Tyypillisiä työpaikkoja ovat remontti- ja maalausyritykset sekä maali- ja rautakaupat.

 

​​Sisustus ja muotoilu

​Artesaani, taidekehystys


Ei kevään yhteishaussa 2017.
Ei kevään suorahaussa 2017.

Tämän työtehtävän raamit ovat huolellinen, kärsivällinen ja taiteellinen luonne sekä hyvä värisilmä. Taidekehystäjänä suunnittelet ja valmistat kehyksiä erilaisiin taideteoksiin ja sisustustuotteisiin. Etsit ja toteutat kullekin asiakkaalle parhaiten soveltuvan ratkaisun.

 

Opiskelu sisältää käytännön työskentelyn lisäksi mm. pintakäsittelyn ja taidegrafiikan sekä esitystekniikoiden opettelua. Myös suomalainen kulttuuri ja taidehistoria sekä värioppi, plastinen sommittelu ja näyttelyn suunnittelu tulevat sinulle opintojen aikana tutuksi.

 

Voit valmistuttuasi työskennellä taidekehystysalan liikkeissä, gallerioissa, museoissa, isojen liikkeiden kehystysosastoilla tai itsenäisenä yrittäjänä.

 

Paikkakunta: Lahti

​​Sisustus ja muotoilu

​Artesaani, tarpeistonvalmistus

 

Kevään yhteishaussa 2017.

Kevään suorahaussa 2017.Tarpeistonvalmistus on tulevaisuuden ala, sillä mm. uudet teknologiset sovellukset, kuten 3D-mallintaminen ja -tulostaminen sekä kasvava peliteollisuus ja sen mukanaan tuoma tapahtumatuotanto lisäävät tarpeistoalan ammattilaisten tarvetta.

 

Tässä ammatissa työskentelet todennäköisesti lavastuksen, puvustuksen, valosuunnittelun, esiintyjän ja katsojan kohtaamispisteessä, esittävän taiteen parissa. Tarpeistonvalmistajana teet yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, esiintyjät ja katsojat huomioiden.

 

Opiskelussa ja työssä painottuvat eri käsityötapojen ja esineiden toiminnallisuuden tuntemus sekä monipuoliset tiedot materiaaleista ja niiden käyttösovelluksista.

 

Tarpeistonvalmistajana työpaikkasi voi olla esimerkiksi teatteri tai voit työskennellä TV- ja elokuvatuotannon parissa.

 

Paikkakunta: Lahti

​​Vaatetusala

​Artesaani, yksilölliset vaatteetKevään yhteishaussa 2017. 

Kevään suorahaussa 2017.


Jos vietät aikaa kankaiden ja vaatteiden parissa työskennellen ja nautit ompelukoneen surinasta, voisit tehdä harrastuksesta itsellesi ammatin. Yksilöllisten vaatteiden artesaanina voit toteuttaa itseäsi ja valmistaa vaatteita asiakaslähtöisesti. Ammatissa menestyminen edellyttää sinulta taiteellista silmää, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja asiakaspalvelutaitoja.

 

Meillä opiskelet vaatteiden suunnittelua, kaavoitusta, muotoilua, muodistusta, tuunausta ja valmistusta.

 

Valmistuttuasi voit työllistyä esimerkiksi valmistuksen, puvustuksen, korjausompelun, muodistuksen, vaatehuollon, myynnin, neuvonnan tai ohjauksen työtehtäviin.

 

Koulutustarjonta, vaatetusala

Paikkakunta: Lahti

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx