Yrityksen kasvupolulla myös matka on tärkeä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Yrityksen kasvupolulla myös matka on tärkeä
Työelämätarina
Kasvu open -tilaisuudessa Fasetti Oy:n Janne ja Satu Ylönen
Kasvu Open -tapahtumassa mukana Fasetti Oy:n Janne ja Satu Ylönen
11.5.2017 10:05

Yrityksen kasvupolulla myös matka on tärkeä

​Kasvu Open -ohjelmaan Lahden alueelta on valittu 15 kasvupotentiaalisinta yritystä 44 hakijan joukosta. Mukaan valitut yritykset pääsivät testaamaan ideoitaan ja vauhdittamaan kasvuaan yhdessä sparraajien kanssa ennen vappua järjestetyssä tilaisuudessa Salpauksen Businesstalossa.
 
Kasvu Openiin valituista yrityksistä tavoitettiin tiukan päivän aikana kaksi: Bean & Burner Oy sekä Fasetti Oy. Fasetti Oy:stä Satu Ylönen ja Janne Ylönen valitsivat kehittämisen kohteeksi meneillään olevan Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin huonekalujen uustuotantoprojektin. Janne Ylösen mukaan heidän edustamansa ala on melko marginaalinen ja sen ymmärtäminen vaatii myös valmentajilta enemmän. Hän pitää mukaan lähtemistä mielenkiintoisena ja odottaa voivansa peilata omia ajatuksiaan sparraajien kanssa.

 

Bean & Burner Oy:stä mukana olivat Timo Nieminen ja Mia Nieminen.
- Tuntui, että toimintamme tarvitsee uutta puhtia ja mielipiteitä omien ajatustemme tueksi. Etsimme tätä kautta myös helpotusta kasvukipuihin", kertoivat Niemiset.

Sparraajina toimivat mm. Timo Wallenius Henkilöstörahastopalveluista ja Ulla Vilkman, Master-Suomi Oy:stä. Heillä on taustaa ja kokemusta kouluttamisesta, aihealueena strategia.

Miten kouluttaminen on muuttunut vuosien mittaan?
- Ennen tultiin paikalle, opetettiin siellä ja siinä hetkessä. Opittiin, jos opittiin. Nykyisin ensin tehdään, sitten käydään yhdessä asioita läpi ja opitaan tekemisen kautta, Wallenius kertoo.
Vilkmanin kokemus on, että monesti opetus ja koulutus on ollut aika yleisellä tasolla.
- Eniten koulutuksista saavat ne aktiiviset, jotka tuovat esiin itseään askarruttavia asioita. Nyt kahdenkeskisessä sparrauksessa päästään käymään läpi niitä kunkin yrityksen omia kipukohtia tai niitä asioita, jotka eniten mietityttävät.
 
Ovatko paikalla olevat yritykset samassa tilanteessa avun tarpeen osalta?
- Toiset kaipaavat enemmän kannustusta ja ongelmakohdat tuodaan esiin pehmeässä muodossa. Kokeneempia yrityksiä voi jo haastaa vähän tiukemmin miettimään ja kyseenalaistamaan tehtyjä valintoja", summaa Wallenius kokemuksiaan.
 
Markku Räisänen, Lunni Oy:stä oli mukana viime vuonna kilpailuun osallistuvana yrityksenä. Nyt hän istui pöydän toisella puolen, sparraajana.
- Oma aihealueeni on myynti ja myynnin työkalut. Päivä on mennyt nopeasti ja tiukkaa asiaa ja kysymyksiä tulee koko ajan. Antoisaa ja palkitsevaa työtä, josta saa itsekin paljon, Räisänen toteaa.
 
Ilman Emilia Suosaloa ja muuta Kasvu Open -timiä ei näitä kohtaamisia olisi. Kasvunnälkäisten yritysten kohtauttaminen asiantuntijoiden kanssa on antoisaa myös järjestäjille. Kasvu Open -ohjelmaa on järjestetty vuodesta 2011 lähtien ja osallistuneisiin yrityksiin pyritään pitämään yhteyttä edelleen. Samoin sparraajien ja osallistuneiden yritysten yhteydenpito on jatkunut ohjelman jälkeenkin.
 


- Ohjelmaan mukaan hakevia yrityksiä on 4-5 kertainen määrä valittuihin nähden. Jokainen mukaan lähtevä yritys on mukana tietyin odotuksin ja joka kerran jälkeen on hienoa huomata, että odotukset täyttyvät ja jopa ylittyvät, iloitsee Suosalo. 
 
Tilat ja järjestelyt Businesstalossa saavat Suosalolta kiitosta. Salpaus on ollut mukana Kasvu Open -ohjelmassa aluekohtaisena yhteistyökumppanina. Hän näkee yhteistyön koulutusorganisaatioiden kanssa tärkeänä ja mahdollisuutena tarjota apua osaamisen vahvistamiseen mm. niille yrityksille, jotka eivät vielä tulleet valituksi mukaan.
 
Lisätietoja tapahtumasta
Henna Erkamo, opetusalapäällikkö, henna.erkamo@salpaus.fi
 
 
Teksti ja kuvat: Taija Pitkänen
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx