​Rahakramppi - oppia oman talouden hallintaan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > ​Rahakramppi - oppia oman talouden hallintaan
Uutinen
Opiskelija Tommi Mäkisen vetämällä ruokakaupparastilla piti suunnitella kuukauden ostokset.
20.10.2016 9:40

​Rahakramppi - oppia oman talouden hallintaan

Toisen vuoden nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat järjestivät nuorisonohjaaja Jarno Koskelaisen johdolla toiminnallisia Rahakramppi –oppitunteja ensimmäisen vuoden datanomi- ja merkonomiopiskelijoille tiistaina 11.10. ja keskiviikkona 12.10. Jo kolmatta vuotta peräkkäin kaupan ja hallinnon alalla järjestettävien oppituntien tarkoituksena on ennaltaehkäistä nuorten rahankäyttöön liittyviä ongelmia sekä auttaa heitä tiedostamaan mihin kaikkeen rahaa voikaan kulua.

- Pienelläkin rahamäärällä pärjää, kun tekee fiksuja valintoja, Koskelainen lisää.

Rahakramppi -oppitunnit ovat osa kaupan ja hallinnon hyvinvointiryhmän järjestämää toimintaa opiskelijoille. Merkonomi- ja datanomiopiskelijoille on vuodesta 2011 lähtien järjestetty opiskelijoiden hyvinvointia lisääviä teemapäiviä. Teemapäivien sisältö on vaihdellut ja alun perin niitä järjestettiin vähintään yksi jokaisessa jaksossa. Nykyään tapahtumia on noin joka toinen kuukausi. Tapahtumilla ja teemapäivillä pyritään kattamaan elämän eri osa-alueita; osa koskettaen nuoren henkilökohtaista elämää, osa opiskelua sekä osa lisäämään viihtyisyyttä koulussa. Tavoitteena on, ettei opiskelun tarvitse aina olla jatkuvaa puurtamista, vaan koulussakin voi pitää hauskaa.

Oppituntien aluksi noin parinkymmenen hengen opiskelijaryhmä jaettiin pienempiin 3-5 hengen ryhmiin, joissa he testasivat erilaisten tehtävien avulla miten 460 € riittää yhdelle omillaan asuvalle opiskelijalle kuukaudessa. Kun opiskelijoilta kysyttiin, mitä he tekisivät itse tuolla summalla, vastaukset vaihtelivat aina säästämisen, matkustelun sekä ruoan ja tietokonepelien ostamisen välillä.

 

Jarno Koskelaisen kolme rahankäyttövinkkiä nuorelle

Älä pidä kalliita kulisseja. Sinun ei tarvitse antaa itsestäsi sellaista kuvaa muille, että sinulla olisi enemmän rahaa kuin todellisuudessa on. Ei siis kannata tuhlailla samalla mitalla kuin kaverit, jos rahaa ei oikeasti ole käytettävissä.

Varo pikalainoja ja vältä osamaksuostoksia. Pienissäkin lainoissa ja osamaksusopimuksissa on lähes aina mukana korko, jonka vuoksi maksat enemmän kuin alun perin olit suunnitellut. Pyri siis itse säästämään rahat haluamaasi asiaan ja osta se sitten kerralla itsellesi.

Ole kiinnostunut omista asioistasi. Sinä olet ainut, joka hoitaa juuri sinun asioitasi. Esimerkiksi monet nuoret saavat tukia, mutta eivät ole perehtyneet sen enempää saamaansa summaan ja siihen mitä se sisältää.  

Lue lisää nuoriso- ja vapaa-ajan koulutuksesta 

 

LISÄTIETOJA

Jarno Koskelainen
Lahden kaupungin nuorisopalvelut
jarno.koskelainen[@]lahti.fi

 

Teksti ja kuvat: Tytti Myöhänen

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx