Peruskoulun penkiltä suoraan töihin: pojat yhdistävät työnteon ja ammattiin opiskelun - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Peruskoulun penkiltä suoraan töihin: pojat yhdistävät työnteon ja ammattiin opiskelun
Uutinen
Oppisopimusta solmimassa Niko Tumelius, Tommi Pihlaja, Lassi Santala, Juha Mourujärvi ja Jaakko Haapanen.
4.6.2013 8:40

Peruskoulun penkiltä suoraan töihin: pojat yhdistävät työnteon ja ammattiin opiskelun

​Koskisen Oy ehti ensimmäiseksi päijäthämäläiseksi yritykseksi, joka toteuttaa käytännössä presidentti Sauli Niinistön ja työministeri Lauri Ihalaisen kuuluttamaa nuorisotakuuta. Koskisen Oy palkkasi kaksi peruskoulun päättänyttä nuorta suorittamaan oppisopimuskoulutuksella ammatillista perustutkintoa.
 
Mikä sai yrityksen palkkaamaan juuri peruskoulun päättäneen nuoren?
- Etsimme jonkun aikaa uutta työntekijää kunnossapitotöihin. Kun sopivia työntekijöitä ei alkanut löytyä, päädyimme pohdinnan jälkeen tähän vaihtoehtoon: koulutamme osaavat ja motivoituneet työntekijät sitten itse, kertoo kunnossapitopäällikkö Lassi Santala.
 
Yritys otti yhteyttä Kärkölän koulun rehtoriin, joka auttoi kertomalla asiasta eteenpäin oppilaille ja heidän huoltajilleen. Tapaamisten ja haastattelujen kautta nuoret, huoltajat ja yrityksen edustajat vakuuttuivat asiasta.
 
Tommi Pihlaja ja Niko Tumelius aloittivat opiskelunsa maanantaina
klo 7.00. Tavoite on kone- ja metallialan perustutkinto / kunnossapitoasentaja, johon päästään pääasiassa työssä oppien,
eli n. 80 % opitaan työpaikalla.
 
Koulutuskeskus Salpauksessa järjestettävä opetus ja tutkintotilaisuudet käsittävät n. 20 % tutkinnon vaatimista tiedoista, taidoista ja oppiajasta, toteaa opettaja Mika Kuusisto. Opiskelijoiden oppiaika on kolme vuotta.
 
Tutkinnon suorittaminen oppisopimuskoulutuksena vaatii motivaatiota eli aitoa halua ja innokkuutta oppia ammatti käytännössä.
 
Työnantaja nimeää työpaikkakouluttajan, jonka tehtävä on neuvoa, ohjata ja opastaa. Lisäksi hänen on pysyttävä kartalla siitä, miten hyvin asiat on opittu ja mitä kaikkea tutkinnonperusteisiin kuuluvaa pitää vielä oppia. Opiskelijoita ohjaa työnjohtaja Jaakko Haapanen muun kunnossapidon henkilöstön kanssa.
 
- Tämä on hyvä tapa opetella ammatti, joten peruskouluissa kannattaisi kertoa tästäkin vaihtoehdosta nuorille ja heidän huoltajilleen, ehdottaa koulutussuunnittelija Juha Mourujärvi Koskisen Oy:ltä.
 
- Oppisopimuskoulutukseen tarvitaan aina työpaikka. Toivomme,
että työnantajat ympäri maakuntaa muistaisivat myös nuoret, kun etsivät uusia työntekijöitä, sanoo koulutustarkastaja Rita Onkalo
 
Tänä vuonna peruskoulun päättäneen nuoren palkkaava
yritys saa nuorisotakuun myötä korotettua koulutuskorvausta. 
 
Teksti ja kuva Sannakaisa Raatikainen
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx