KV-verkostojen seminaari ravisteli tätejä ja setiä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > KV-verkostojen seminaari ravisteli tätejä ja setiä
Uutinen
6.4.2017 14:55

KV-verkostojen seminaari ravisteli tätejä ja setiä

​Salpauksen kansainvälisen toiminnan suunnittelija Ulla Pantsar ja opetusalapäällikkö Jari Pöyhönen osallistuivat opetushallituksen kansainvälisten verkostoseminaariin 3.-5.4.2017. Tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava, SITRAN Kalle Nieminen sekä tohtori Lauri Tuomi esittelivät tulevaisuuden ilmiöitä ja koulutuksen roolia tulevaisuuden rakentamisessa. Yhteinen viesti oli se, että elämme räjähdysmäisen suurta murroskautta jonka kehitystä "tädit ja sedät" pyrkivät ymmärtämättömyyttään viimeisillä voimillaan hidastamaan. Tulevina vuosikymmeninä kehitys tulee olemaan eksponentiaalista.

Mikä sitten muuttuu?

Jos verrataan exponentiaalista kehitystä kolmeenkymmeneen askeleeseen, niin suorat askeleet vievät noin kolmekymmentä metriä eteenpäin samalla kun exponentiaaliset askeleet vievät 26 kertaa maapallon ympäri. Koneiden määrä internetissä tulee kasvamaan kymmenestä miljardista sataan miljardiin vuoteen 2020. Samalla keinoäly korvaa osan lääkäriestä ja suuren joukon virkailijoista. Tylsät ja vaaralliset työt siirtyvät koneille ja ihmiset tekevät 20 tunnin työviikkoa työssä johon hän on erikoistunut. Esimerkkinä erikoistuvista tulevaisuuden ammateista esitettiin maailmalla palkittu suomalainen superohjelmoija, joka on erikoistunut animaatiohahmojen karvoitukseen.

Kuulostaako kaukaiselta?

Arvioiden mukaan Suomessa on jo olemassa riittävästi koulutettuja autonkuljettajia koko sille ajalle kun rekkoja tullaan ajamaan vielä ihmisvoimin. Nyt syntyvät lapset tulevat tuskin ajamaan edes ajokorttia.

Jotta Suomi voi menestyä globaalissa maailmassa, pitää meidän erikoistua osaamisen ja oppimisen kehittämisessä täysin uuden tulevaisuuskuvan varassa. Siksi meidän tätien ja setien on katsottava peiliin erityisen tarkasti ja varmistettava, etten minä osaltani hidasta vääjäämätöntä kehitystä omien pelkojeni vuoksi. Yksi helpoimmista tukemisen tavoista on tuottaa ja mahdollistaa opiskelijoille mahdollisimman paljon kokemuksia muiden kulttuurien edustajien kanssa kv-vaihtojen, projektien ja meille tulevien opiskelijoiden avulla.

Erään esiintyjän sanoin: Voit talloa kukat, mutta et estää kevään tuloa.

Hyvää kevättä kaikille!

Teksti ja kuva: Jari Pöyhönen & Ulla Pantsar

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx