Kiviala tarjoaa haasteita ja hyvät työllistymismahdollisuudet - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kiviala tarjoaa haasteita ja hyvät työllistymismahdollisuudet
Uutinen
Miikka Kääntä (oik.) opiskelee Omniassa viherrakentamisen artesaaniksi. Miikka edustaa Suomea ammattitaidon WorldSkills MM-kilpailuissa Abu Dhabissa. Miikan pariksi kisaamaan lähtee OSAOn Jani Kinnunen.
22.3.2017 10:15

Kiviala tarjoaa haasteita ja hyvät työllistymismahdollisuudet

Hallissa on keskittynyt tunnelma. Vasaroiden tasainen naputus ja puheensorina siivittävät työtä, liuskekivi lohkeaa osaavissa käsissä juuri oikeasta kohdasta. Koulutuskeskus Salpauksen hiekkahallissa Lahden Vipusenkadulla ryhmä liuskekiviseminaarin ja -asennuskurssin osallistujia halkoo kiviä ja sijoittaa ne muuriin. Toisaalla kiviä muotoillaan ja kiinnitetään pystyseinään kauniiksi pinnaksi, pian päästään saumaamaan. 

Nelipäiväisen kivileirin aikana perehdyttiin aiheeseen luennoilla ja käytännön harjoituksin. Vasta-alkajia osallistujat eivät suinkaan olleet, mukana oli alan opiskelijoita ja ammattilaisia sekä myös kaksi lokakuun Abu Dhabin WorldSkills-ammattitaitokilpailuun valmentautuvaa viherrakentamisen kilpailijaa. WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailu. Osallistujia ohjasi opettaja Oliver Steller Koulutuskeskus Salpauksesta ja asiantuntijana toimi opettaja Ari Peltola Pohjois-Karjalan ammattiopistosta Joensuusta. Peltola toimii opettajan työnsä ohessa suomalaisen ammattikoulutuksen ja -osaamisen arvostusta edistävän Skills Finland ry:n kivitöiden lajipäällikkönä sekä Suomen ammattitaitomaajoukkueen Kivityöt-lajin WorldSkills-eksperttinä. 

Kivileiri järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 Taitaja-kisojen yhteydessä Joensuussa. Tuolloin leirillä harjoiteltiin kivenveistoa seuraavana syksynä Leipzigissä järjestettyä WorldSkills-kilpailua varten. Siitä alkaen kivileirejä on järjestetty vuosittain kivialan oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Tämän kertaisen leirin aluksi Liuskemestarit Oy:n myyntijohtaja Arttu Jokinen kertoi osallistujille asennustekniikoista, muurien rakenteista, laastien ominaisuuksista ja erilaisista kiviasennustöissä eteen tulevista haasteista. Lisäksi hän näytti myös käytännössä Oriveden musta -liuskekiven muotoilun käsityövälineillä ja asentamisen paikoilleen kohteeseen. Hiekkahallissa rakennettiin liuskekivestä tukimuureja ja tehtiin liuskekivimuurausta pystyseiniin.

 

Kivileirillä harjoiteltiin tukimuurien rakentamista.
 

Ammattilaiset palkitaan ansiokkaasti

Suomessa voi opiskella kivialaa kolmessa toisen asteen oppilaitoksessa, Pohjois-Karjalan ammattiopiston ja Koulutuskeskus Salpauksen lisäksi SASKY koulutuskuntayhtymässä. Suomessa onkin muihin Pohjoismaihin verrattuna todella korkeatasoista koulutusta kivialalla. Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja erityisesti ympäristökivirakentamisen puolella on ammattilaisista jopa työvoimapulaa. Kivialaa tarjotaan nuorisopuolella Sastamalassa kivirakentajakoulutuksena, Lahdessa sekä viherartesaanikoulutuksena että osana talonrakentajan perustutkintoa. Joensuussa kiviala on osana talonrakentajakoulusta ja artesaanikoulutuksessa yhtenä materiaalivaihtoehtona.  Aikuiskoulutuksena kiviala on suosittu ja usein alalle hakeutuvilla onkin jo ennestään muu tutkinto ja työkokemusta.

- Ei ole pahitteeksi, jos on pahasti hurahtanut kiveen materiaalina, naurahtaa Peltola. 

Työ ympäristörakentamisessa on kausiluonteista ja kesäkaudella tehdään pitkää päivää, säässä kuin säässä. Monipuolisten, taitavien kivimiesten ja -naisten onkin mahdollista päästä erittäin kilpailukykyisille ansioille. Monet valmistuneet ryhtyvät myös yrittäjiksi ja monipuolinen osaaminen antaa työmahdollisuuksia myös kesäkauden ulkopuolella. 

Ari Peltolan mukaan alalla melkein kaikki tuntevat toisensa. Kivipiirit ovat siitä erikoisia, että tietoa ja kokemuksia jaetaan avoimesti arvokkaan osaamisen säilyttämiseksi. Eikä yhteistyö ole mikään uusi juttu, se on osa kivialaa. Myös tieto taitavista tekijöistä ja työmahdollisuuksista kulkee. Kilpailutoiminnalla onkin suuri merkitys aktiivisille ja huippumotivoituneille opiskelijoille. Perustasoisessa opetuksessa huippuopiskelijat saattaisivat turhautua etenemistahtiin, mutta kilpailutoiminnassa he pääsevät kehittämään taitojaan omalla tasollaan. Ja kuten kivialalla on tapana, eri oppilaitosten kilpailijoita valmennetaan tiiviissä yhteistyössä.

Toukokuussa Helsingissä järjestettävässä Taitaja2017-kilpailussa kivialan huippulupauksia pääsee seuraamaan viherrakennuslajissa. Kivileiri puolestaan järjestetään seuraavan kerran vuoden kuluttua Sastamalassa, jossa leiriä isännöi SASKY koulutuskuntayhtymä.

 

Sabrina Sihvonen valmistui Koulutuskeskus Salpauksesta kaksi vuotta sitten ja työskentelee nyt Viherpalvelu Hyvönen Oy:n palveluksessa.

 
Teksti ja kuvat: Nanna Mäkelä
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx