Intohimona italialainen keittiö - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Intohimona italialainen keittiö
Opiskelijatarina
26.11.2012 12:55

Intohimona italialainen keittiö

Riikka Enqvist on juuri palannut Italiasta, Toscanan kuuman auringon alta. Hän suorastaan kuplii energiaa ja innostusta italialaiseen keittiöön, jonka parissa eli ja asui koko lokakuun. 
 
Riikan unelmana on aina ollut perustaa oma yritys ravintola-alalla. Ensimmäiset opit on saatu jo kotoa, mutta vuosi sitten Riikka aloitti elintarvikealan perustutkinnon opinnot aikuisopiskelijana Koulutuskeskus Salpauksessa.


Määrätietoisesti kohti unelmaa

Ravintola-alalla arvostetaan suuresti Toscanan alueen ruokakulttuuria ja erityisesti Sienna, keskiaikainen kaupunki Toscanan sydämessä, on monen mielestä paras.  Päätettyään lähteä opiskelemaan ravintola-alaa Siennaan Riikka otti tarkasti selvää alueen keittiöistä ja keittiömestareista ja lähetti lukuisia sähköposteja ja soitti puheluita ravintoloihin ja konditorioihin.
 
- Halusin oppia parhailta parasta, Riikka sanoo. Olen sitä mieltä, että mikään ei ole mahdotonta, vaan vain järjestelykysymys.
 
Pikkuhiljaa kyselyt alkoivat tuottaa tulosta ja Riikkaan otti yhteyttä arkkitehti nimeltä Luca. Lucan avustuksella Riikka sai yhteyden Pancrazio Calamelloon ja Biandine MDA Mamyyn, valtioiden päämiehillekin kokanneisiin keittiömestareihin, jotka innostuivat Riikan projektista.
 
Riikka vuokrasi kokonaisen talon, johon otti perheensä mukaan. Tästä talosta tuli paikka, jossa Riikka ja mestarit kokkasivat ja johon sukulaiset ja kyläläiset kokoontuivat joka sunnuntai nauttimaan ihanista neljän ruokalajin aterioista.
 

Ruuanlaittoa ja yhdessäoloa

Pancrazio ja Biandine suunnittelivat kuukauden kurssin tarkasti etukäteen. Aamulla kello viisi lähdettiin tukkuun hankkimaan tuoreita aineksia päivän ateriaan. Iltapäivällä aloitettiin aterian kokkaaminen, jonka jälkeen pöydät katettiin ja ateria syötiin.
 
Riikka oppi italialaista ruuanlaittoa alusta alkaen. Hän oli myös opetellut ammattisanaston jo etukäteen, jotta tiesi heti, mitä tarkoittaa, kun kesäkurpitsat leikataan tyyliin Julien cut.
 
Kuukauden ruokalistoilla oli tietysti erilaisia käsintehtyjä pastoja ja tortellineja, risottoja, lihapatoja, täytettyä mustekalaa, pizzoja, tiramisua, pannacottaa, pikkuleipiä. Kuukauteen kuului myös vierailuja mm. keittiöveitsikaupassa, marmoritehtaassa, viinitilalla ja muissa vastaavissa paikoissa oman ravintolan tai konditorian perustamiseen ja pyörittämiseen liittyen.
 
- Opin todella paljon ruuan laittamisesta ja esillepanosta, mutta paras muisto on kuitenkin ihmiset ja yhteenkuuluvuus. Sunnuntaisin eivät kymmenen litran kattilat riittäneet, kun ihmisiä kerääntyi pöydän ääreen. Onneksi ulkonakin oli kaksi uunia ja takka, Riikka nauraa.
 
- Ihmiset kutsuivat koteihinsa ja koko suku tuli tutuksi. Sain toisen perheen, josta en halua luopua. 


Tavoite kirkkaana ulkomaille

Riikka sai kansainväliselle opintojaksolleen rahallista tukea Leonardo da Vinci -ohjelmaan kuuluvasta Lamp-projektista. Tuki riitti kattamaan vain pienen osan kustannuksista, joten omaakin rahaa tarvittiin.
 
Erityisen tärkeää oli kuitenkin myös Koulutuskeskus Salpauksen opettajien antama tuki matkan aikana: kielten opettaja ja kansainvälisten asioiden yhteyshenkilö Marja Orpana-Niitlahti keskusteli Riikan kanssa useaan otteeseen Skypen välityksellä, puhelimitse ja sähköpostilla. He myös nauhoittivat Skypen avulla ruuan laittamista, ja myös ammatinopettaja Markku Jousala pääsi näkemään ja kommentoimaan oppimista ja ammattitaidon kasvua.
 
- Itsellä pitää olla selkeä visio siitä, mitä kansainväliseltä jaksolta haluaa. Ei kannata lähteä löysäilemään, vaan oppia kaiken minkä pystyy. Positiivisella ajattelutavalla pääsee pitkälle,
Riikka kannustaa.
 
Me Koulutuskeskus Salpauksen väki jäämme nyt odottelemaan, milloin uusi konditoria tai ravintola perustetaan – ja mihin!
 
Teksti Sannakaisa Raatikainen
 
 


http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx