Sata litraa soppaa - hyväntekeväisyyttä perinneruuan voimin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Sata litraa soppaa - hyväntekeväisyyttä perinneruuan voimin
Uutinen
25.4.2017 8:25

Sata litraa soppaa - hyväntekeväisyyttä perinneruuan voimin

Koulutuskeskus Salpaus valmistaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi kerran kuussa 100 litraa soppaa. Jokaisesta myydystä soppalitrasta lahjoitetaan euro Sotiemme Veteraanit toiminnan tukemiseen. Salpauksen opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen kertoo, että keittoja on lähdetty suunnittelemaan perinteitä kunnioittaen.

- Halusimme valmistaa perinteisiä suomalaisia keittoja, kuten herne, liha- ja kalakeittoa, Laaksonen kertoo.

Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen, Tarja Laaksonen sekä Suomi 100 -soppa idean ”äiti” taitovalmentaja Päivi Hildén kutsuivat veteraaneja lounastamaan kanssaan Salpauksen Ravintola Kulinaariin maaliskuussa. Tilaisuudessa maisteltiin Kulinaarin päivän keittoa ja muita ruokia, kerrottiin hauskoja muistoja vuosien varrelta sekä tietenkin tutustuttiin Suomi 100 -sopan takana olevaan tarinaan.

Tarina Suomi 100 -sopan takana

Kukapa ei rakastaisi soppaa, keittoa tai velliä, miten kukin tahtoo sitä kutsua. Soppa on meille suomalaisille lohturuokaa kylminä talvipäivinä, kiireisissä hetkissä tai silloin kun rahat ovat vähissä.

Teemme keittoja myös hyödyntäen eri vuodenaikoja, keväisin tuoreet parsat ja herkulliset korvasienet loihditaan suuriksi herkuiksi, kesän ahvensaalis saa seuraansa uuden sadon perunoita ja raikasta tilliä kenties oman mökin pihamaalta, syksyn sieniretkien anti säilötään talteen talven keittoja ajatellen ja pimeiden iltojen pakkaspäivien lämmittäjäksi tuhteja lihaisia makuja.

Parempi väki alkoi hienostella erilaisten keittojen kera tarjoten niitä soseutettuina tai muulla tavoin laitettuina alkuruokina. Soppa sai arvoisensa tilan hienoston ja rahvaan välillä.

Eläinten ruhonosia arvostettiin ja niistä saatiin taloudellisesti edullisia, maukkaita keittoja. Kokkaustaitojen kehittyessä, kokemuksen kautta sekä kansainvälistymisen kautta olemme saaneet soppiimme monipuolisia vivahteita.

Keittoa on helppo valmistaa suurellekin porukalle kerrallaan. Milloin keittopata kiehuu avotulella rantahietikolla kalakeiton tuoksua levittäen, soppatykki porisee herneitä ja lihapaloja kypsyttäen sotapoikien metsäreissulla tai talon emäntä kiehauttelee lihaisaa perunasoppaa ahkeralle talkooväelle.

 

LISÄTIETOJA

Päivi Hildén
p. 044 708 1848
paivi.hilden[@]salpaus.fi

Tarja Laaksonen
p. 044 708 1684
tarja.laaksonen[@]salpaus.fi 

 
Kuva: Tytti Myöhänen
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx