Nuorten koulutus - Hotelli-, ravintola- ja cateringala - Koulutuskeskus Salpaus

Nuorten koulutus

Yleistä alasta ja opinnoista

Hotelli-, ravintola- ja cateringala tarjoaa monenlaisia työtehtäviä. Ammattitaitoinen osaaja – kokki tai tarjoilija - on joustava ja paineensietokykyinen. Tämän alan ammateille on ominaista myös vuorotyö. Työhön kuuluvat hyvät työkaverit ja yhdessä tekemisen meininki. Ammattiopinnoissa tiimityötä ja työn sujuvuutta harjoitellaan oppitunneilla, koulun opetuskeittiöissä sekä tarjoilusaleissa.

Joustavuuteen ja ripeyteen opitaan Koulutuskeskus Salpauksen omissa ravintoloissa ja kahviloissa, joissa voi turvallisesti opettajan ohjauksessa valmistautua myös työssäoppimiseen. Osaaminen kehittyy myös erilaisissa ammattitaitokilpailuissa, joihin Salpauksen opiskelijat ottavat osaa. Samalla syntyy tuttavuuksia ja ystävyyssuhteita, joista saa tukea ja innoitusta myös valmistumisen jälkeiseen työelämään.

Kansainvälisyys on alan trendi. Salpauksella on yhteistyökumppaneita hotelli- ja ravintola- ja cateringalalla esim. Hollannissa, Espanjassa, Kroatiassa ja Ranskassa. Kansainväliset kontaktit ja mahdollisuus ulkomaiseen työssäoppimiseen kartuttavat sekä kielitaitoa että ammatillista osaamista.

 

Tietoa uudelle opiskelijalle

KOKIT JA TARJOILIJAT
Olet tehnyt hyvän valinnan, tervetuloa meille opiskelemaan! Jotta pääset mahdollisimman nopeasti käytännön työskentelyyn, sinun kannattaa hankkia tarvittavat perustyövaatteet ja oppikirjat jo ennen opintojen alkua.
 
Työvaatteet
Opiskelijat hankkivat käytännön työskentelyä varten työasut. Jokainen huolehtii itse työvaatteidensa huollosta ja pesusta.
  • valkoinen pitkähihainen kokkitakki, mustat napit
  • mustat kokkihousut
  • musta suutariessu
  • naisten/miesten kauluspaita, musta, puuvilla- tai sekoitekangas, pitkät hihat tai 2/3-hihainen, väljähkö. Yksinkertainen, kaulaan asti napitettava, ei koristeita, tarpeeksi pitkä, jotta helma pysyy vyötärönauhan alla.
  • mustat työjalkineet, tukevat, ilmavat ja kantahihnaiset kengät, joissa varpaat on suojattu ja asuun sopivat musta nilkkasukat
  • kokkipäähine, hiukset peittävä musta tai valkoinen
HUOM. erityisesti kokit: hanki lisäksi toinen valkoinen kokkitakki ja musta suutariessu. Erityisesti tarjoilijat: hanki lisäksi mustat suorat housut ja tarjoilijan liivi.
 
Hankintapaikka
Työvaatteet ja työkengät voit ostaa Lahdessa Image Wear Työasupalvelusta, josta saat vaatteet ja kengät heti mukaan, www.imagewear.fi 
Näytä liikkeessä saamaasi Salpauksen hyväksymiskirjettä, niin saat työvaatteet edullisempaan opiskelijahintaan.
 
Oppikirjat ja muut opiskeluvälineet
Sekä kokit että tarjoilijat hankkivat oppikirjan
Arja Kaikkonen, Timo Mäkynen, Minna Tiusanen, Eija Viinikka: Kokkiprokkis, painos 2016 (vanha painos ei käy), hinta 56 €.
 
Lisäksi tarjoilijat ostavat alkuun toisen kirjan
Marja Hemmi, Ulla Häkkinen, Merja Lahdenkauppi: Avec Asiakaspalvelua ravintolassa, viimeisin painos on vuodelta 2011, hinta n. 50 €.
 
Kirjojen esimerkkihinnat ovat Suomalaisen Kirjakaupan kanta-asiakastarjoushintoja, ovh -20 % vuodelta 2016. Lisäksi opintojen edetessä hankitaan muita kirjoja opettajien ohjeiden mukaan.
 
Opiskelussa tarvitaan muistitikku, kansioita, paperia, kyniä ja pyyhekumi. Oppimisvälineinä voit käyttää tietokonetta tai mobiilivälineitä (tabletti) tiedon hakemiseen ja muokkaamiseen.
 
Salmonella–todistus 
Salmonella on yleisvaarallinen tartuntatauti. Salmonella–todistus vaaditaan, mikäli olet opintojen aloitusta edeltävien kolmen kuukauden aikana ollut yli 4 vrk:n matkalla Pohjoismaiden ulkopuolella. Pyydä lähete ja ohjeistus oman kotikuntasi terveyskeskuksesta. Lähetä terveyskeskuksesta saamasi Salmonella–todistus osoitteeseen: Opiskeluterveydenhuolto, Rauhankatu 2, 15110 LAHTI
Huom! Mikäli ennen opintojen aloitusta edeltävän kuukauden aikana sinulla tai perheelläsi on tarttuvaa ripulia, tarvitaan myös Salmonella –todistus.
 
Muistathan!
Kaikki korut, myös sormukset, näkyvät lävistykset kasvoissa (myös kielilävistys), rakennekynnet ja huomiota herättävät irtoripset ovat kiellettyjä ammattiasun kanssa. Tatuoinnit tulee peittyä työvaatetuksella.

Opiskelijaruokailu
Opiskelupäivinä opiskelijalla on oikeus oppilaitoksen kustantamaan ateriaan. Pidä opiskelijaruokailua varten mukanasi Kela-kortti, ajokortti tai henkilökortti.

Ruoanvalmistuksessa huomioidaan gluteeniton, laktoositon ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio sekä kasvisruoka ja yleisimmät allergeenit.
Näistä poikkeavan erityisruokavalion, saat täyttämällä
sähköisen erityisruokavaliolomakkeen.
 
Tervetuloa Salpaukseen!
 
 
 

 Katso kokkikoulutuksen esittelyvideo

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx